Tangan Pijar

Sejak akhir2 ni, jari2 tangan cepat rasa pijar, sakit dan pedih berdenyut2 bila potong bawang, potong cili besar, potong nenas. Sebelum ni, tak macam ni pun. Sakit dia, bukan main2, berdenyut2. Kalau tengah semangat nak memasak tu, boleh jadi takde mood nak sambung. Mungkin ke sebab kerap sangat pakai hand sanitizer? Kulit tangan pun rasa macam dah nipis. Siapa ada pengalaman macam ni?

6 Balas

Salam..sis gune handsanitizer jnis apa ea?? Ada tu jika.xsesuai ngn kulit pn blh jd mcmtu xslh sy... Depend pd kesesuaian kulit kita.mcmne.. tgk juga brp kndungan alcohol yg trkandung dlm handsanitizer trsebut..mcm sy bli yg tidak tggi alcoholnya sbb tkut bila trkena pd bby ia akn snsitif pd.kulit bby..sbb kulit bby kn xmcm kita

Jari sy pijar hny bila potong cili. Masa pregnant bertambah2 mudah jd pijar. stay lama kat jari pulak tu. lumur minyak, lumur garam, gula semua dah try. end up sy pakai glove sebelah kiri shj bila potong cili. Tgn kanan pegang pisau. Pegang2 cili semua tangan kiri. Mencegah sebelum merawat 😁

Tangan saya pun sama. Tapi kalau potong cili. Ada yg bg petua lumur minyak masak yg belum guna tu pada tgn. Tapi kalau saya tak jadi apa pun. Masih pijar. Dah cuci banyak kali pun sama. Makanya kalau potong cili bila nk angkat cili letak dalam bowl guna sudu. #TAPactiveusers #TAPSupermoms

3y ago

Try and see. Mana tau dgn mommy Syafikha menjadi 🙊🤭💕

Sama sis saya masa 2nd trimester senang betul pijar tangan bila memasak walaupun tkde pegang benda pedas. Sekarang dh masuk 3rd trimester dh takde lagi

hye mummy.. mummy boleh try lotion kalmy.. inshaallah dengan izinNya serasi dengan mummy 😊 sayapenggunasayajual www.wasap.my/60138661354

mungkin hand sanitizer pakai terlalu kerap