Baby asyik tidur

Saya nak tanya, baby boy saya dah 2 bulan 5 hari. Baby dari lahir mmg kuat menyusu (sekarang sepenuhnya formula). Jadi saya mmg kawal waktu susu dia utk elak overfeeding. Saya akan bgi dia susu setiap 2-3 jam sekali. Lepas tu dia jenis tahan mata walaupun dah ngantuk. Jadi saya akan selalu masukkan dia tidur. Waktu berjaga, saya limitkan sejam lebih setiap kali lepas bgun lepastu saya masukkan dia tidur lgi. Mcm tu la hari2. Sekiranya baby bgun awal, contohnya tidur sejam je lepas susu, saya mmg akan paksa baby tidur lagi utk elak dia nangis nk susu. Betul2 dah 2 jam lebih, baru saya angkat dia kasi susu. Persoalannya kdg2 saya tertanya betul ke cara saya? Okay ke baby asyik tidur? Sbb kdg2 dia nangis taknak tidur pun saya akan tepuk2 sampai dia tidur. Mmg dgn saya baby takde peluang nak overtired sbb saya lebih rela dia tidur dari selalu nangis nak susu😌 Apa pendapat ibu2 ?

2 Balas

same mcm bby saye, naik sbulan dia dh mcm tu selagi xtdo nk susu. tgk mse kalu dia tdo sejam stgh saya kasi 30ml. kalau 2jam 60ml. skarang nk msuk 2 bulan so dia mnum 90ml 2jam. kalu dia xnk tdo saya sukat ikut jam spye x overfeed xkasi skali gus 90ml.bru 2x bby saya tdo 3jam ke 4 jam. kalu dpt 4jam tdo tu alhamdulilah. nikmat nyee. bby saya kalu x tdo mng overtired. sejenis thn mata nk tdo.letak bawah je celik. kdang x tdo smpai 6/7 jam.bila laa nk dpt tdo 4jam lagi.mama mata pnda da ni.hmm.

4mo ago

baby saya tidur paling lama 4 jam jgak. tapi tu klu dia betul2 penat. dia tidur buai, jadi klu keluar jalan atau pegi checkup ke. dia akan penat sbb tak dpt tidur selesa. dia biasa tidur 2-3 jam. lepastu bgun. dan akan minum habis 90ml. skrang dia mcm tak cukup da 90ml tu. saya up 120ml. habissss sis dia minum. 2-3 jam sekali jugak. petak jugak kepala mama dia ni. tak thu berapa besar peyut dia. tidur tak lama. sejam tidur masih buat mulut nk susu. kdg2 nangis sampai hilang suara haih🙂

susu kene ikut demand baby ank sy girl kuat susu ..kdg 1-2 jam da mtk susu ...sy bgi jee tpi 2 oz ..kalau gap 2-3 jam bru sy 3 oz ...tpi mlm dia tdo lama smpai pgi

4mo ago

Cuba bg pacifier sis