Apa korang buat bila hari raya cuti 4hari

Saya nak Tanya. Siapa dlm keadaan macam saya .. hubungan dengan mentua ipar duai tak baik.. (toxic) dah 3 tahun tak balik Dan tidak berhubung.. Tapi keluarga sendiri tak ada.. tak ada adik beradik and ibu bapa... (Anak tunggal) Jadi bila hari raya biasa ape yang dilakukan dengan keluarga kecil... Boleh share#bantujawab #firstmom

6 Balas

Kalau tgok pd background family puan.. mngkin laa sy pun tk kenal puan mcm mana.. mngkin puan tk biasa stay dlm satu keluarga yg ada adik beradik n ada ibu bapa.. mybe kalau dorg ckp something kita akn cepat terasa.. sbb tk pernah org ckp mcmtu kt kita.. padahal bg dorg mcm biasa2 je.. jdnya kita rasa tk selesa dah.. mcm sy sdri anak tunggal.. kwin dgn suami yg ramaiii adik beradik bila balik tu kann penuhh rumahh.. mcm2 jenis perangaii.. dgn ipar duai nya ramai jd kita mcm kekok nk bergaul ngn dorg.. sbb tk biasa.. awal kwin tu asyik ngis jugak dgn perangai dorg yg kita rasa mcm toxic kt kita.. tp sy balikkk jugak kg jumpa dorg ikut je suami balikk.. tiap kali otw tu kann baca ya rahman ya rahim.. mge org kasih n syg kt kita.. sbln skli ikut balik kg.. lama2 ehh boleh ngam pulakk.. kita share apa kita punya kelebihan.. cntoh kalau pndai bab masak share pasal masak.. tau bab kesihatan share pasal kesihatan.. ada beli apa2 bawak balik kg.. lama2 okayy dah.. anak2 pun boleh kwan ngn spupu2 dia.. mngkin puan boleh try.. awal2 tu sumpah ngis jugak mulut mmsg kann naudzubillah kata ku masak tk sedap laa.. geram kdg.. lama2 boleh gurau dah akk masak sedap sgt masak laa lebihhh sikit nk bawak balikk 🤣 kot penangan makan terusss pandaiii masakk..

2d ago

Gitu lahh kita ni kann.. utk jaga hubungan kita dgn suami jugak.. skrg dh anak dua dah.. bukan kata tkde masalah kalau balik kg.. tp lebih pada yg baik2 dh skrg dr yg buruk.. dgn nak bezakan anak2 masing2 mcm2 laa kalau dh ramai ni kann.. jadi nya pejam mata pekakkan telinga.. sy senang je kalau dia kata npe anak rmbut tk pnjg2 sepupu lain semua pnjg2 dah contohnya laa.. sy ckp je ni ikutt sy nii kcik2 tk pjg.. dh besar alhamdulillah cntikk dah.. tu yg adik ipar akk bekenan kt sy tuu.. 😆 pstu anak sy suka ckp english.. dorg perli jugak alah dok kg nk ckp english.. geli dgr.. kdg sakit hati dgr tp gitu lahh buat dang je lahh.. kdg mnjawab jugak.. kalau boleh nk ajar chinese kak kalau pndai.. ☺️

Tiada pengalaman begitu. Saya cadangkan pergi bercuti atau ziarah saudara mara yg rapat. Merapatkan silaturrahim pun suatu kebaikan. :) Yg toksik tu jadikan sempadan. Tapi tetap buat baik dgn ibu bapa mertua walaupun tak balik kampung mereka. Kirimkan hadiah/ Wang tanda ingatan mereka tetap ibu bapa suami.

tak pernah raya sendiri, tiap tahun gilir kg balik. if balik kg sy, lepas solat raya dah siap makan gerak pergi rumah2 saudara mara, setahun jumpa sekali je kan, harini belah ayah esok belah mak plk. if balik kg suami, lepas solat raya balik makan, pastu done raya. duk bilik tido.

sebab saya sambut dgn suami anak je tiap raya , biasanya raya suami yg masak kami sambut simple2 , jalan2 keluar ambil angin lepastu layan movie , hunting biskut raya , buat masa ni raya kami Masih aman Dan bahagia sbb x de sebarang gangguan

2d ago

pd , pun okay atau sekadar check in hotel ada pool yg boleh bg kita me time dgn family santai2 mkn breakfast sambil layan view , mcm saya target nk raya luar jd nk kena menabung nak ke Brunei rasa suasana org

sy ambil angin. pi umh sedara mara belah sy.

Suami pun xbalik jgk ke

2d ago

tak balik ..dah 3 tahun. .