Hanya luahan

Saya tahu bkn sye je hidup susah dlm dunia ni... Sye tahu,sesusah susah saya,ada yang lebih susah... Tapi,susah yg saya sedang hadap sekarang adalah disengajakan oleh suami sendiri.. bkn nk bkk aib suami tp sye x tau nk luah kt mne lg.. Sye tak nak luah kt mak/mak mertua/family sbb sye taknak diorang ckp, "Tulah,dulu kau jgk yg nk kawen dgn dia sngt..." Mse awal2 perkahwinan,dia baik sgt..solat jaga..makan minum sye pun dia jaga...waktu tu sye masih bekerja dan dia x bekerja ats sbb pkp,company buang dia dgn pampasan RM3k... Lepas mengandung,alahan sye teruk sampai saya pulak yg diberhentikan kerja oleh boss sye... Duit 3k tu zaman skrg skjp je habis...sye plk pregnant mse awal puasa... Mse awal pregnant dgn alahan teruk, Saya pertama kali di masukkan ke dalam wad sbb badan lembik sgt,muntah2 teruk... Suami nasihat baik2 je,suruh sye makan...dia belikan makanan utk sye kudap2 dlm wad... Kali kedua masuk hospital,ambulan hntr,suami buat keje kt tmpt kawan dia..sye call dia bgtau sye kena masuk hospital sbb ada masalah dgn HB dan Urine.. dari dlm fon,sye tahu,suara suami mcm marah dan x bole terima..sye minx tolong dia kemaskan baju dan brg serta sikit makanan utk dlm wad..dia mengeluh dan terus matikan call.. sye masuk wad jam 4ptg,jam 9mlm baru dia hntr brg2 sye..jd sye fhm dia marah... Kali kedua masuk wad cuma sehari tak mcm kali pertama kena tahan 3 hari.. esoknya mse balik,suami membebel marah2 suruh sye jge makan,minum jgn langsung tak makan...suami persoalkan kenapa Sye kt hospital sye makan je...tp kt rumah sye x mkn.. mcmne nk mkn kalau lauk takde? Bawang pun x de? Nk masak bubur kosong,sye mkn,muntah balik bubur tu... Bila sye minx makanan suami kata masak je la apa yg ada dulu..tp dia kt luar ngeteh dan lepak dgn kawan2 dia mcm x de apa...bila sye tegur dia marah... Kali ketiga masuk hospital,suami yg hntr..masuk sbb alahan muntah2 teruk smpi badan lembik.. doktor scan baby kecik x padan dgn usia kandungan yg mse tu dh 17 minggu so kena tahan wad.. Suami teman kt wad OG tu,muka suami ketat je...sye tahu dia marah... Lepas nurse kata sye kena masuk wad,suami terus tarik tgn sye kluar dari wad OG tu..dia igt dia yg kena hntr sye ke wad sdgkn nurse yg akn hntr sye ke wad... Suami jalan dpn sye lepastu dia berhenti,dia pusing menghadap saya.. kt situ tu,dia marah saya.. "Abang dah cakap kan,makan jangan tak makan..muntah sejuta kali pun kena makan! Skrg ni,kena tahan wad je!" Sye tak mampu nk brkata apa masa tu,air mata je mengalir.. "Menangis! Abang ckp sikit, menangis! Tu jela yg sayang tahu! Sayang tu bawak budak.. kena la makan!" Akhirnya saya tak tahan,sye bidas dia balik walaupun teresak2.. "apa yg abang tinggalkan kt rumah tu utk syg makan? Abang tau tak syg tgh tak larat nak masak,kenapa abang tak nk belikan makanan?! Salah sayang ke skrg ni?! Biarlah syang masuk hospital, sekurang-kurangnya ada makanan kt hospital ni! Kt rumah pun abang buat syg tertunggu2 sampai 2 3 pagi,tunggu abang balik lepak...abang balik dh kenyang..sayang? Ad abang fikir? Dah,x pelah sayang masuk hospital..abang tak yah risau la.." Punya la panjang lebar sye meluah,suami balas, "Sayang igt abang ni apa,tak fikir pasal sayang? Sayang kt hospital ni igt abang tak risau?!" Sye rse,sye dh terangkan kt dia x payah risau sbb kt hospital ada makanan berbanding rumah x de makanan...tp dia putar belit plk.. saya baru nk bidas lagi,tiba2 dpt call,nurse cari saya..nurse tu membebel sbb sye tinggalkan wad OG tu dgn drip kt tgn.. sye balik lg ke wad OG tu..suami pulak follow sye dr blkg.. sye tak bercakap dgn suami langsung lepastu... Sampai kt wad OG,nurse bebel la apa lagi😂 berkali2 sye minx maaf sdgkn suami yg tarik sye kluar..nurse suruh suami sye balik sbb kejap lagi sye nk admit ward..mana barang2 yg ad tinggal.. sye salam tgn suami,minta maaf dan minx halal.. suami terus peluk dan minta maaf jgk sbb termarah sye td..sye mase tu tawar hati so sye angguk tidak geleng pun tidak..diam je.. dia desak sye utk maafkan dia tp sye cuma senyum segaris🙂 harap dia faham lah... Itu kisah masuk hospital.. Selepas kali ketiga masuk hospital,kesihatan saya beransur pulih...sye boleh makan dgn selera kt rumah... Xde masalh.. Tapi,masalah kewangan plk muncul bila suami tak bekerja...sekali lagi,xde makanan di rumah...suami ambil makanan dari rumah mertua(berjiran depan),sye dgr mertua sye bising2 sbb ambil lauk kt rumah dia... Suami cuma buat kerja sambilan je..dpt la rm20/30 sehari...tp x cukup..sye kerap lapar..disebabkan dia pernah nasihatkan sye utk makan,sye makan la kan..pulak dia suruh sye jaga makan,jgn terlebih makan...pdhl sye tahu dia xde duit nk belikan sye makanan... Lepas habis puasa,raya pula menjelma.. raya 2022 kn penuh kejutan,buat pertama kali dlm sejarah hidup sye..sye x beli baju raya...ibu ayah sye bertanya tp sbb nk jaga aib suami yg x de duit masa tu,sye jwb sye x larat nk shopping raya...jd pakai je la apa yg ada... Lepastu,rupanya mak mertua sye ad pinjam suami dlm rm600 dan dia ajak 1 family suami(ayah suami dh meninggal,tinggal adik2 suami yg 6 org je) balik ke Kedah,kg arwah ayah mertua sye la... Mak janji nk byr balik rm600 tu kt suami sye mse di kedah nanti... Sye pun bgtau suami sye ad teringin nk mkn itu ini... Suami kata tunggu duit dr mak dia yg rm600 tu... Hari kdua di kedah,mak pulangkan duit suami rm600 tu. Sye pun happy la.. sye mse tu teringin sgt nk mkn pizza hut.. suami bwk sye keluar berjalan..igt nk belikan pizza rupanya dia bawak sye ke kedai yg jual alat mancing ikan... Habis rm400 kt kedai tu shje.. sye terkilan sgt2.. Sye minx pizza,dia bg alasan malam ni dia belikan...dia bwk sye mancing..dia kte kt kedah ni rugi kalau x memancing.. tp malam tu,dia plk keluar memancing lagi..saya tunggu dr lepas maghrib smpi kol 12mlm dia baru balik.. sye merajuk dia pujuk main2..dia kata esok kita beli pizza... Tp esok tu pun dia mancing lg dgn adik dia...dh pukul 6 ptg sy call dia suh dia balik..sye nk jgk mkn pizza tu... Dia balik,tp kereta plk xde,mak bawak adik2 yg bongsu jalan2... Sye rse nak mengamuk time tu.. lastnye,tak pegi pun mkn pizza... Balik dri kedah,sye msih menuntut apa yg sye nk sbb dia dh janji akan belikan jgk... Baru dapat mkn pizza...tu pun berjimat sbb dr rm600,tinggal 200,nk beli pizza cuma ad rm70 je...lepas beli pizza suami geleng kepala ckp duit habis..esok x tau nk mkn apa.. Sye terasa hti..sbb sye minx pizza ke suami sye ckp mcm tu?? Sejak tu,apa yg sye ngidam sye diam kan je..biarlah org tua2 kata nanti air liur anak meleleh2..biarlah . Dan sbb sy tertekan sgt.. sye doa sye mati masa melahirkan..sye x sanggup hadap dunia ni lg..sye x nk hadap perangai suami sye lg... Saya doa saya mati....

38 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

tlg tinggal je org mcm tu. xlayak berumahtangga. balik rumah parents sis. fikirkan dunia nie luas, bkn sorg tu je lelaki. drpd merana lbih truk kemudian hari, lbih baik beransur2 tarik diri. bkn apa. benda basic pn dia xblh nk fikir. kalau rasa diri tu masih nk enjoy dgn hobby & personal life dia, jgn aniaya anak org. duit gaji suami sy, sy pegang 100%. kewangan keluarga sy tntukan mana perlu bayar itu ini. nk merokok pn suami minta duit gaji dia skali je bli. sbb dia dlm tempoh rawatan klinik brhenti merokok. atas inisiatif dia sendiri sbb da nk ada anak & xpernah skali sepanjang perkahwinan dia merokok dpn sy atau dlm rumah. dia sendiri sedar diri. xpernah kluar lepak. xpernah mnum2 sorg kt kedai. sy bawa mommy sy stay skali, mkn mnum pakai kami dua beranak alhamdulillah xterabai, dia kluarkan duit kwsp drpd 1st smpai yg last 10K one off smua sy pegang. sy susah nk ke kk check BSP dsbbkn GDM, dia belikan 1 kereta utk sy ulang alik, wlaupn cuma smpat ulang alik skali je. Sbb dia belikan alat2 check gula tu utk sy buat d rumah je. Sepanjang follow up check up kt kk sy skali dua je sy pegi sendiri, dia akn ambil cuti tnpa gaji sbb nk teman, wlau pn xperlu, rumah & kk dkat je dlm 10minit smpai. Pernah sy msuk ward 3hari 2mlm dia ckp xnak balik nk tido kt parking je. Sy ckp balik je. Esok dtg lg waktu melawat. Sepanjang 3hari kt ward, awal pagi pkul 10 dia da dtg tnggu sampai pkul 1 utk dpt msuk waktu melawat. keluar pkul 2. dia xblik rumah, dduk kt dlm kawasan hospital smpai pkul 5 ptg waktu melawat kedua. Rumah dr hospital cuma 20min shj. Tiap kali dtg dia akn excited tnya pd doctor bila sy blh blik rumah. Beli mkanan mcm xda hari esok. Sdgkn sy xblh mkn pn, sbb sy GDM, kencing manis on diet control. Sy mkn makanan hosp shj. Doctor biasa suruh sy on ubat sbb dlm ward sy stress so gula sy naik utk 2kali bsp. Tp husb fight jumpa pakar nak sy jumpa dietician dlu n try on diet lg skali sblm buat keputusan utk doc on ubat. Husb takut sy kena bersalin paksa & dia ckp susah mkn ubat kesian asyik kena telan ubat. Sy cerita pengalaman sy nie bkn nk membandingkn atau bangga. Tp sy nk sis tau, kalau org tu pilih utk syg & hargai kita, xperlu kita ckp byk, dia auto blh fikir sendiri apa yg trbaik utk org yg dia syg. Sy jenis xckp byk. kalau sy xgemar sesuatu jgn mimpi sy akn tgur or brckp dgn dia. smpai la dia selesaikn satu2 perkara tu. atau sy akn straight ckp see u in court. walaupun nampak benda kecik, tp sy jenis xbg muka. lelaki nie kita jgn bg muka sgt, nanti pijak kepala. sy baca luahan sis nie sy yg naik baran & sakit hati. sbb sy letakkn diri sy dlm keadaan sis. u deserve better & jgn pernah rasa rugi utk move on dr sejenis org yg mcm tu. Bykkn berdoa & dlm masa sama brusaha utk cari jln keluar utk kehidupan yg lbih baik buat sis & baby. Hari nie dia buat sis depression dgn perangai dia, akn dtg anak pula yg trtekan mental dgn keadaan rumahtangga kita. Sy percaya & doakan sis dpt kehidupan yg lbih baik pd masa akn dtg. Syukur sbb parents sis masih ada. Mcm sy, tinggal mom je. Arwah babah sy meninggal tahun 2019. Kalau org xblh syg diri kita. Kita kena syg & hargai diri kita dlu sblm fikirkan diri dia. Sdgkn yg sakit, yg sedih, yg perit, yg merana tu bkn dia. Tp kita. Kalau stakat jual kata " maaf " & " syg " , say sorry to him sbb maaf & syg xblh bg perut kenyang. Pujuk rayu harus disertakan dgn tindakan utk membuktikan yg dia serious. Kalau kita brlembut sesetengah org fikir kita ni mudah dipijak & diambil kesempatan. Sayangi diri sendiri dlu sis. Jgn buat atau terfikir utk cederakan diri kita fikizal or mental. Bukan salah kita dpt layanan mcm tu. Tp salah dia yg xbertanggungjawab. Selalu bg support kt mental sndiri & kuat utk move on cari bahagia, cari kehidupan yg lbih baik. Doa ibu mengandung & doa org teraniaya tu antara doa2 yg dimakbulkan Allah SWT. Ingat kita hidup utk Allah, utk org yg syg kita. Org yg xsyg, xhargai, tendangkn je jgn buat menyemak dlm hidup kita. Chaiyook sis. Semangat ok!! 🌹✨

Baca lagi
2mo ago

setuju dengan tanpa nama..👍

Pertama sekali sy nak minta maaf atas pandangan yg sy nak bg ni.. tp sy harap sis didorongkan untuk dpat jalan keluar. 1. Ramai kat sini setuju yg suami sis ni mmg xmatang. Dia masih xtau beza tanggungjawab dan kehendak serta kepuasan hidup dia. 2. Aib suami? Taat suami? Kena datang seiring dgn tuntutan syarak. Kalau dh melampau sampai mcm ni, bw² la pergi pejabat agama. Tp xblh jnji la apa yg nak dikaunselingkan kat kita masa kat pejabat agama tu. Dunia penuh birokrasi kan. Tp kalau xcuba kita xtau. 3. Kalau suami xpenuhi tuntutan nafkah pada kita, ada hak seorg isteri untuk tuntut. Sis pandai² la nak cari jln mcm mna nak ambik duit dari dia atau pergi je jual batang pancing yg xda faedah tu untuk buat belanja mkn. 4. Tlg jgn dia benda x elok sis.. sedih sy baca ni. Klau rasa give up sgt kat anak tu lps ni, cari org yg nak anak kita tu dan boleh bg sedikit saguhati/pampasan. Cari jalan supaya anak tu xterseksa. Dia xberdosa. Dia xminta nak lahir dlm keadaan mcm tu. 5. Balik rumah org tua sis, tebalkan je telinga ngan muka tu. Org tua kita ni, seburuk mana pun kita, depa tetap syg. Marah bebel tu skjp je. InShaaAllah, nt dorg blh bantu dan jaga. Lps tu minta mak ayah tu nasihat² dan pantau suami awk tu sampai blh berubah dan blh bertggjwb. 6. Ikhtiar minta bantuan kalau rasa dah terdesak sgt. InShaaAllah ada NGO kat malaysia ni masih lg ramai yg prihatin. 7. Fikirlah dan rancanglah kehidupan sis dan anak sebaik mungkin. Allah xhadirkan ujian buat kita kalau kita xmampu. Dunia ni mmg tmpt hambaNya diuji. Sy doakan sis tabah menghadapi semua dugaan ni dan kehidupan sis berubah menjadi lebih baik. Kita wanita yang kuat! 💪

Baca lagi

Allahuakhbar.. ingt lah stiap ap yg berlaku tu atas pilihan kita sndiri.. nk xnak kita kena kuatkan mental.. sabar bnyk2.. smoga Allah berikan yg terbaik berkat kesabaran kita.. mgkin sy xrasa ap yg sis rasa.. sbb suami sy amt memahami stiap keadaan sy.. tp sy juga msih kurang.. bab baju raya jgn ckp da 3 4 tahun sy xbeli bju raya.. thun ni suami nk belikan.. tp sy yg tolak.. sy ckp..awl2 kahwin ni kita bnyk kena guna duit .. sy plak bunting pelamin.. sy alahan truk jgk.. dkt mkn sja dh hbis brapa.. skrg perut dh membesar .. kain2 bju2 bnyk yg xmuat da.. kdg nurse pesan jgn pkai yg ketat2 sgt ye.. suami bila dngr trus pelawa suruh beli skirt mengndung .. tp sy tolak sy ckp.. skrg ni yg penting makan dulu.. ank yg dlm kndungn nii perlu ckup nutrisi.. alhmdulillah..makanan xprnh putus.. buah2, ayam, sayur, telur, ikan, Alhmdulillah sy syukur.. sis kena kuat... mgkin kelemahan suami sis disitu.. berdoalah pada Allah agar diberi kesedaran hati.. smbil2 tu tegur lah dy.. berilah dy penawar.. rajin2 share bgi dy thu tntg sikap suami yg berkira dgn istri ni xbaik.. jgn nnti smpai Allah bgi teguran kt dy..bru dy sedar.. sy fhm sis kecik hati.. sy fhm mcm mna rasa kecik hati tu lagi2 bila tgh mngndung.. sbb sy pun pernh rasa bnda yg sama.. keadaan sy pun bkn slalu ad makanan.. ad ja hri yg xda makanan.. dan sy lapar sy xthu nk mkn ap.. bila sebut kt suami .. suami diam.. itu lah kelemahan lelaki.. org laki dy susah nk fhm keadaan seorg prmpuan hamil yg berlapar.. sbb depa bole thn lapar .. sdgkn kita xmmpu.. sabar ye sis.. InsyaAllah akan terbitnya chaya slepas derasnya turun air hujan .. 💕

Baca lagi

sbb awak cakap dia kerja pun tak menentu, jadi saya rasa dia ada banyak masa tuk duduk sembang dan bincang heart to heart dgn awak.. ajak dia duduk, letak kertas dan pen, buat kira2 sama2.. kalau duit ada sekian2, apa benda yg penting nak kena belanja/beli.. bajet makan sehari berapa, barang baby yg penting2 apa nak kena beli dll.. jujur cakap saya dengan suami, walaupun dia gaji beribu, kami masih buat benda ni.. dia ada barang nak dibeli, yg harga tak sampai seratus pun, tp takut2 nak beli, balik buat kira2 dulu sbb fikir nak ada baby ni, banyak nak pakai duit.. mungkin suami awak ni masih tak matang, tak tahu cara berfikir bila dah ada tanggungjawab, dah jadi suami orang.. tapi lawan bergaduh dgn orang macam ni, biasanya buat makin sakit hati je.. mcm pizza tu, yg awak teringin nak makan pizza kan, bila teringin, cari di Domino's, biasa ada promo, 2 pizza besar x sampai rm50, boleh 2 3x makan kalau makan berdua je.. kita pun kena tunjukkan kita teringin sesuatu, tp kita reti cari cara nak jimat.. andai kata dah ajak duduk berbincang, dah cuba yg terbaik pun tak daya, saya tahu awak ada data, boleh whatsapp sesiapa yg awak percaya, sbb awak boleh post di sini.. minta tolong sesiapa bawakan awak ke pejabat agama, tak ada ketaatan pada perkara bertentangan dengan syarak, dalam kes ni, dia dah abai nafkah dah pun.. buat apa nak mati dan korbankan diri, sedangkan perempuan ada hak tuk dapatkan kehidupan yg baik.. semoga Allah permudahkan segala urusan awak..

Baca lagi

sabar sis,ujian kita masing2 tak sama,sy mungkin tak fhm keadaan sis tp sapa je tak di uji kan,jujur suami sy juga tak ada kerja tetap,kerja kmpung je,sebulan klu kumpul2 adalah dlm rm400 bgtu,kmi tinggal dgn mertua,bil air bil letrik kmi yg byr,jd dh kurang rm400 tinggal 200++ je,tp bila mengidam nk sesuatu ada je suami bagi,ada je rezeki,cukup je 200 tu untuk sebulan,mmg kmi berjimat la,tak ada lauk goreng nasi je,nasi dgn kicap pn dh ok,syukur je blh mkn,mertua jarang beli lauk kecuali ada adik beradik semua yg balik,daripada sis doa nak mati baik sis doa moga murah rezeki,doakan suami berubah,doakan yg baik2 saja,minta pd Allah sebelum minta pd suami,contohnya ya Allah hamba teringin nk makan ayam goreng,permudahknlh ya Allah,baru minta dgn suami,in sha Allah percaya pd Allah,harap sis sabar ingat kt ank dlm perut,sapa nak jaga anak tu nti klu skrg pun sis ckp sikap suami begitu,sis kena kuat untuk anak yg bakal lahir nanti tak salah mengadu dgn family,adik saya 5 tahun diamkan hal suami,bila suami dia dh start main baling pisau baru adik sy mula ckp,cuba cerita dgn family tau tu bukn buka aib tu minta sokongan,bantuan,jgn smpi sis tekanan pendam sendirian

Baca lagi
VIP Member

Allahu berat sungguh ujian puan spnjng hamil...puan doa yg baik2 k in shaa Allah yg baik2 shj yg akn berlaku.aamiin....puan jgn tinggal solat k dan jgn putus asa trus berdoa pd Allah k..kalau ada ms terluang puan bw mengaji Al-Quran supaya puan akn rs tenang dan tak stress...bila pregnant ni kita akn jd cpt stress overthinking dan xbaik utk kesihatan.. mcm mslh kewangan yg puan hadapi ni kalau ada kenalan rapat yg puan kenal dan rapat puan try mintk tlg kawan tu hntr puan ke pejabat kebajikan masyarakat tuk dptkn bantuan..at least dpt duit bntuan sara diri rm200 atau 300 untuk belanja puan pun jdla.. jika suami dan puan tiada pekerjaan... dan dlm ms yg sm blh simpan sikit utk bersalin nnti tuk byr duit ms warded... atau try minta bantuan baitulmal.. sy doakan mg Allah prmudah segala urusan puan di sana...jika puan rs xlarat sgt stress sgt mintk adikberadik or ayah n mak puan jmpt puan bwk balik rumah fmly at least ada org jg puan smtra nk brsalin bg elak jd stress brpanjangan..x elok utk kesihatan puan tkut nnti melarat lepas brsalin blh jd meroyan..pape jg dri bebaik k..

Baca lagi

Sy rasa apa sis rasa. Sebab sy alami. Lagi pula suami jenis tak boleh move on dgn masa lalu dia. Ex dia bahagia dgn kawan baik tp dia sibuk stalk tanpa peduli perasaan sy yg berbadan dua. Siap lepak2 sampai malam lagibtakpalah sy tak kisah. Tapi masalahnyaaaa...Makan minum sy terabai nak suruh beli brg baby pun liat sbb lepas kawin di uji sy dia tak kerja dan harap pada epf. Sy tak bekerja sbb bapa mertua kacau2 sy dan sy dalam keadaan alahan teruk dan meroyan sbb anak dia main kayu tiga belakang sy kat office. Saya tak dpt fokus sy hilang career sy. So skrg dia pula tak keje duit byk keluar dr masuk smp sy terpaksa bg duit epf sy kat dia. Sy nak makan macam2 yg sihat utk baby sy tp sy sedih sbb tiap kali nak minta dia macam ketatkan muka padahal duit sy dia pgg. Kdg terfikir juga kalau lah masa bersalin ditakdirkan Allah ambil nyawa saya takkan baru nak menyesal. Saya selalu luah kat diary sy biar suatu hari sy takda dia baca. Dgn ayah dia suka buli saya kat rumah nya. Anak orang je salah anak sendiri takut tegur. Saya je byk berkorban dr sblm kawin sampai lepas kawin.

Baca lagi
2mo ago

Kesiannya awak. Saya doakan awak dipermudah urusan dan semoga Tuhan tunjukkan awak jalan yg lurus. Cari la kebahagiaan awak kalau itu yg terbaik. Percaya yg rezeki, jodoh semua Allah dah tentukan. Never afraid to set free yourself from the toxic environments. Minta support keluarga awak supaya kurang rasa terbeban sorang-sorang.

1st sekali,instead of doa minta mati.. cuba tarik nafas ya sis, doa yg baik2..kita faham kita bukan d tmpt sis tp dgn keadaan sis yg pregnant tu ,dgn x stablenya emosi..cepat lapar, d tmbh dgn keadaan suami mcm tu..doa yg baik2 sis, doa d murahkan rezeki,d permudahkan kelahiran nt dan smoga suami berubah..klu x berubah, kuat kan hati n percaya la lebih bnyak jalan yg lebih baik d luar untuk sis..jngan takut family cakap dluu gedik nak kawin, anggap tu ckp2 sbb syg dgn sis..lagipun family ni klu marah sekejap sja.. Yg kedua, boleh x to certain ppl yg bagi2 pndpt sini x perlu panjang puji suami yg contradict sangat dgn sifat suami sis yg meluah td?not a good place tuk puji suami umpama jiran dtg mengeluh cakap hanya mampu makan nasi goreng lepas tu awk pula balas oh kami makan kfc td..tp tu pun x sedap jahatnya sya ni x bersyukur..x sesuai sis..please ubah cara tu..toxic sngt

Baca lagi

kuatkan hati...bila ase semangat down bykkan dgr ceramah agama hal rumahtgga,mcm2 ceramah ada skrg bole dgr kat youtube...solat jgn tinggal solat ontime..jaga urusan dgn Allah taala...nti apa masalah kite sume Allah taala selesaikan..tips dia jaga hubungan dgn Allah taala...solat wajib ngaji zikir solat sunat...manusia tk bole tolong manusia..mtk kat Allah taala nak apa sume bole dpt...yakin dan Esakan Dia..kalo sy...biasa sy akan ckp kt diri sendiri dan suami "Ade ak kisah?" dlm lawak bile da sakit ati sy melawak..sama2 la gelak..hihi..kalo suami buat ayat sakit ati...sy balas guna ayat ni "sy sokong dgn kata2 abg..sy setuju abg mmg terbaik sy undi abg hidup umno "(sambil besorak2 angkat tgn melawak merepek gitu)nti x de la gado..sb sy buat lawak bodo....ape x puashati sume sy luah kat Allah taala..nti Allah taala kasi apa sy nak...alhamdulillah jgn ikut emosi..jgn biar jiwa ni kosong..isi dgn zikirullah..

Baca lagi

sis dri sis pelik2 sedih kan .. pastu doa bukan2 jaga la sgt aib suami tu .. baik g balik uma fmly sis .. busuk cm ne pun mak ayah kite tetap tk nak tguk kte susah .. normal la mertuaaaa sisss .. sye pun sama .. tp beza nye suami sye lain skit .. ape2 dye akan ke sye dlu bru fmly dye .. so sye tk rse sakit sgt .. tp kan sis dri sis tension2 pastu buat anak sakit dlm prut .. baik balik uma mak ayah sis .. biar kan laki sis raseee .. malu tk dye .. tk mmpu nak bg anak org makan .. gramm lakkk dgr cite sis ni .. haishhh .. mak bpak kite besar kan kite bg makan smpi debab dye penyebab kite kurus buruk selekeh .. haishh .. smpi baby pun trut kurus .. sabar ye sis .. sye doa kan sis sihattt dan kuatt tabah layann suami gtu ..

Baca lagi