Supplements

glass-placeholder

Akar Manis

Supplements

Nutrients

Coumarins, Flavonoids

Pregnancy

Mengidam akar manis? Jangan makan ia! Akar manis sangat bahaya untuk perkembangan bayi anda. Kajian mendapati kanak-kanak yang ibu mengambil bnayak akar manis semasa hamil lebih cenderung mempunyai masalah perkembangan, seperti kemahiran kognitif yang lebih rendah. Ia juga dikatakan menyebabkan keguguran atau kelahiran pramatang.

Postpartum

Walaupun akar manis secara tradisinya digunakan untuk membantu ibu-ibu baru pulih kekuatannya, disarankan agar ibu elakkan pengambilannya. Ia boleh menjejaskan bekalan susu anda, menyebabkan sakit kepala, tekanan darah tinggi, masalah jantung, dan bengkak. Sekiranya anda mempunyai sebarang ubat diuretik, anda boleh makan akar manis kerana ia dapat menurunkan paras kalium, yang boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan.

Breastfeeding

Ibu menyusu harus mengelak akar manis, kerana ia telah dikaitkan dengan membuat bayi lemah. Ia juga boleh menjejaskan bekalan susu ibu anda. Akar manis telah digunakan oleh ibu-ibu yang ingin menurunkan bekalan susu, jadi jika anda ingin hentikan penyusuan, anda boleh mencuba sedikit.

Baby

Akar manis bukan untuk bayi, kerana sistem pencernaannya belum dikembangkan sepenuhnya.