letih tolak tepi smoga diri ni sht selalu🤲🏻💪🏻

siapa dekat sini suri rumah mcm saya ..jaga ank kcik sorang bila suami kerjaa hebatkan kita ..mcm saya ade asma so cpt letih sikit lah ..penat bila saya sesk nafas bab jaga ank xde lah saya tekanan ke apa ok je sbb fikir tu rzki ..korang kalau suri rumah nk happykan diri korng .korang buat apaa ?? saya nk korng komen yg postf bkn komen terpling bgus ok ..#firstmom

15 Balas

Sy pun surirumah, stop kerja masa 4bln pregnant sbb alahan teruk. Nak kerja, tapi tak nak haha (sbb tahu if kerja dlm field sy mmg penat/sakit kepala/stress). Lagi sanggup, happy & enjoy duduk rumah, jaga rumah. jaga anak, jaga makan pakai suami 🤍 bkn nak banding, tp ramai kwn sy working mom, tapi xpe lah makan pakai tempat tinggal sy cukup je & dah bersyukur sngt. Main dgn anak mmg buat sy happy dah, kdg layan netflix, belajar resepi2 baru (sbb before this x pernah masak huhu), ajak husband jenjalan. Penat tu penat, tapi penat yg positif. Masa kerja dulu, fuh dgn penatnya, dpt pulak boss kuat maki mmg salu sakit la sbb stress, kena buli pulak tu, colleague toxic jgn cerita la mcm company tu dia punya. Eh terluah perasaan plak. Ha trauma dgn kerja.

11mo ago

meksihh luah mcm ni semoga i mcm you happy dengan life dkt rumah kdng2 suami balik i mcm stress tpi smjk ni i fkir baik2 pstf main gn ank masak smuaa i rse bhgiaaa ..suami kata pnt lagi kjeee

hai.. sy single mother.. sy mmg full duduk rumah dgn kluarga sy.. sy seperti suri rumah juga.. segala krja rumah ni sy buat.. dgn ada baby.. sometime sy down sbb org lain ada suami.. boleh harapkan suami klu penat.. sy mmg siang mlm berjaga nk jaga baby.. mlm mlm baby nangis x nk tdo.. dgn sy skali menangis sbb penat.. tpi bila tgok anak tdo.. muncul satu rasa nk kuat demi anak.. sy xde cara happykan diri sgt cuma klu sy dah stress atau down.. stiapkali breastfeeding kan baby.. sy bukak movie.. anak sy menyusu lama.. jadi boleh lah hbiskan 1 episod drama 😅 itulah cara sy happykan diri.. dpt tgok drama cina atau korea kat fon pon sy rasa happy.. huhuhu

11mo ago

happy sayaa baca sis luahh ..sis kuat insyallah ..smoga syaa pn kuat membsrkn anak ..nangss tu mesti adeee untuk kita kuat anak pertama memng mcm tu .kdng saya terfkir bestnyaa fmli dkt boleh mk tlng tpi saya kne happykn diri xlehh nk ikut sngt down2 ni bru ank kuat

Seronok bila husband balek reja hari hari 🥹 Macam saya husband reja bawak trella jadi seminggu skali jaa jumpak, takpon sebulan 1 atau 2 kali jaa jumpak 🫠 Penah skali tu burn out, hmmm 😭 Dulu saya reja, lani bila jadi surirumah full time kawan semua lari ooo 😌 Diorang taktau kaa yang jadi surirumah nih reja paling tertinggi and terhebat 🥰 Jadi surirumah nih takboleh nak fikir negetive negetive nanti kesian ke anak jadi mangsa 😮‍💨 Dah laa saya nih emosi kadang kadang bukan betoi pon 🥹🤣 Naseb husband hari hari VC/Call tanya khabar 😭 Kadang nangeh macam budak budak ngadu ke husband sebab penat, lepas puas nangeh tu lega laa 🤣🫣

hmm.. sy pun tak thu nk buat ap.. sbb sy xmmpu pun handle rumah sorg2.. ank sy mnyusu bdan.. mmg manja sungguh dgn sy..nk lipat baju pun kejab ja dy main.. jb gi dh mai menempek dh atas riba haa.. sy plak dh pregnant second bby.. kdg alahan badan letih.. rumah dh xteratur da mmmy 🥲.. da mcm ap daa.. sy just enjoy ja.. yg penting ank mmbesar dgn sihat.. ckup mkn.. perkembangan baik sy syukur.. klu rasa nk healing .. free2 sy akn ajk suami jejalan.. mkn2 ke ap.. klu xda msa luang sy ikut suami kluar beli brg ..hehe.. sbb kami meniaga.. so hari2 beli brg 😁.. sy ikut walau pun duk dlm keta ja..hahaha...good luck mummy.. smoga kita sentiasa dlm rahmat Allah..

bagi sy ibu suri rumah dn ibu berkerja both sama. kita semua hebat☺️. sy mommy yg berkerja & pjj. sy pjj fgn husband dr sy pregnant 1st smpi skrg. pergi checkup masa pregnant pon sy pergi sendiri. bawak baby masa pantang pon pergi sendiri. sbb husband cuti 1@2mggu mcm tu ja. sy ada 2anak. sorg 2tahun3bulan sorg 5m. mostly sy handle baby. alhamdulillah, kalau husband balik mmg dia sgt sgt membantu. both baby dia akan handle. dia bg sy rest☺️. jadi bagi sy kita semua ibu yg hebat. walaupon kita tak perfect tapi kita mampu buat yg terbaik utk anak2 kita❤️

11mo ago

amin amin saya ibu yg kuat saya handle sorng2 x duduk gn fmli menngs tu memng tpi allah ade insyallah

Yesss…suri rumah sangat sangat hebat..sy sgt respect mommies yg ddk rumah jaga anak lg2 anak yg ramai…sebab x mudah nk uruskan anak kecik, nk memasak, nk mengemas tu belum lg time anak meragam…sy yg bekerja pon sometimes boleh burnt out sbb penat balik keje nk urus ank kecik lg..ni skg tgh berpantang ank ke2, alhamdulillah jarak 4 tahun dengan no 2 ni jd yg sulung dh faham & byk membantu…husband pon sgt membantu..hebat sangat ibu yg jd suri rumah🫰🏻❤️

11mo ago

heheh btul sis meksihhhh apa sis ckp buat saya smgt hehe wlppn kdng2 saya rse nk nangisss ..wlpon anak saya x meragam dia faham saya wlpon dia bby lagi byk mudahkan sayaa ..suami cuti dia tlng ..kdng suri rumah ni memng letih kne pandai bgi masaaa terkjr sana sni ..lama2 insyallah faham smua ni ..anak mkin lma membsr lama2 dia faham kita..

hri2 tggu hsband blek sbb xde kwn kt umah nie.. klu hsband blek awal, dye ajak klua jln2.. dlu sye penah burned out.. so skg blek keje hsband trus settle anak.. klu x mandi, dye mandikn.. klu anak x tdo, dye tdo kn.. sye dpt tgk akasia tv3 pun da rse bahagia.. lipat2 bju kemas umah sye settle kn mlm.. sbb siang sye nk tgk umah kemas klu x nant cmpur ngn anak mragam, sye jd stress.. selang 2 hri, sye blek umah mak sye.. sbb dkt.. ade jgak kwn sembg2..

11mo ago

kdng suami ade dpn mataa xde pulak dtg emosi tu haahhaah

anak sorang. tp diri memang jenis introvert. tak suka keluar jalan2. nak happykan diri selalu g makan je. pastu baca buku tidur. laki balik, mintak dia bwak anak 4tahun tu keluar jalan2. sy ddk umah menikmati rasa senyap. senyap tu tenang. senyap budak bahaya. ada time nak jalan2, suruh laki bawak kereta beli eskem utk sya dan anak. maka merondalah makan eskem dalam keta. time serabut buat freelance je. tp tgh pregnant ni semua malas. lek2 je kite.

11mo ago

you sama mcm i lahh smoga anak dh bsr skit semoga allah permudahkan i kjee gji skit pon ok ..nk pape bli je

sye pun bru jd suri rumah before this kerja n pjj dgn husb. sye pun ade asma and tgh tggu hari je nk bersalin yg ke 2. kalau sye bosan dduk rumah ptg2 sye ajak husband jalan2, bwk anak g taman ke, mntk husb bwk g kedai beli jajan 😂. kdg2 husband yg offer nk g jln2 mana x ptg2, dia xnk sye stress dduk rumah hari2. hihi 🫢

11mo ago

awak mesti faham buat kjee skit mesti pntt sbb ade semput bkn pnt jagaa anak kdng semput dtg tu yg buat sayaa mcm sedeh skt ..kita suami bawak kuar x bli pape pon happy dahhh sama lah suami sayaa cuti jee x duduk umah..kne byk sabar suri rumwh

ye saya pn suri rumah . saya nak happy kn diri saya . saya suka me time .tp me time saya ms anak tido or dia diam tk nangis . sy minum kopi or makan ice cream. tu la me time saya . dapat kejap pn me time ni dh mcm dpt power nap . boleh start blk dh sambung keje jd suri rumah.hahahah