Masalah terbawa sehingga semasa mengandung

Hi. Sy ada mslah suami curang masa baru kwen. Masatu bru ja kwen 2 bulan. bnda ni brlaku sblum mndung. 1 bln je rsa mcm org berbunga bru kwen. Masuk bulan ke 2 kwen suami tk brckp dgn sy. Bila tanya dia ckp penat. Masa tu sy pun kja jgk. Sy pkir mungkin kja dia lg penat.Balik kerja dia mandi mkn pstu tgok crita anime kt telefon dia. Dia buat tktau ja kt sy. Pandang sy pun tk. Sedih. Tktau apa salah saya. Lpstu sy dpt tau dia ada brkwn dgn ppuan kt tmpt kja dia.Sy tnya byk kali sapa ppuan tu dia tk jwp. Last sy geram sy kata sapa betina tu. Trus suami tampar kuat kepala saya belah tepi kat telinga. Sy trjtuh dri kerusi. Telinga sy berdesing . Bunyi ''tingggggg" kt dlm telinga yg kena pkul tu. Sy menangis sbb sakit. Pstu sy rsa telinga mcm berair kt dlm. Esok tu sy pegi klinik doc kata ada drh dlm telinga. Doc tnya kenapa . Sy tipu doc sy jwp suami mamun masa tidur terpukul kat telinga. Doc ckp jgn bg suami pukul dah. Sy diam ja. Msa tu mcm nk mntk cerai. Sanggup suami pukul saya sbb sy pnggil ppuan tu betina. Sy ni isteri dia. Sy tkdk buat salah ap pun. Sy tlg suami klau tkdk duit. Duit mas kwen sy pun dh trguna utk belanja rmh. dlu sy tk nk kwen dgn dia sbb mak dia tk terima sy. Sbb sy lg tua. Tua 3 tahun dari ank dia. suami pksa sy kwen dgn dia . Dia nak saya kwen dgn dia jgk. Dia ckp sy tk blh kwen dgn org lain. Setelah sy menerima dia. Mcm ni balasan dia. Skrg ni sy mngdung 4 bln.. terkdg mlm2 sy tringat benda ni. Sy tk blh trima sbb dia buat msa dah kwen. Sblum kwen dia pnh jgk curang tp sy maafkan. Tp dh lps kwen pun dia buat lg. Sy tk blh nk maafkan. Hati sy tk terima. Rsa sedih.. rasa di khianati.bila tringt sy mnangis. Sy kesian kt ank dlm prot. Sy tk blh kwl prsaan ni. Rsa stress. Rsa mcm nk menjerit. Tp tkot jiran2 dgar.. tlg bg sy semangat. Atau ada ibu2 yg melalui benda yg sama boleh share. Supaya sy tk rsa keseorangan.. #firstmom

22 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Eh sama la. Husband buat tak tahu je. Kena tampar juga tapi bertalu2 sampai lebam & cedera soft tissues dlm telinga. Sy ingatkan sy dh pekak sebelah sbb laki sy kata mmg dia dh buat sy pekak. Bkn setakat itu dia abuse sy drp atas kepala smp kaki. Jahat gila kan cacatkan anak org? Mcmni, sy tunjukkan sis jalan sbb sy pun ada pengalaman hampir sama dgn sis. Bila sis kena je tampar/abuse segera pergi buat laporan polis & laporan polis tu jgn tarik walau mcm mana pun suami sis merayu sbb dia akan dera lagi hidup sis. Teramat sukar manusia mcmni nk berubah sis sbb ianya attitude ssorg sejak kecil. Jgn tggu kesan kecederaan dh hilang baru nk pergi. Nanti dh buat laporan, polis bagi kertas utk buat pemeriksaan dkt hospital. Terus pergi hospital utk pemeriksaan. Ckp dgn polis sis perlukan perlindungan segera & jgn keluar balai polis selagi xdpt. Brg2 kt rumah tu jgn fikir sgt sbb nnt polis boleh teman sis ambil. Lpstu pergi mahkamah syariah sis boleh pilih utk pengesahan lafaz cerai taklik (sbb dia abuse) & fasakh. Nk jln pantas berpisah dgn cara yg baik means both of you agree to divorce tapi sy x rasa suami mcmni akan lepaskan sis. Tapi sis boleh try ckp dgn dia nk berpisah cara baik. Satu lagi jln pantas ialah tebus talak means sis byr dkt suami utk berpisah if suami setuju dgn amaun tu utk berpisah baguslah. Then if both jalan pantas suami x setuju sis boleh la failkan pengesahan lafaz cerai & fasakh yg sy ckp tdi tu. Mmg lama la nak turun naik mahkamah sampai berjaya berpisah. Sy haritu dh failkan fasakh tp dh tarik balik sbb pujuk dia kata mana tahu dia jd baik tapi tak pun. Sampai skrg nk dkt 2 thn sy x dpt balik rumah family sy. Sbnrnya dia pujuk sbb dia takut hilang kerja dia. So jgn jd mcm sy sis. Sy skrg masih mencuba failkan penceraian. Dh ada anak sorg 7bln dgn xde kerja skrg mmg sukar. Sy berdoa sgt sy dpt kerja cepat supaya sy dpt keluar drp neraka hidup. Sampai bila sis boleh tahan? Tak kan sis nk tggu sis cacat/mati baru nak berpisah? Siapa nak jaga anak sis? Kesian dia xde ibu jaga nnt. Sis kalau xde rumah family utk stay nnt tnyla polis kt mana sis boleh berlindung dgn anak sis.

Baca lagi
2mo ago

masa kejadian. sy tktahu nk buat apa. blur. tkot nk p report. nk jmpk doc pn tkot. bru kwen kan. tktau apa psai cerai. yg sy tahu selagi suami tk lafaz cerai tk blh cerai. skrg bukti smua tkde. kes dpt tau suami kantoi sbb kwn dia yg trlps ckp. yg pergi klinik tu pun sy tipu doc ckp suami mamun trpkul. lps ni klau dia buat lg mmng sy nk buat report . tp kalu dh cerai tkot ank sy kandung ni dpt kt dia. sy tnk bg ank sy kt sapa2 .. terima kasih sis atas nasihat. rsa lega skit. tkde la sy rsa tkot2 sorg .. semoga hari akan dtg lebih baik☺️

laki kalau dh angkat tgn, tolong la angkat kaki. sekali dh buat, boleh buat lagi byk kali. besok silap2 dgn anak pon die bantai. bwk bukti dri doctor pg report polis. keganasan rumahtangga. lps tu pg hospital dptkan rawatan utk depression sblm jadi lagi teruk. bukan menghasut tapi sbb perempuan ni bila dah kena pukul x nak angkat kaki, boleh jadi lagi dan lagi.nnti bila dah teruk kena pukul dah patah riuk sapa nak tolong? laki lagi suka perempuan x melawan mcm awk, sbb dia tau dia buat ape je awk terima, awk maafkan. tolong sayang diri sendiri dulu sblm nak sayang org lain nak2 lagi org jenis mcm tu. and tolong jgn bagi anak membesar dgn surrounding mcm ni. x elok utk development dia. selagi awk boleh bangun utk fight, go for it. atleast make a report pasal keganasan rumahtangga. and report cover diri incase awk dipukul lagi sekali, polis dah boleh angkat laki awk tu msuk lokap.

Baca lagi

tak payah la sis stay lgi dengan org mcm tu..lelaki start angkat tangan nt lama2 dia jd terbiasa nk angkat tgn lagi..bila nmpk lebam2 byk lg dia puas hti..dia buat jadi tempat lepas geram.kalau tak cepat bertindak macam2 boleh jadi..sis fikir la mana yg terbaik.berpisah lagi bagus sbb dia buat hal ada perempuan lain..cuba klau sis buat benda yg sama sah2 dia pon mengamuk..kita ni ada hak jugak sis nk pertahankan diri..jgn bg muka sangat laki mcm tu.sis fokus kat diri sendiri n jaga baby tu baik2..kesian dia tak tau apa..kalau sis byk stress baby pon ikut jadi stress.akan dtg kalau dia tgok anak dia da besar time tu bru dia dtg terhegeh2 nak junpa anak dia..

Baca lagi

xpyh duk situ..mntk fasakh pastu balik rmh mak pak..jgn pdli klu dy cri..laki cmtu srius akan buat lg dan lagi..kaki betina sllunya dh sebati dlm diri.esk lusa jmpa yg lg cun skndal lg ..xssuai buat suami la cmtu..biasa laki cmtu nk enjoi lg..biarkn dy enjoi..sis brundur..dy blm matang nk tggungjwb utk jd suami dan bapak nty..nty hri demi hri dy dh mtang dy akan pikir msa dpn dy..smpai bila nk kaki betina..smpai umr 80 90 ke?biar msa mnentukan..sis balik rmh mak ayah sis .klu xde mk ayh tumpang kakak adik ke sdra mara..jgn stay situ..lama2 awak pekak bisu cacat plk kna hentam..jgn jd baik sgt ..kita baik pada org yg baik pda kita..

Baca lagi

Awak. Awak tak keseorangan😊 suami saye mule kawen pun mcm awk jugakk layan anime, lyn pompuan.. but saye still terima.. walau kadang sekali dia marah kt saye habis saye ingat semua sblom ni ape yg dia buat kt saye.. saye jdi benci saye jdi xboleh maafkan.. tpi saye boleh terima dia.. itulah sikap saye.. maki hamun saye.. saye dh terbiase awk.. dia ade silat and baran.. tpi tkde lagi dia nk tmpr saye or pukul saye just panaskan hati dgn mulut sahaje..😊 btw saye dh 34 minggu 5hari..☺️

Baca lagi
2mo ago

terima kasih balas. semoga hari kita yang mendatang akan lebih baik dari skrg😊

faham sangat2 perasaan sis😢.bnyak juga suami jenis macam tu.Ada sesetengah isteri bertahan sebab anak.tpi rasa bertahan tu terlalu pahit sangat.ada suami yg isterinya tengah sarat mengandung pun masih layan chat2 dengan perempuan lain dekat media sosial.siap saling memperkenalkan dri lagi.lagak macam tiada bini🥺🥺.Rasa sedih teramat lebih2 lagi kita terbaca scra x sengaja dekat hp dia.conversation yg acah2 macam prg single🥺

Baca lagi

Sy thu berat rsa ujian ni, tp ape2 pon tlg kuat utk baby, baby x bsalah. Sy ckp sbb bnda ni jd kat sy, sy persoal knp sy mngndung time gini, last2 Allah tarik balik baby tu 20 hari lepas mlahirkan, seksa yg amat. Lpas dr tu mmg depression yg truk, nak bgun balik sgt ssah, even nk kluar rumah pon susah. Prasaan bslah yg sgt. Dsbbkan x dpt nk kontrol prasaan, asyik mnangis stiap hari. Jgn jd mcm sy.

Baca lagi

sis maaf ckp, sis tak perlukan suami yg mcm tu dan ank sis x perlukan ayh yg mcmtu.. sekali dia berani naik tgn, berkali2 dia akn naik tgn and akn lebih dari tu lg.. sebelum sarat better bertindak dgn pantas buat report polis and bwk hal ni ke pejabat agama.. sy seriau dgn kes dera ni, sbb ada yg pernah koma didera oleh suami sendiri.. moga sis kuat utk buat keputusan tinggalkan suami..

Baca lagi

allahu kesian nya sis . nasib kita semua tak sama sis . tp ,apa2 pun saya doaknnyg terbaik utk sis dan bby dlm kandungan . semoga sis trus kuat dan sbr utk menempuhi segala ujian dri allah ni . inshaallah sis , smuanya akn dipermudhkn utk sis . yg pnting stiap keputusan yg sis buat . fikirkn sekali ksannya pada anak ye .

Baca lagi

pesan saya satu.. laki yang baik utk perempuan yang baik dan begitula sebaliknya. minta petunjuk buat istigharah sungguh2. Allah lagi mengetahui qada dan qadar. ape2pun sis kna kuat.. mental dan fizikal serta kewangan. jgn takut tak mencukupi.. mohon Allah permudahkn urusan sis.