dilema nak khawin

hi semua. sy nak minta pendapat sini. skg sy tengah pregnant 8 week dan belum berkhawin dan mmg tgh bercadang utk khawin dlm masa terdekat ni. tapi masalahnya sy tengah dilema sy takut bila khawin sy yg kena tanggung kehidupan kami. sebab boyfriend skg xda kerja kdg sy yg bagi duit dgn dia. nak kawin ni pun sy yg tolong loan bank. apa patut saya bt haruskah sy berkhawin lelaki seperti ini..

24 Balas

Register kat jpn tak perlu la nak buat besar2.ikut kemampuan sendiri. Kalau u tak kahwin pun blh tapi tak digalakkan sebab nanti kalau u nak beranak tu susah.kena suruh mak atau ayah jamin kita keluar.anak pula dpt ic tak sama taraf.nama ayah tak ada dlm ic.tak tau la kalau org islam sama tapi anak saya pun anak luar nikah.nama ayah dia ada dlm birthcert tapi procedure tu banyak nak buat.kenapa la u bagi bf u duit. Dia la yg kena bagi u bukan sebaliknya.kalau ikut saya la, lebih baik jgn kahwin org yang tak nak bekerja.susah u nanti kalau perangai dia masih mcm tu.mcm saya,anak saya dah dilahirkan tapi kami belum lagi kahwin.bf rajin cari duit utk kami. Lebih baik u tanya pendapat mak ataupun tanya nurse refer social worker utk kaunselling..mmg pun u akan direfer kpd social worker nanti tapi hujung2 pregnancy.so lebih baik u tanya dulu nurse.kalau u tak nak anak tu sekalipun jgn buang atau gugur.yang sakit tu u dan dosa itu berkali ganda.hope u find a solution.

5y ago

Coz my 1st baby don put father name during register, coz i dont know can put even dont have marriage cert. When my kid aldy 4y, i got info can put n i change her birth cert. But for my 2nd baby, i want to like ur. Due on this nov.