Seasonings

glass-placeholder

Glukos

Seasonings

Nutrients

Karbohidrat, Gula

Pregnancy

Glukosa adalah jenis gula yang anda dapat dari makanan yang anda makan, sering kali terdapat dalam makanan dengan kandungan karbohidrat yang tinggi. Walau bagaimanapun, ia juga boleh dimakan dalam bentuk tulen (cecair / serbuk). Glukosa tulen sering digunakan untuk tenaga , tetapi ini harus dielakkan semasa kehamilan. Ibu mengandung yang berisiko mengidap diabetes harus mengawal penggunaan glukosa secara keseluruhan.

Postpartum

Ibu berpantang perlu elak pengambilan glukosa sejurus selepas melahirkan untuk mengelakkan sel-sel membebankan. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami osteoporosis yang disebabkan oleh kekurangan kalsium dan zink, adalah mungkin boleh ambil glukosa (dengan nasihat doktor).

Breastfeeding

Glukos sesuai pada hari yang anda berasa lemah dan memerlukan tenaga tambahan. Walau bagaimanapun, jika anda dapat menggantikan glukosa tulen dengan makanan lain, seperti bijirin yang kaya dengan karbohidrat dan kentang, ini lebih baik. Ambil perhatian: Bagi ibu dengan hiperglikemia (gula tinggi dalam darah), jika tidak mengalaminya dengan kerap, pendedahan sesekali pada susu manis tidak akan menjejaskan bayi secara negatif. Walau bagaimanapun, dalam kes hyperglycemia ibu, kandungan gula berlebihan boleh menyebabkan masalah berat berlebihan pada bayi.

Baby

Bayi dan kanak-kanak masih mengembangkan sistem buah pinggang. Sebaiknya elakkan pemberian makanan bergaram tinggi kepada bayi.