Suami Rampas anak !

Saya nk minta pendapat semua , tolong bantu saya. Jika ad yang tahu . Kawan saya baru lepas bersalin , masih dlm pantang . Sekarang ingin bercerai dengan suaminy, atas sebb metal, panas baran, cemburu tahap gila , tak bagi isteri keluar , tak bagi isteri berbual call atau berjumpa adk beradk atau keluarga isteri. Dia juga tak nak bekerja , tak bagi nafkah . Suami dy juga berpikiran bila bby ad kuning , dy tuduh istri sihir baby , bila istri dy nak susukn baby dy fikir istrinya nk bunuh baby nya ,si suami xbg istri susukn bby dan mcam lgi . Sekarang ni kawan saya keluar umah kerana di halau oleh suami . Suami dy x benarkan bawak bby , kalau dy bawak juga , dy akan disepak . Sekarng ni , kawan saya risau kan keadaan baby yg baru sebulan tmbhn pula bby susu bdan . Da buat report , sebb nk dptkn bby semula . Tp tetap x dpt , sebb polis yg dtg umah x tahu nk buat apa . Anaknya kuning masih tinggi , bila kwan saya call suaminya , suaminya tak angkat dan tak nak hantar klinik kesihatan . Kawan saya sangat risau bby dy .. nak cerai dlam keadaan berpantang , czer pula tu.. sampai stress .. Apa pendapat semua ye #pleasehelp #mintapendapatnya #bantusharing

11 Balas

Alamakkkk... Kalau cara report polis pun x dpt buat apa2, mmg kena main kasar juga nie. Nk x nk sesiapa antara ahli keluarga dalam 2, 3 org terpaksa juga pecah masuk rumah tu pergi ambik baby. By hook or crook, mak lebih berhak ke atas baby. Polis biasanye mmg mcm nie, kalau case yg melibatkan suami isteri (domestic case @ domestic abuse) mmg diorg akan menangkan si suami, dan diorg akan pandang serong kpd si isteri. Kalau bawak pergi pejabat agama pun, dorg lebih dominan kpd si lelaki, jarang si perempuan dpt menang case. Kalau dr cite awak nie, nmpk nye lelaki nie ada masalah mental. Kena suruh keluarga husband involve sendiri dan pulangkan baby dgn segera. Sy doakan semoga kawan awak akan berjumpa dgn baby die secepat mungkin.

apesal polis xbuat apa2?apa gune buat report klo polis xbole buat tindakan?apa function polis sbnrye?sop polis mcm mne?xkn nk tggu bby mati baru mgelabah.....nk tggu jantan mental to dera bby to baru nk btindak??? sbb to ramai y komplen,undang2 kt mlysia ni lemah.....da terang2 nmpk si isteri y tgh pantang dhalau...dpisahkn plak bby to...kalau da buat report tp xde apa2 tindakan...kwn awk to ade adk brdk laki x,msih ade ayah....klau ade,g serbu uma to...kne gune cara kasar juga ....

1y ago

Pihak polis hanya masuk campur bila ada keganasan dalam rumahtangga berserta dengan bukti sis . Dia orang tak akan main tangkap jee . Sebab saya baca reply komen tuan status ni dia kata bila pihak polis datang rumah , suaminya berkelakuan baik . Dan tak menunjukkan apa apa petanda yang dia cederakan bayi tu . Sebab tu kalau nak buat report polis hal rumahtangga ni kena bawak bukti sekali . Melainkan masa kejadian ada jiran yang report, polis datang , masa tu polis boleh tangkap lelaki tu .

jap ini sekadar pendapat saya je lah yee ...jngn kecam tau ...boleh ke kalau suruh isteri tuu ambik je baby dkt rumah suami dia ...tapi bawa lah peneman ...in case kalau suami tu ade cederakan isteri ,boleh la buat report kan ...biar suami too masuk dalam ,atau ade x bukti ii yang akak awak ehh? kena pukul dngn suami dia ke ,boleh bukak kes ...nanti akak dapatlah baby dia balik ...

1y ago

suami sis Tu dia halau sis Tu xbagi masuk umah...Tu sis Tu xboleh masuk tgk anak dia lgsg..suami dia xbg pegang baby Tu..susah Kalo laki mental ni...dia xfhm baby Tu sakit kuning mcm mana...boleh jadi sawan meragut nyawa...😭💔

melihat situasi kisah ni geram pulak . Baby tu 😭kesian dia pula yg menjadi mangsa. Kuning tu bahaya tu. report ke pejabat agama if polis takleh buat pape..baby baru usia sebulan kan ...simpan semua bukti² yg boleh dibuat utk report.. saya doakan semua nye selamat ya 😔yg penting selamatkam baby tu 😭

1y ago

sama sama. takpe try report pejabat agama dlu minta nasihat dan cadangan mereka mengenai kes ni.. saya doakan semuanya baik baik ya...

sy Rasa boleh mtk tlg dgn pejabat agama..mgkn diorg Ada Cara...tunjuk skali laporan polis..Kalo xboleh jugak memg kena Naik mahkamah kena ckp semua ape yg laki Tu buat,and keadaan baby..laki Tu jahat sgt² dia dera mental Dan fizikal wife dia ya Allah permudahkan segala urusan sis& baby yg menghadapinya Tu...

polis x bley wat pape sbb tu ayah baby tu.. dye pun ade hak.. mlainkn klu dyorg da bcerai & dpt hak penjagaan kt mak.. nurse kt kk lg la x nak msuk campur.. sbb hal nie masih hal kluarga.. ayah keje spe jge baby? peg amek tyme ayah tu xde kt umah la.. rse nye klu ckp baik2 x jln tu..

Selalu macam tu lah kalau hal keluarga. Polis jarang nak involve tapi seriously rumit sebenarnya masalah ni. Kalau report dekat KK tempat baby check up x boleh ke? Suruh diorang dtg ambik bby dgn polis sekali sbb kuning ni kalau dibiarkan pun bahaya sebenarnya

1y ago

Bila masalah keluarga ni mmg ramai pihak xnak masuk campur sebenarnya tapi kk kan kdg2 akan suruh misi pergi cari ibu2 mengandung yg xdtg check up sampai ke rumah jd kalau baby tu x dibawa checkup xkan dorang xnak cari kan? Btw kalau misi susah nak faham cuba cerita dekat doktor. 1 lg cara buat report polis lg bgtau husband culik baby umur sekian2 yg masih menyusu badan dan keadaan kesihatan bby tu tengah merosot. Maybe cara macam tu polis akan macam ambik peduli sikit kot. Tp klau dah dapat baby pun sy rs Benda ni xhabis sini jugak. Kawan sis tu kena g mintak bantuan dari pejabat agama jugak rasanya utk mintak nasihat. Sy yg xde kena mengena pun pening fikir. Apalah perasaan dia skrg ni

Suami dia mcm ada masalah mental je, boleh ke kalau report dkat hospital mental suruh pegi kutip suami dia tu? Kalau dia nk fight kt mahkamah utk cerai n tuntut hak penjagaan anak pn bleh guna alasan mental tu.

kalau laki dia nk guna kekerasan.. pihak keluarga perempuan patot guna kekerasan jgk.. kalau sorang lawan sorang x boleh, bawak laa ramai2.. pakat pegang laki dia tu ramai2.. dah melampau sgt laki dia tu..

polis pn xdpt nk buat apa2? sbb anak tu sakit kuning kan..bahaya kalau dibiarkan..cuba dptkan surat doc yg mgesahkan kena kuning n bahaya kalau x dirawat. then minta polis involve btul2 sbb ada bkti sakit

1y ago

Kawan saya da ckap dgn polis tu .. si suami ni pandai buat muka kesian , pandai buat cerita smpai org x percaya dekt dy .. kawan saya mnghrp dpt balikbby tu .. bila da sampai dekat umah si suami , polis x buat apa2, tetap x dpt bby. tapi alasan polis tu , suami awak pndai bg susu .. kawan saya tetap nk amik bby tu .. tp polis hnya bbual x buat apa2 ..kawan saya da x tahu nk buat mcm mna ..