Acid folic

Hi sy nak tanya, boleh tak kalau mcm hrini sy makan obimin pstu lusa camtu sy makan acid folic kuning tu? Mcm gilir2.. sbb takleh telan sgt obimin hmmn ##firstbaby #pleasehelp #1stimemom

8 Balas

Seeloknya makan ubat sama je sis tak perlu bergilir sbb kandungan folic acid dalam obimin 1000mcg. Folic acid kuning tu 400mcg. Kalau tak boleh telan obimin cuba iberet folic 500 atau maltofer. Tanya pharmacist dan doktor dulu utk pengesahan. Kurang folic acid awal2 baby membesar boleh effect tulang belakang (spina bifida) dan perkembangan penting yg lain.

3y ago

kena sblum tdur ye? sy mkn wktu pagi prut ksong.. em

Jika boleh sis mkn obimin shja sbb dekat dalam dh ada asid folic dengan vitamins.. Sy ada refer ngn nurse tny bezany, dyorg bgthu takut ta serasi malahan boleh terlbih dose.. Klu tak boleh mkn boleh minta pndpt kt dyorg utk tukar ubat.. Sy biasa mkn sblum tido slps 2jam mkn malam atau 1 jam sebelum mkn bg elak daripd muntah..

3y ago

ohh try mkn wktu malam yea . hee. tq sis utk tips tu, inshaa Allah sy cuba 🥺🥺♥️♥️

Kalau memang takleh telan sangat boleh je bergilir. Saya pun buat macam tu awal dulu. Cuma time makan yg kuning tu saya tambah lagi dgn susu anmum materna sbb dlm tu pun tinggi nutrients including ada folic acid n zat besi. Tapi mmg seeloknya try juga la folic acid yg complete jgk mcm zincofer, iberet kalau takleh obimin tu.

3y ago

ohh mcm tu yea sis.. terima kasih sis explain ♥️

Obimin tu x silp sy ada asid folic jugak n vit lain..klu xleh mkn obimin better minta doc tukar.boleh je

3y ago

ohh tp sblum tu blh jea kan mcm sy buat bergilir mcm tu.

Dah mkn obimin tak payh mkn folic acid, dlm obimin dah ad semua

3y ago

ohh mcm tuu . tq sis 😘

kalau xsesuai ubatnya,bole mintak tukar

3y ago

tq sis

Folic acid disarankan makan setiap hari

3y ago

oh jdnya tak ksah la sy gilir2 mcm tu

Dalam obimin dah ada folic acid 😊

3y ago

oh, tq sis😘