Dugaan sgt.

Sedihnye Ya Allah..berapa hari da bagi baby sy 11 bulan mkn Nasik kosong..minum Air kosong letak gula sikit bagi rasa.. Mungkin tak ada yg dpt bantu saya dari segi apa yg saya minta pertolongan..mungkin mumy² boleh tlg Doakan sy dan baby sy semoga ada Rezeki🤲Amin..terima kasih sudi baca luahan saya..

Dugaan sgt.
17 Balas

better puan guna akaun tAP yg ada nama sebenar..jgn guna "Tanpa NAma" supaya lebih telus dan elak ada sesi scam berlaku sesama user di sini ..bg memudahkan TAP juga tuk trace if scammer ada dkt sini .. sbb ramai org blh kata dia sush... n etc..esp bila guna nama "tanpa nama" pd user yg lain..just hati2 k... sblm trnsfr pape... pd puan yg pos pula...jika msih blum ada bntuan..sy stju dgn apa puan yg sblm ni ada yg komen di status puan.. blh try prgi ke masjid ..biasa ada food bank dkt masjid..ada org hntr beras dan brg2 keperluan tuk msk dkt masjid bg yg memerlukan ...atau ada kedai trtntu ada food bank juga...dan last skali kalau yg tu pun xde .blh try direct ke ketua kg mintk bantuan..try juga apply baitul mal atau bantuan jkm .tp make sure ada surat sokongan dan bukti menunjukkn puan ada jg fmly yg sakit ada surat menyatakan stiap bulan ada lakukan checkup kesihatan dkt hsptl atau kk prlukan buat pmbyrn n etc..bg memudahkan pihak berwajib tuk pertimbangkn permohonan puan .mg dpmudahkan segalanya amiin

1y ago

baik sia.. terima kasih atas cadangan sis...🙂

Baby 11 bulan dah boleh potty training and diaper free... Jimat x perlu beli pampers.. Duit untuk pampers boleh beli benda lain... Dunia skarang susah sis nk percaya mana yg betul atau x.. Kalau awak masih ada kudrat untuk bekerja, bekerja lah... Bekerja pun untuk masa dpn anak since awak pun single mother x de siapa2 nk support in financial. Adik beradik pun kadang2 okay nk memberi, tp bila terlalu mengharap mereka pun x nk dah tolong. Kalau awak boleh apply untuk zakat @ baitulmal cubalah mana yg dpt... Semoga dipermudahkan urusan awak.

1y ago

nk potty training bukan bermaksud baby perlu berjalan br nk ajar potty training. sejak newborn kalau nk potty training pun dah boleh. janji mental mak kuat. nk potty training nie kena tahu clue anak nk poo n pee. anak pun akan pandai bg signal die nk poo n pee. the bonding between mom n baby. baby awak boleh je bg pengasuh kalau nk bekerja. 1st month tu mmg akan serik sikit sbb nk byr pengasuh tu mmg tight la kan + x ada duit. tp bulan2 berikut tu mmg akan senang dah ada cash flow. Mak x sihat mcm mana tu? Terlantar ke boleh berjalan? Setiap masalah ada penyelesaiannye... Nk atau x nk saja awak.

sebelum dpt susu pampers tu dari mana? nak taknak kena usaha juga sis. sampai bila je org boleh tolong kita. sis dah jadi ibu kena kuat. perjalanan sis sampai skrg ni bukti sis ibu hebat. kena tahan sikit je lg. jgn mengalah. maaf mungkin org tak berani nk bg duit sbb ada 2-3 org scammer dlm ni. so org lebih berhati2 lg2 zaman kewangan tak menentu ni.

1y ago

memang nak kje. mslhnye anak sy tkde yg blh jaga,andai ade yg blh jaga da lma sy kje ngn jaga mak skli tk brpe sihat,apa pun doakan sy ye. sy memang tau siapa pun takut kalau scamer ke apa. sy cuma cuba .. kalau la rezeki sya atau Allah gerak kan hati sala satu Hamba nye tlg.. tpi tkpa .. asal masih ada nasi blh bagi ank mkn ngan air kosong pun dah ok.. terima kasih ye 🙂

tapi kan sis.. okay ja bg mkn nasi kosong & minum air kosong tu.. sis x bekerja kan.. boleh bg susu badan.. air x perlu tambah gula.. baby bru 11 bulan tu.. gula & perasa x perlu letak.. susu tu cuba juga utk bagi baby hisap supaya ada.. x perlu beli susu formula klu susu badan dah ada.. klu sis ckp x nak bagi susu badan sbb nk jaga badan/sbb x sempat.. saya cepuk sis 😡

Saya doakan semoga Allah membantu dan memudahkan urusan puan. Ini link video doa, zikir dan amalan murah rezeki dari Ustaz Syeikh Zainul Asri. Bergantung hrp lah pada Allah melebihi manusia kerana dialah Maha pemberi rezeki. Semoga video ini dpt membantu awak! https://www.youtube.com/watch?v=sLiZfaxB1hc

1y ago

terima kasih sis... 🙂

maaf. boleh saya tanya. sis suka sama suka atau dipaksa ya waktu sis bersama sampai terlahirnya zuriat ni.. klu suka sama suka.. nasihat saya.. sis buat taubat nasuha & bertaubat lah sesungguhnya.. bnykkan doa.. inshaa Allah nnti Allah akan bukakan jalan untuk sis

1y ago

baik sis.. Tarima kasi ya...

pg carik food bank sis. tanya dkt kedai2 kekdg dorg ade buat food bank. atau pegi balai raya atau surau yg berhampiran. situ ade makanan asas. mcm beras susu pampers gula biskut kopi sardin. atau sis boleh pegi jumpa ketua kampung.

1y ago

baik sis...terima kasih ya...

boleh je sis share no acc skali kat sini, InsyaAallah ada je yg akan kongsikan rezeki xkira siapapun awak sis yg penting org memberi tu ikhlas niat utk bersedekah.

1y ago

terima kasih sis.. sy ada fikir nak buat mcm tu letak acc ..tapi lebih baik org contact saya sendiri tanya ..nak bukti ke apa ..baru la kalau nak tlg Alhamdulillah...sy taknak org ingat sy scammer.. sbb banyak scammer ni letak no acc terus.. sy kalau blh biar org ada kepercayaan kat sy dlu.. sebab tu sy letak no hp utk org tanya sy sblom nak tolong 🙂

Mungkin awak perlu minta bantuan pada kebajikan.. Atau awak boleh jual kuih ke..

sis bagi alamat dekat sabah, keningau kan? nnti saya Cuba bntu dtg rumah sis