RISAU SANGAT!

Saya nak tanya, kalau anak kita umur bru 2 minggu 5 hari, dia dh x berak 7 ari.. Sebelum ni sy susu kan dia guna susu bdn.. Tpi sejak susu bdn sy dh kurang.. Sy dh jarang susu kan dia.. Sy bnyk guna susu formula tpi sy kasi dia minum setiap dua jam..air jarang pon sy ade bgi, nk mudah kan dia ade rese nk berak.. . Sebelum ni sy kasi susu formula gk tpi cmpur dgn susu bdn dia berak.. Sejak sejak ni.. Dia dh 7 ari x berak... Simptom dia sakit perut xde... Dia kentut,kentut dia pon boleh thn bau... dia kencing, cuma dia x berak.. Perut dia pon xkeras.. X kembung... Sy risau dia xberak je dh lama sngt... Sy tngok dia xde pulak nngis sakit perut ke... Sbb skrg ni sy mmg dh kasi formula je..jumpa doktor mase dh 4 ari xberak. dia ckp anak sy xde pape.. Dia cek pon anak sy takde najis yg keras cuma dia x rase nk berak lagi... Awk semua thu x kenapa dia x berak?? Ke benda ni normal??

10 Balas

Sye pun mcm sis jgk... mulanya syg bgi susu bdn bila susu bdn drop sye bg dupro...bila mnm je fm dupro dia berak...pastu sye bagi lactogen.... baby xnk berak ...lps 2 sye tnya misi dia ckp normal klu baby x berak tpi asyik kentut jee... sbgi ibu bila baby x mmbuang akn risau... jdi sye beli balik susu dupro...sye bancuh susu dgb cair sekiranya baby berusia 4 bln air 120 ml bersamaab 4 scop susu jdi sye bubuh 3 sudu setengah dlm botol... baby sye lahir 2.15 kg mse checkup 3bln naik 5.1kg... tpi setiap mlm sye mnyusu mlm jee siang hari sye bg fm

Mungkin xsesuai dgn susu formula, ataupun try cek balik bancuhan susu formula tu, satu lagi bayi bawah 6bulan tak boleh bagi air masak sebab air masak xde zat utk baby proses, so stop bagi air masak, bahaya untuk baby, mgkin tu pun salah satu punca jugak, sebab dalam susu badan dan susu formula dah ada zat dan air y mencukupi utk bayi, sebab kalau baby minum air masak, dia akan cepat kenyang bila minum susu sebab dahaga dah hilang. Then zat y diperlukan utk sehari dia proses jadi tahi tu kurang, sebab tu jugak dia xmmbuang.

Klu dh sampai 7hari sis, better bawak gi klinik jmpa doktor. Doktor pesan ngan sy jika ada apa2 kerunsingan atau kebimbangan dgn bayi, segera bawak jumpa doktor. Budak kecik ni kita tak tau dia sakit ke, selesa ke.. refer doktor. Klu susu badan pun paling lama tak berak 3-4 hari. Kdg ada yg smpi 7 hari. Klu susu formula mesti kene berak hari2.

Sis bg pengalaman sy lh.. Klo baby xberak tp still kentut age masih ok age.. Cuba sis jgn campur.. Klo susu badan, susu badan ke, klo formula, formula je.. Sbb bila campor nt sis jd keliru mane yg ok mane yg xok... Age baby baru 2 minggu xboleh bagi air jarang sis... Baby bawah 6bulan susu sahaje... Bahaya...usus baby lembut...

Mngkin susu yg agak x bersesuaian sis..kebiasaannya bby susu fm dia dia akan berak setiap hri..kalau susu bdn ye normal x berak lama..mcm ank sy dekt 18 hari lps lahir x berak..tmbah2 dgn kuning..lambat hilang kuningnya..

Cuba awk stopkan dlu susu FM,bagi BF tapi awk cuba makan buah limau sunkist,saya msa dlm pantang amalkn tu bby senang membuang tmsok mak dia😅dpaat makan sebiji atau 2biji satu hari pun ok

Tukar susu. Sy cadangkan similac total comfort. Tp sblm tu bwk bby ke klinik. Doc akan bg ubat masuk bontot tu bg dia berak.

Rasa susu xsesuai tu sis...better tukar susu..cian bby.

Susu x sesuai dgn bby kot tu..try tukar susu

Sis tukar susu