Saya beberapa bulan kawin, belum ad ank, mak mertua saya bagitau x boleh naik moto takut x pregnant

Mitos atau fakta?

117 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Takdelahh 😂 sy ni kaki rempit dari zaman skolah smpai dah kahwin 😂 skrg 4 bulan. Setiap hari ajak husb naik motor jalan jalan. Cuma bila dah tau preg awal bulan sy tak naik motor. Sbb prnh keguguran. Boleh je naik motor tapi jangan langgar lubang. Naik bonggol tuh brek leklok. Itu je. Dah hujung 3 bulan tuh sentiasa merempit dgn husb jauh jauh. Alhamdulillah takde pape. Cuma bawak slow n bnyak brhenti sbb cepat penat 😂 btw sy pregnant alahan naik kreta. Masuk kreta je muntah. Mmg tak dpat buat pape. Hujan sanggup naik motor dari muntah2 naik kreta. Jangan risau, mitos je tuh. Boleh je naik motor asalkan bawak dgn selamat.

Baca lagi

saya dulu masa zaman sekolah hari hari merempit. alhamdulillah. anak saya sekarang dah 4 bulan. insha Allah ada rezeki awak. bersungguh mintak dengan Allah setiap kali lepas solat. al quran jangan tinggal. sebab bila nak sesuatu dari Allah kena sentiasa buat amal ibadah. banyakkan sedekah and setiap kali sedekah niatkan semoga Allah kurniakan zuriat dari sisiNya. jangan missed mintak and percaya dengan kuasa Allah. selain dpd tu ikhtiar jugak. kalau bertahun pun takpe sebab mungkin Allah nak bagi kita betul betul bersedia. saya doakan semoga impian awak tercapai dalam masa terdekat. keep positive okay!

Baca lagi

mitos tu... saya mula2 pun ada yg cakap sbb naik moto xda zuriat lagi lalu kat jalan berbendul2... dah rumah taman xkan nak buang bendul jalan tu... xkan saya xperlu kerja pulak kan... mmg saya bawa kereta je selalu... last year saya ngan suami beli moto lagi besar sbb nak sedap bawa pergi ride... moto tak sampai setahun lagi pakai buat ride dah lekat baby... skrg dah 5 bulan... after 9 tahun menunggu... InsyaAllah semuanya rezeki... tapi skrg saya mmg xsentuh moto la dah... tunggu lepas baby Lahir nt... boleh ride balik🥰

Baca lagi

Auta, Saya sebelum prgnt ride sana sini dengan husband.. ada yang dari utara pergi terengganu, Kelantan, johor.. Alhamdulillah, saya hamil ,skg dah 30week.. enjoy je hidup..jangan fikir sangat orang tua ckp..kadang² Fahaman mereka turun menurun dari nenek moyang..tak salahkan mereka juga.. Kita dengar je tapi benda auta takyah ikut takpe 🥰 tapi saya dah stop naik moto masa masuk 30 weeks..sbb tak boleh tahan duduk lama2 sakit pinggang 🤭

Baca lagi

ini bukan mitos or ape2 lg.ini da main ckp je🤣🤣mngarut sis.bru brape bln nikah biase la...byk Masa lg.jgn stress2..stress2 lg mengganggu hormon body kita.so ikhlas dan redha.smpai wktunya nnti msti ada.in shaa Allah.psl mrtua tu,biasa la org tua..msuk tlinga kiri kuar tlinga kanan je.dorang ckp mcmtu sbb nk elakkn apa2 yg xdingini jd je..bkn sbb mitos xbleh pregnant ke ape ke..rezeki Kita Allah yg bg.bukan moto.chill ok❤️

Baca lagi

Petua mane plak mak mertua awk tu belajar..xpnah plak dengar org ckp naek moto lepas kawin xblh mengandung..Yg kuban² jew..Sy lpas kawin elok jew naek moto gi sane sini n lepas lawin sy sah pregnant.Lgi baru kawin dlm semingu dh pregnant.Dri start pregnant smpai 8 bln elok jew naek moto kew sane sini xkira siang n mlm..Skrg alhamdulillah dah selamat melahirkan first baby..n dpat baby boy..

Baca lagi

sy hari² nak moto..mase ngdung pun naik moto p kje.. sy siap p konvoi naik rxz lagi.. xad mslh pun sis... rezeki tu bukan pd knderaan yg kita naik.. kalau allah dh tulis sis akn mgdung waktu terdekat...in shaa allah ad.. kalau belom rezeki..sabar jela.. sy kwen 2 thun bru naik double line.. now sy tgh ngdung ank kedua pula.. n p kje tetap naik moto..sbb mls bawak kete😅😅

Baca lagi

Naik motor apa kaitannya dgn xblh pregnant.. ada tanya mertua tu logiknya kat mana? Sy ni awal mengandung (xtau kata mengandung, sbb period xdelay lg dan x cek pun masa tu) siap p main atv masuk hutan buat aktiviti lasak, siap jatuh terlentang dkt lata sis.. Alhamdulillah kandungan selamat.. cuba tanya mertua, dia kesian awk berhujan panas naik motor kot.. tgh sangka baik ni

Baca lagi

Rasanya bukan disebabkan naik motor. Tapi sebenarnya semua aktiviti2 yg boleh membawa kepada risiko kemalangan teruk, jatuh, yg boleh memberi kesan kepada kandungan etc yg perlu dielakkan. Yg boleh menyebabkan keguguran. Kalau nak naik motor tak ada masalah pon cuma banyak berdoa dalam mbuat apa2 aktiviti sekalipun supaya dijauhkan dari perkara2 yg tidak diingini 😊

Baca lagi

ishhhh... x da mcm tu sis..mitos.... cuma kalau naik motor kena slow sikit.. sbb jalan berlubng2..tu jer... sy sblm mngndung n skrng dh nk masuk 6 bulan still naik motor...rasanya motor x da kaitan langsung😅... x lama lagi sis akan dpt berita gembira😍.... fikir baik2 jerrrr...jgn stress pikir mcm2 cerita mitos orng nie...

Baca lagi