Lewat buka buku pink

Hello semuanya . sekadar nak bertanya . first preggy tapi sebabkan taknak terlalu berharap dgn jantina jadinya saya takbuka lagi buku pink . sekiranya dah dekat dgn due , agak-agak hosp kerajaan terima lagi ke buka buku pink lewat ? tapi sepanjang preggy tkda buat checkup cuma jaga pemakanan dgn ketat saja dan ikut nasihat org tua-tua . mcm mana ya proses buka buku pink tu ? terima kasih #firstmom #bantusharing

15 Balas

bahaya la awak , masa check up ada suntikan kancing gigi untuk kurangkan risiko jangkitan kuman masa bersalin nanti . taknak tahu jantina takyah buat scan gender . takut last minute baru tahu ada masalah kesihatan ketika pregnant. Macam saya Alhamdulillah sihat jeh , tapi anemia ketika pregnant which is saya ada anemia hanya ketika pregnant ni jeh , kalau tak pregnant tkde . Tapi apa2 pon keputusan awak semoga dipermudahkan. Hospital kerajaan InsyaaAllah boleh terima . proses buka cuma perlu bagi ic , dan bagitau nak buka buku pink . nurse tanya mcam mana tau pregnant? kata melalui test kit tu . Lepastu dia akan ambik sample darah dan sebagainya, lastly panggil alat tu ctg kot untuk check jantung baby. itu jeh .

disebabkan awak 1st time jd mom better awak buat buku pink cepat sbb kita x tau masalah kesihatan yg ada pd kita.. buku pink bkn utk tau gender jer tp menitik beratkan kesihatan awak n baby.. kalau awak x nk buka kat KD awak g ja klinik swasta dlm rm1++ jer utk buka buku pink tu.. jg pemakanan mmg ok tp kalau awak sendiri x tahu masalah kesihatan yg awak dan baby ada jg pemakanan pun x guna.. jgn nyesal dikemudian hari.. scan plak bkn utk tau gender jer dr ctu doktor tgk bila tarikh due kita pertumbuhan baby ok ke x air ketuban ok x kedudukan baby jantung baby berdegup ok X.. kalau gender tu bg sy doktor akan tanya nk tau ke x biasanya bila scan mcm sy x pernah tanya pun..

bahayaa sis mcm sya ada kncing mnis kene cekup slalu kita xthu kesihatan diri kita kepercayaan org tua dh xblh pakai mana sis yg tanggung kita awk duedate bila? nanti nk bersalin buku pink tu dh macam ic kita tau awk rasa sihat tp dlm kandungan awk sihat atau x ? denyutan jantung dia ok ke x haa semua kene pikir jgn pentingkan diri sdiri dn menyusahkan org lain sy palin pantang klau org mcmni sbb xnk pikir gender snggup buat kt diri and bby kita xthu ujian awk mcm mna tp better pergi bukak la sis skrg dh brpa weeks awk?

too risky..klau misi ke doktor marah mmg ptt..sbb mcm mana diorang nk bt penilaian kesihatan ibu n baby..gender ni general shja..anggap shja ketentuan dr Allah..adakah dpt gender xspt yg awk nak awk nk gugurkn??..mana awk thu jaga makan mcm org dlu2 tu bgus utk awk n baby??..skrg teknologi byk..klau awk ad gdm.. hypertension.. pre-eclampsia.. mcm mana .to worst klau bby ad mslh perkembangan mcm mana? hydrocephalus???sorry sy agak emosi bnde2 mcm ni..

Jgn lewat buka buku pink, nanti susahkan diri sdri, da la nurse akan sound 1 hal, 1 hal lagi kita x tau apa yg jd kt dlm kandungan kita, kot la ada kencing manis masa mengandung ke apa, da jd 1 masalah kan. Masa mengandung2 mcm2 boleh jd. Sbb tu kita digalakkan buka buku pink, sbb kita nk elak dr masalah yg menyusahkan diri sendiri & org sekitar.

mumy² dinasihatkan buka buku sebelum 12 minggu.. bila da sah di scan atau upt test, datang la buka buku.. awal² buka buku bukan utk cek jantina.. tapi nak tahu baby berkembang atau tdk.. Dan keadaan kesihatan Ibu baik ke tak.. kalau last minute buka buku.. hospital Tak tahu history sis.. pasti teruk kena marah sis..

checkup ni bukan tujuan utk tahu jantina je puan. penting utk tahu keadaan ibu, keadaan air ketuban, keadaan kedudukan bayi (takut baby songsang). semua ni untuk smoothkan proses bersalin nanti. nak preparekan kalau ada any complications kalau dpt detect early. Kita tak tahu apa jadi dalam perut puan.

Due date bila? Kalau dah dekat sangat mmg kena marah dgn misi. Sbb awak membahayakan kandungan awak sendiri. Awak tgok awak okay sihat tapi baby dlm perut kita taktau. Jangan selfish sis sbbkan tanak berharap dgn gender anak je. Fikir anak dlm perut tu. Esok lusa jadi pape meroyan tak boleh terima kenyataan.

srs bahaya.. nasihat orang tua ii hnya boleh support kita sahaja.. nasihat doc penting.. zaman dah modern skng.. nanti effect pada bby ssh.. jantina boleh tahu seawal 18 week je.. x lama pun nak tunggu. better bukk buku pink segera untuk keselamatan bby ❤️

buka buku pink bukan utk tahu jantina sis. tp utk tahu perkembangan bayi kat dalam, dan jugak kesihatan ibu. jgn ambil ringan hal ni sis. kdg2 time pregnant mcam2 dtg, kot gdm, talesemia, anemia kee. buat buku pink sis, jgn lambatt. okayyy