gdm

Berapa bacaan gdm kena insulin?

24 Balas

Senang je sis, kalau nak tahu bacaan bsp kena insulin ialah ketika awak berpuasa bacaan kena kurang 5.6 mmol/K.. bacaan normal selepas makan 6.7mmol/K.. Selagi BSP awak tak cantik bacaannya, selagi tulah anda perlu repeat BSP sehingga bersalin.. Jika last bacaan BSP tetap tak cantik, terpaksa lah awak disuntik insulin.. .

Saya tak pasti bacaan standard untuk BSP. puasa: 5.3 tak puasa: 6.7 Berdasarkan pengalaman saya, Bacaan bsp kena insulin kali kedua ketika puasa dulu ialah: 5.6, tak puasa (lepas minum air gula): 10.7. Ini sebab saya suka minum jus tembikai, memang berisiko kalau gula dalam darah tinggi

Bacaan bsp yang kena insulin ialah -Gula di dalam darah semasa berpuasa melebihi 5.3 mmol/L (walaupun belum dipreskripsi dengan terapi metformin) -Gula di dalam darah semasa berpuasa di antara 6.0-6.9 mmol/L berserta dengan komplikasi seperti bayi besar atau polihidramnios

Kalau bacaan bsp kena insulin yang saya tahu ialah antara 6.5 hingga lebih 7.8. Kalau dalam tahap ni memang doktor akan minta awak puasa, atau kena beli glukometer untuk suntik sendiri darah kat rumah. Buat sendiri je takdelah perlu ulang alik ke klinik dah

Bacaan normal Bsp kena 6.7 kebawah utk selepas mkn,sblum mkn jgn lebih dari 5 . Kena ambik insulin if awak tak dapat control bacaan gula hanya dgn jaga pemakanan, kerap dapat bacaan melebihi 6.7 maka doctor akan mulakan rawatan secara cucuk insulin pulak.

Ingat lagi dulu ada Petugas tu cucuk kat hujung jari dan tunggu bacaan dalam tak sampai seminit. Alhamdulillah 4.8 je. Normal la tu, jangan lebih 6.7 sudah. bacaan bsp kena insulin: Bacaan normal Puasa: 3.5-5.3 mmol/L 2 jam selepas makan: 4.0-6.7 mmol/L

Diabetes ketika hamil akan menunjukkan bacaan bsp yang kena insulin tidak normal. Tidak silap saya angka yang ditunjukkan pada alat penguji glukos darah mencecah nombor 7. Elak minum atau makan makanan yang manis ye sis. Dan kena berpuasa

Saya ada terbaca pasal bacaan bsp yang kena insulin dekat facebook. Katanya kalau tiba-tiba naik mendadak lebih 7.0 tu dah tak normal dan kena lebih hati-hati. Pastu memang kena jaga pemakanan dan berpuasa

Bacaan bsp yang kena insulin biasanya akan tunjuk yang tak normal sis. Mungkin terlalu tinggi atau terlalu rendah. Mungkin angka tu mencecah 7 dan lebih. Awak boleh beli je glukometer, check sendiri dekat rumah

Dekat google ada blogger post pasal bacaan bsp kena insulin ni. Tak silap saya kalau dah puasa, tak boleh lebih dari 7.8. Tapi kalau dah capai angka 7 tu maksudnya bukan petanda baik. Kena waspada