Ada yang sama? mitos atau fakta?

Anak ku baru 24 hari dipaksa di bedong cuma 1 mingguan stlah lahir karna nangis terus kejer kalo ga di bedong alhamdulillah anteng. Apa iya kalo ga di bedong ntar jalanya ngangkang?

38 Tanggapan

Enggak ngangkang kok bun... Kakali baby baru lahir memang bentuknya lbh ke o gitu nanti tmbh besar bsa lurus... Trus masalah bedong sebenrnya fungsinya lebih ke menghangatkan bukan untuk kaki... Babyku dulu dibedong cm habis mandi itupun g nympe 15 mnit, soalnya kalau lebih bakal nangis kejer karena kepanasan.. Keringetan

4y ago

Iya bun.... Betul2

Mitos kok,insyaallah nti mereka tumbuh dgn sndirinya dr anak pertama smpai ke 3 pakai bedong kehitung hehe. Alhamdulillah tdk apa" masalah gurita pun cm smpai bbrp hr sampai puput pusar. Nti perutnya kempes sndri tdk buncit

Anak saya jg bun..skrg umur 3bln paling cuma 1 mggu bun, itupun gk sampe lama bedongnya krn dia nangis, trs bedongnya di pipisin deh, alhasil dilepas lah bedongnya..wkwk Semoga aja gk papa bun..

Gk kok bun,. Gk pernah liat tuh ada anak2 yg ngangkang jalannya, kecuali anak yg baru belajar jalan...... Bedong cuma bwt menghangatkan badan bayi dan biar gk kagetan juga kalo tidur,...

Mitos bun, bedong cuma buat menghangatkan aja. Anak ku dibedong cma 2 minggu abis itu lepas bulan depannya smpe 6m klo tidur malah maunya di bedong klo ga di bedong ga bisa tidur.

Mitos.. bedong cuma untuk menghangatkan bayi.. kalo cuacanya gerah, ya wajarlah kalo bayinya nangis kejer.. orang biasa bebas senam dalam perut ibunya..

Anak saya dulu di bedong cuman 1 mingguan, sisanya dibungkus biasa aja atau diselimutin. Sekarang umurnya udah 4th jalan nya oke2 aja tuh ga ada masalah

Mitos bun..anak pertama saya dlu juga gitu ga betah d bedong ...di bedong cuma 2 mingguan alhamdulilah jalanya normal2 aja..

Mitos... Bedong fungsinya hanya utk menghangatkan bun, gg ada sangkut paut nya sma jln nya ngangkang/ kaki nya bentuk O

Mitos Bund anak ku aja cmn 2 mingguan d bedong,klo kagetan kadang d bedong langsung lelap tdr nya