Obesity 1st mom...

Hi...saya nak tanya' sya baru 13w...semalam saya ada pergi klinik jumpa dr.. Then masa dr suruh timbang berat badan...Berat badan saya menaik ke 85kg.. seblum ni 65-70😥...So dr ckp saya Obesity n ada risiko utk kencing manis'. Dan terpaksa minum Air gula 2x...Apa yg perlu sya buat..Sbb sya first time

2 Balas

sama la saya, saya pon dh minum air gula 2 kali. dont worry. ikot je jadual yg dr dah tetapkan. waktu pregnant mmg berat bdn akan naik. bykan atau sikit brgantung pd bdn seseorang. yg penting enjoy je. nk elakkan kencing manis pls bykkan minum air kosong. mkn buah buahan. saya lately mmg suka mkn oranges.

Its okay. Just enjoy ur pregnancy journey. Nk heavy exercise waktu nie x sesuai. Kalau boleh control pemakanan. Reduce sugar n carbs. Jgn stress. Kalau perlu minum air gula, minum je. X semestinye awak akan dpt GDM. Cume berisiko saja la. Nnt da abis pantang baru la pulun untuk weight loss regime.