GBS SWAB TEST

Tolong cadangkan minggu ke berapa sesuai buat swab test GBS? Ngeri lah nak kena masuk mulut itik lagi 😭 minggu ke berapa buat swab tak sakit

3 Balas

Selalunya vaginal swab tu buat week 27-28 kat kk. Kat swasta tak pasti. Lagi cpt u tahu lagi bagus utk buat preparation bila bersalin nnt. If positive gbs ,anak for sure akan kena tahan wad. Jd dah boleh prepare mental & fizikal kalau anak kena tahan. Macam nak perah susu. Cara perah susu,simpan susu ebm and etc2. I buat tak sakit but more tu xselesa. Ikut pada doktor jgk. Masa anak ke-2 buat sakit smpi trauma. So it will depend on doktor jgk. Waktu nk masuk muncung itik tu you releks je. Jgn kemut. Releks2 je k.

Sakit tu bergantung pd kita awk.. klo awk x rilek keraskan badan mmg akn sakit, tarik nafas mcm biasa ..Sy buat 2x hvs. masa 17 weeks, masa nix de gbs .. masuk 3rd trimester 34 weeks swab ade gbs+.. keputihan kuning nk kehijau ..

Bila2 boleh. Once ada simptom, boleh refer doktor untuk HVS. Pengalaman saya tak sakit langsung masa HVS. Ikut cue doktor dan relax kan diri.