Salam,nk tnye ade ke bdk 3thun tk reti teran berak? Bile nk berak nngis sekuat nye,

Ade ke budak 3thun nak berak je Baring? Nak berak je kemut balik dn sanggup tahan berhri2 berak tu, dh cuba mcm2 cara tapi tak berkesan

6 Balas

mcm anak sy tapi dia tahan tu sebab x biasa pergi berak di tandas. sedihlah jugak sebab pernah berhenti ajar anak ke tandas. dulu dah okey. tapi bila sy berhenti skjp dia balik cari pampers. asal rasa terberak,terus cari pampers. skrg anak sy dah boleh ke tandas pergi berak. tapi kadang tu waktu yg tak disangka mcm tgh mlm tepat² ada bagi dia pakai pampers sbb takut terkencing mlm. ehhh,,pandai dia ambil peluang tu berak dlm pampers. 😅😂 kdg terkebetulan saja. bukan bagi dia berak dlm tu pun. tapi tetap kami sbgai org tua tegur dia x boleh berak dlm pampers. sebab dah 4 tahun aduhh.. 🥹🥹 kami keep cakap dekat dia,nanti masuk sekolah kena pergi tandas. Mami tiada,bapa pun tiada di situ. Cikgu dan kawan² saja. Semua kawan pergi tandas. Barulah cikgu dan kawan suka. 😁

same mcm ank sedara sy.skarang dah besar.kdg ada terberak dlm seluar..suh g tandas paksa pun xnak.bile nk berak je dia kemut n xkan bergerak..xkan bercakap.dlu mak abah dia bergantung pd ubt picit sbb terpaksa.dia mcm takut sgt nk berak.. ikutkan najis ok je

trauma sbb pernah sembelit.. mcm anak buah sy. asal berak dia nangis dan kepit kaki.. smpi maknya paksa bawa duduk kat tandas, skrg masuk taska Alhamdulillah dah ok pndi berak kencing sdiri... mmg kesan trauma dri sembelit la tu

Bahaya tuu Mungkin dia trauma sebab pernah sembelit atau rasa pedih kaa… Bagi minum air banyak makan buah betik mangga masak blueberries Elakkan makan pisang…

Bagi mkn buah byk2. Nak tak nak, msti akn berak sbb perut mengulas2 and poo dia mcm akn terkeluar juga. Teran tak teran.

anak sis dah okay ke ? sama mcm anak saya, dh bawak pegi pakar kanak kanak pun mcm tu jugak. kalo berak je dia tak nak.