Neurogain?

Hi, sesiapa ada pengalaman ambil neurogain ya? Mmg perlu ke ambil neurogain ni untuk perkembangan otak bayi?Bila patut start ambil?skrg saya 11 weeks.

Neurogain?
35 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

tak beli pun, sbb mls mkn pil² ni. Fokus kat supplements DR bg je. makanan tambahan sy mkn kurma, kismis n kekacang jer.. Kalau nak mkn boleh je sis, tp jgn terlalu awal. sbb otak bayi berkembang 7bulan ke atas. kalau awal sgt ambil seolah² awak paksa perkembangan otak dia tu. Kita tak tahu apa efeknya. Just my opinion.

Baca lagi
3y ago

doctor specialist saya bg je ubat ni.. in shaa allah.. xde apa..

Pendapat saya, takyah makan pn takpe. Nk makan pn boleh. Sbb saya dah tanya doc saya and dorg ckp better makan makanan sunnah spt badam, kurma dan selainnya. Makan ni bukan terus anak jd pandai or etc. Better amalkan makanan sunnah. Wallahualam ✌🏻

3y ago

Yup betul.. saya pon ada tnya doc pakar mfm kt wch.. dia pon ckp bende yg sama... dha ke aa ni baby akan develop sendiri... kalau tak mkn pon otak tu tetap akan develop seiring usia baby.. tp terpulang sis la... nk mkn boleh je.. xde masalah..

jgn consume neurogain terlalu awal ketika hamil. DHA mmg bagus tp kalau overdose boleh buat anak hyperaktif. nak pilih susu formula nanti pun kena tgok2 kandungan DHA jgk. lebih byk DHA x semestinya lebih bagus. ambik sekadar cukup utk perkembangan otak.

sy makan ni since anak 1st lagi. now preggy 2nd one pun sy makan. nurse KK advise makan bila dah 6 months above, kalau makan awal takut baby hyper. makanan sunnah pun sangat bagus utk baby's brian mcm pistachio, kismis, kurma.

3y ago

Kalau makan neurogain ni kena makan time bila eh? Malam ke siang? Boleh ke makan serentak dgn zincofer?

Ada yg kata xboleh ambik awal2.. Nt anak jd hyper. Kang mak selalu hijau pulak.. Ni berdasarkan pengalaman org la.. Tapi doc kata tak mudarat ambik awal.. So terpulang..

3y ago

Saya pun pening nak mkn start hamil ke or kena tunggu brp bln..sbb sya awal lagi pregnant..nk mkn tp blm berani pulak

Beli Masa anak sulung dulu..tp xleh nak telan..xtahan baunya..bg opismate yg pregnant pun dia xnak..at last xprd..ank 2 n 3 mkn ubat yg nurse bg je😘

VIP Member

Biase sy mkn mlm.. Sblum tido.. Sbnanrnye xkisah sbb neurogain vitamin tmbhan.. Oky je sis Nk ambik bile2 tu yg doc gtau sy.. 😀

2y ago

Btul dr smua ckp x da masalah mkn awal

Kalo saya makan ganilia kena jarakkan 30min sebelum makan. Ambil dalam perut yg kosong.. Sebab vit kk maltofer ambil selepas makan.

VIP Member

Tak pernah lagi ambik neurogain untuk ibu mengandung ni, tapi selamat ke if nak consume? tengok rata rata cakap anak hyper

VIP Member

🙋🏻‍♀️ start makan dari 18w. Now dah nak masuk 22w. Tapi tak makan tiap2 hari. Ada jugak skip makan 😂