Geram Dgn MiL

Sy dduk dgn MiL.. Yg sy geramnya semua bnde dia xnk buat.. Sy dah sarat dah.. Mmg x larat.. Tambahan pulak sy bkrje.. Balik kerja x sempat nk rht ape, dia suro masak tu la.. Gorg ni la.. Dia pn bkrje jgk tp balik awl dr sy n sempat dia rht tido.. Biase nye dia bgn tido, sy baru balik keje, lpstu suro msk tula ni la.. Sy x sempat pn rht mcm dia.. Dia yg dkt rumah dr td x buat pape.. Kalau bab basuh baju n sidai pulak husbnd sy yg buat.. Lpstu da la MiL sy xnk buat pape.. Sdp sdp je panggil org bibik sbb buat keje semua tu.. Abes kalau kitorg x buat semua tu, dia nk buat ke.. X baek ckp org bibik.. Smpi kan masak air pn dia malas.. Sy tau laa kitorg dduk tumpg dgn dia.. Sbb x dpt rumah lg. Tp xkn la semua bnde pn dia xnk buat.. Geram rase..

37 Balas

Sabar ya sis..antara dugaan hidup selepas berumahtangga tambah lagi bila tinggal dgn mentua. Hopefully semua akan lebih baik selepas sis bersalin. Mil pun mcm mak sendiri juga. Cuma kita perlu sesuaikan diri dgn persekitaran baru kini. Maklumlah kita kawin dgn anak lelakinya. Kadang2 mil ni belum dpt menerima sepenuh hati yg anak lelakinya dah dimiliki & memiliki. M b takut anak lelakinya terlebih rasa kasih sayangnya pada isteri berbanding dirinya. Tapi yakinlah suatu hari nnt keadaan akan lebih baik. Apa yg pasti kita mesti sentiasa redha dan dari situ kita akan dapat ketenangan hati. Maaf sis jika saya terlebih komen. Apa2 pun itulah yg dikatakan pengalaman hidup.😊😊😊 Semoga hubungan sis-mil akan lebih baik, amin

Sabar sja sis, saya pun sama jua. Dhlh blt keja mau masak,kemas umah, jaga lagi anak 1st. Skrg start 3rd trimester kerap betul ngantuk & cepat letih. Pakaian saya lipat 3 hari sekali ja. Asal letih masak tapau.sapu rumah pun 2 3 hari sekali dh. Toilet bathroom smgu sekali sja cuci. Org xda nak tolong.kita buat semampu kita. Yg penting anak dh mandi mkn. Brg bsepah awal pg baru kemas sblm turun keja. Saya x peduli.pukul 10 mesti tdo sbb kul 4pg dh kena bgn masak bekal keja,kemas umah,masak air pa semua. Hal brg bsepah blt keja esok pg sja kerjakan.

mil ni sama mcm mak kandung ye .. x pe , sabar itu indah .. buat dgn ikhlas walau penat mcm mana skali pon .. setiap titik peluh kita keluar pabila kita buat ikhlas Allah akan hitung .. in shaa Allah akan dpt bnda yg baik nanti .. layan je sebaik blh smpai bila2 .. nanti ganjaran yg besar utk kita Allah bagi .. rezeki pon luas .. sabar ye 😊 always positif even kita letih sgt2 .. tpi kalau kita buat semua ikhlas dan x berkira , Allah mudahkan urusan kita dunia akhirat .. Allah luaskan pintu rezeki utk kita ..

1y ago

mil sama mcm mak kandung..tp blm tentu mil dpt layan kita sama mcm mak sndiri layan kita. mak kandung tegur kita direct, tp mil bkias2 ckp blkg. pedas weyhh😭

Kdg2 apa pun situasi sabar dan syukur itulah yang terbaik, dunia seolah olah kejam dan tidak memahami namun dunia ini bukan tempat hakiki dan abadi, ujian silih berganti kerana hujungnya ada syurga menanti,, nilai syurga begitu tinggi, hingga yg tahan diuji bisa menikmati,,,sungguh kita tidak mmpu mengubah seseorang walaupun yg kita sayangi, percayalah kita sentiasa boleh mengubah hati sendiri agar sntiasa redha ujian ilahi... Kerna aku sgt memahamimu, pasti indah akhir nnt, percayalah...

Susah juga, saya pun duduk dgn mil n fil. Saya dah benti keje since 1st trimester aritu teruk. Mil saya jenis payah nak bersembang, selalu buat hal sendiri. Saya pun terbiasa dah. Tapi alhamdulillah mil saya ada give n take. Kalau saya kemas rumah, mil saya masak. Kalau saya masak pun just utk suami makan je. Sbb mil n fil still bekerja bila balik dorg jenis tak makan nasi dah. Makan ringan je. Mil ni kene baca juga perangai mcm mana, sbb nak bersama keluarga dorg ni lama. Cuba bincang dgn husband.

Saya bukan penghasut tau sis, saya bagi cadangan je, 😂😂 jika perangai Mil sis tu mcm tu, sis balik keje tu melencong ke tempat lain contoh ke kedai makan ke jangan la tempat awam dan terbuka susah nak rehat, pergi ler mcd ke kepci ke tempat2 ber air cond tenang sikit , makan dulu kenyang² ke lepas tu pakat dengan suami balik lewat dari biasa. 😂😂 cadangan je tau..

8mo ago

setujuu sgt 🤭

Mcm tiada pilihan. Kena uruskan jgk semua kerja, ssh bila dpt mil xfaham keadaan kita. Kalo rasa xblh tahan sgt, pindah. Tu je jalannya. Sy dlu ddk dgn mak sndri, dua org ank sy, mmg sy ttp buat keja ckit2. Tpi bab masak, mak masak. Slbhnya sy bnyk rehat. Skrg nk msuk ank ke3 sy dh dduk umh sndri. Suka hti sy nak kemas umh ke x, nk msk apa pn org x bising. Suami pn faham. Kdg2 dia tlong mgemas. Sy skrg pregnant 7bln, sy buat keja perlahan2. Bnykkan bgerak, spya sng bsalin.

Sy pn geram jugak kdg2.. Semua sy kena buat , ank pompuan dia x nk pulak suruh.. Klau boleh semua bnda dlm rumh ni sy yg kena buatlah.. Mana nk urus anak lg.. Mna nk urus rumah lg.. Yg paling stress diorg mkn x reti nk cuci pinggan.. Biar je penuh singki tu.. Sakitnya hati.. Tp ap boleh buat , sabar je lahh.. Nma pn menantu kan.. Kena lah buat jugakk.. Walaupn kdg2 nk je jerit AKU PENATT .. Jd kena lah bnyk bersabar dn bljr ikhlaskan diri dlm semua hal..

Hmm saya faham apa yg awak rasa saya pun tinggal sekali mertua..walaupun mertua sy x pernah suruh apa2 tp dia belikan brg2 masak..sedangkan dia bekerja sepenuh masa.. Sy pula kat rumah kena tinggal dgn ayah mertua yg dh pencen.. Stress rasa.. Bukan kita malas.. Tp rasa mcm tertekan.. Nk bergerak pun susah dlm rumah.. Rasa kekok sangat.. Padahal rumah sendiri 20minit ja dgn rumah mertua.. Diorg x kasi tinggal asing😩

4y ago

Cam situasi saya jgk la.. Saya da dpt rumah yg dlm 15-20 mnit je jarak drpd rumah diorang. Haih ajk pindah jgk 1kg..😓 Jenis saya ni pulak degil! Ingt aku nak? Hahahaha deposit rumah ni pon duit saya. Ade hati nk suo pindah.. Mmg tidakkkk ler

sabar tau sis.. alhamdullilah.. saya pon dduk dgn mil tapi alhamdulillah, mil saya xkesah pon saya xbuat keje umh pape.. duk terperap dlm bilik pon xpe 😂 tp xde la sampai mcm tu sekali, saya just tolong sidai baju, kemas umh sikit2 je.. memasak pon saya masak breakfast je, selebihnya mil yg masak.. walaupon die dah tua, tp die tau mengandung ni xleh buat keje berat2 .. so xde lah die membebel klu xbuat keje 🤗