Share pengalaman buat pap smear

Sepatutnya lepas bersalin kena buat pap smear kan tapi masa tu nurse tak penah tanya so kita pun buat senyap jela sebab memang takut nak buat. Masa pregnant penah buat sebab masa tu nak check gbs, kena marah dengan doktor sebab tak relax katanya. Doktor siap tanya masa buat dengan suami tak sakit plak, alahaii doktor pun. Dalam otak memang dah set nanti mesti kena lagi cmtu sebab kita memang tak kan boleh relax masa nak masuk muncung itik tu. Terngiang2 lagi la apa doktor tu cakap, takut kena marah lagi. Anak nak masuk 3 tahun dah tahun ni. Sebabkan kena amek perancang, tu yang nurse tau kita tak buat lagi pap smear. So tadi dia dah bagi tarikh dalam 2 bulan lagi, terus sakit kepala fikir. Makin dekat dengan tarikh nanti makin takut, mesti bp tinggi je time jumpa nurse tu. Tolong share pengalaman ibu ibu dalam ni. Mana la tau nanti boleh tenangkan jiwa ni sebelum tarikh tu datang #firstmom #ingintahu

7 Balas

Saya check up pregnant tiap bulan kt swasta time 3rd trimester doctor dah pesan. Lepas bersalin dia pesan lagi & buatkan appointment lepas 6m. Baru nk buat diam je sebab seram kita pernah kena muncung itik adoii details pulak swasta ni. Then saya pun buat la dia pun dah brief cons kalau tak buat & siap bg tips just tenang & jgn keraskan badan je time buat tu. Sy cuba setenang mungkin follow tips dia & sebelum buat tu sy ckp baik2 saya takuttt. Then masa buat tak sakit pun sebab sambil buat sambil dia ajak kita borak2, pandai juga doctor ni tau. Rasa kejap sgt pastu beres 😅 In Sha Allah harap sis pun dpt doctor yg baik2 je nanti

2mo ago

Hmm kalau ada mindset camtu mmg susah sis. Auto akan sakit

Bila sis dh crita cam ni..sya dh nervous, bsok sya kna pi buat pap smear sbb dh cck dpo kli ketiga..org pesan kt sya time buat pap smear tu kna relax, tpi mcm mna nk relax klau kena seluk cek bukaan pn kita dh terkemut2…msa sis check gbs tu sakit sngt ke sis time buat tu? Mna la tau sya blh prepare mental untk bsok😅

2mo ago

tak la sakit sangat tapi sebab kita tak boleh relaxkan badan lepas tu mulut doktor plak cmtu terus teringat. takut nanti kena macam tu lagi sebab memang tak kan boleh relax, perasaan takut tu lagi tinggi 😂.

msa ambik perancang,3x jugak sy bt pap smear..mengandung pun ad jugak bt sbb nk cek gbs,tips sy..sis set dlm otak siap2 xsakit pun bnda tu,kejap je xsmpai seminit siap..set mcm tu,pk mcm tu..besalin lg sakit,ikut je arahan doc..lembutkan bdan,bg kerjasama in sha allah smua lncar,ad la dlm brp saat je proses dia

sbnrnya pap smear tak sakit pun, muncung itik tu dorg dah sapu pelincir jd supposed mmg xakn rasa sakit bila masuk n bukak. ikt je apa dorg ckp utk rilex sb itu je kuncinya utk kita rasa tak sakit. tarik nafas hembus & btenang je, jgn keraskan bdn mmg akn rasa sakit.

Siss, sis tarik nafas, jgn tahan nafas tau. Bernafas mcm biasa. Time doktor nak masukkan tu sis fikir benda lain. Sekejap ajeee masukkan tu. Jgn fikir berat berat kak. Sian kesihatan bdn dan mental kite. Akak zikir bismillah 5. In sha Allah dimudahkan. Oldebest kak

check gbs mmg sakit sbb dia ade extra tool dia masukkan lepas mulut itik. tapi pap smear ok je klu buat. xsakit pon klu lembut kan bdn. gi buat kt swasta klu govern kat situ mulut jahat.

kk sy tk perlu pap smear, hpv test guna cotton swab buat sdri je

2mo ago

btw tu sy la, xtau la org lain lain keperluan dia ke apa, tp ayat nurse sy ingat "lepas bersalin nanti darah stop kena cek ni tp kita tk buat pap smear dh, guna swab je hpv test"