Baby Kerap Sembelit

Hi.. sy ada mslah baby sembelit.. baby sy skrng 8 bln 1 hri.. tp baby kerap sembelit.. mse mle² baby 6 bln - 7bln++ sy bg nestum.. ble nk bg bubur.. baby x nk bubur ksong dan bubur aym.. jd sy masak kn bubur+buah(buah kurma,anggur ok tp buah pisang baby sembelit).. so next step sy masak kn bubur+sayur(silap sy sbb x buat rules 4 day).. sy tukar menu hri².. sy bg jagung,kentang,brokoli dan carrot.. hri ke 4 baby berak tp sembelit.. sy x psti apa pnce sbb sy x amalkn rules 4 days tu.. jd sy search geogle mkanan utk baby sembelit.. so sy masak kn baby bubur+labu.. ok alhamdulliah.. tp 3 hri lpas sy masak kn baby bubur+bayam.. baby sembelit blik.. sy da naik buntu dan give up sbb semua menu sy bg baby sembelit.. x kan sy nk terus bg baby mkan bubur+buah.. nty x seimbang pemakanan.. tlong ibu²,mama²,mommy² dan mak² dlam nie.. ada apa² solution?.. #mommybuntu #firstbaby

3 Balas

combination mknn tak complete. byk karbo sebab tu baby sembelit. jagung+carrot+kentang+brokoli. semua ni karbo sis. setiap meal menu ank kena cukup carbo+protien+serat. buah² sebaiknya hidang sebagai snacking. tak perlu campur dlm bubur. dalam meal menu anak campur sayur hijau dan air masak secukupnya utk elak sembelit.

3y ago

take time lama² pnd sedut nnt anak. selalu demo depan dia ye. anak no 1 saya masa umur 11 bulan br pnd sedut. lps tu takda mslh sembelit dahh. teruskan kuantiti mkn mcm biasa just lebihkan pengambilan serat. tp if 3HARI ank tak membuang better refer doktor.