Musykil pengiraan minggu

Tumpang tanya ye puan²... Pengiraan hamil mana yg kite perlu ikut ye.. saya jadi confius.. tadi pergi check sebab delay period 5hari...so far test +ve... Mule² doktor lelaki tu kata 5minggu... Bile nak scan doktor perempuan kata 7minggu.. digital check tadi 4-5minggu... Kalau ikut pengkiraan,saya nie tempoh period ada masa 28hari...yang terlalu panjang sampai 60hari pun ada..yang 45hari pun ada.. tak regular .. so macam mana pandangan puan² ye... Bila doktor perempuan kata 7w,dy suruh scan..bila scan tak nampak kantung..bila tak nampak kantung,doktor prefer buat scan ikut bawah... Keadaan jadi confius memandgkan nie buat kali pertama preggy.. #ingintahu #bantusharing #firstmom #firstbaby

1 Balas

Hari pertama last period bila?

3y ago

Mungkin dr perempuan kata 7w based on lmp. Tapi doktor lelaki kata 5w sbb kantung tak nampak lg. memandangkan period sis tak regular, ada kemungkinan waktu subur dan persenyawaan tu lewat dari sepatutnya so sbb tu tak nampak lg. patut 7w dah boleh nampak. Tp takpe nnt 2mggu lg scan tgk camne dulu. Kalau janin membesar, ikut je latest kiraan dari doktor.