Kongsi pendapat! 🫠

Hi semua, My family inlaw tak suka dengan i. Adik beradik dia selalu burukkan i dekat husband i. Kadan sampai kami husband&wifed bergaduh bermasam muka, tidur jauh dan berebut perhatian anak. My father inlaw plak tak treat my baby macam cucu dia yg lain, my baby kena sisihkan. I sebagai menantu ofcourse terasa. Memandangkan adik beradik husband semua perempuan buat kan i terasa susah sangat dan rasa merendah diri . I kadang tak tahan dengan situasi mendesakn i untuk membuat keputusan berpisah. Sebab selalu jadi masalah macam ni, Husband plak anak lelaki tunggal dia berbelah bahagi. I bukan tak nak support dari segi mental atau apa, tapi indah cuba. I rasa kosong bila jadi macam ni. #bantujawab #Apapatutbuat?

11 Balas

Hye sis.. situasi kita hampir sama… Suami saya anak lelaki tunggal, sebelum kawen dia cakap dia family man, adik beradik lain semua perempuan… dorang semua pandai2 kerja bagus2… mil n fil saya dah pencen gov.. Ipar duai saya semua bekerja, masing2 ada kereta sorang 1, rumah besar… sebelum kawen apa2 hal suami akan urusankan hal family dia.. Saya kenal suami melalui orang tengah, kenal 2 3 bulan then bertunang sebulan then terus nikah.. Lepas kawen baru saya jumpa semua family suami… Alhamdulillah fil n mil baik… Ipar duai baik didepan… dibelakang saya taktau nak cakap laa… Sepupu2 suami pon tak suka saya… Sebabnya, saya duduk di utara, rumah kampung, family biasa2, lepas kawen saya tak kerja sebab suami tak bagi n dia mampu sara family kecik kami.. family belah suami pandang serong sebab saya tak bekerja duduk rumah, asyik masak bagi suami makan sampai dah berisi chubby gemok suami saya tuu… Nak2 pulak sekarang kami stay di utara… bila saya balik sana, tak pernah duduk sembang sama2. Makan pon sendiri2. Kadang sembang dengan mil jaa… saya tak boleh balik sana lama2 paling lama seminggu tu pon rasa dah panas punggung… Apa saya buat, saya buat tak tahu, buat hal sendiri… lama2 saya dah lali… balik sana sebab mil n fil jaa…

dlm kes awak ni, susah juga la. maybe awak & husband perlu discuss betul2x. dia sbg laki & suami, kalau dia sayang rumahtangga, dia kena back up , kena cuba bagi nampak anak bini okay depan family. gpun ada anak, kesian anak nanti. kalau bole ubah ,try la. atau maybe cuba bagi masa kejap, kalau duk sendiri jgn kerap balik sana. cuba suruh dia slowtalk dgn adik brdik dia, imagine kalau diorg kt tempat awak mcm mana. apa pun cuba discuss dulu naa. saya harap awak n anak awak, akan diterima n dilayan mcm darah daging diorg.

Sy pulak terbalik, Saya dgn adik lelaki tak ngam. Bila kahwin lagi tambah tak ngam. Wife dia lagi suka kami adik beradik bergaduh. Bayangkan la mak ayah ada lagi, kalau mak ayah dh takde, tak tahu la mcm mne. Memang tak boleh di bawa berbincang. Raya ke apa2 balik kg wife dia. Anak buah sendiri pun tak pernah nak dtg melawat, tapi kalau anak buah belah wife di tatang bagai minyak yg penuh. Saya tak kisah la yg ni. Cuma memang nampak sangat la.

Bagi saya lah. Walaupun lelaki ini syurga dia bawah tapak kaki mak dia. Dia pun takboleh lebih kan mak dia je. Isteri pun dia kena lebih kan. Isteri ni banyak korbannya. Lelaki selalu lebih kan mak dari isteri alasan mak dia syurga dia. Habis kita apa. Hamba dia ? dia tak fikir dose dia terhadap isteri pula ? selalu mcmni, kena bincang elok2. Kalau tak jalan juga dari sakit hati lebih baik buat keputusan yang bagus

xnak dah suruh sabar2 nii .. klau memudaratkan prasaan Dan membuat akak tambah berdosa .. baik bahagiakan diri Dan anak dlu .. klau nak ajk suami berbincang tpi akhirnya menyakitkan hati prasaan juga. . baik xpyh.. bagi balik kat mak bapa dia

Family in law saya pun mostly adik beradik husband ramai perempuan, 6 orang 😅. Dan sy pun hw. Masing2 bekerja termasuk biras sy. Semua pandai bawa kereta kecuali sy. suami kena pandai main peranan, kalau tak memang akan ada isu.

husband awak kena fikir sebetulnya. tanggungjawab dia besar. jangan menangkan sebelah pihak dan benda yang salah. kalau ada apa apa dia kena tegur. takboleh biar isteri rasa macam tu.

duduk dgn family in law ke ? kalau dduk skli better dduk rumah lain ..cuba slow talk dgn suami luahkan apa awk rse ..kot dia boleh faham kalau awk explain...

Masa nak kahwin mmg dah tau tak suka ke? Atau lepas kahwin? Awak ada buat apa2 ke yg membuatkan in laws tak suka?

kurangkn blek rumah in law..