Tak tahu nak mengadu dekat siapa

Saya kawin tahun 2022. Nak dekat setahun lebih jgk saya duduk dgn mertua. Sebab lepas ada anak saya dah tak kerja so kena la ikut suami . Sejak ada anak ni saya rasa tak selesa dengan MIL . Baru2 ni dia ada tegur cara saya basuh baju. Saya pakai mesin manual. Cara dia ckp mcm nth la mungkin perasaan saya kot. Lepas tu saya jenis kalau nak sidai baju saya akan terbalikkan dulu baju sebab nya nanti senang nak lipat pon dia tegur. Dia kata bju akan senang terbakar. Saya pon pelik la. Saya bukan nak bukk aib MIL saya. Kdg2 dia basuh baju pon dia tinggal pastu pergi keluar lepak kedai kopi. Pastu sampai esoknya baju tu tersepok dalam mesin basuh dengan tak bilas nya apa tah lagi keringkan. Saya yg ada anak kecik ni terpaksa la tolong basuhkan bju dia siap sidaikan. Belom lagi baju2 dkt ampain. Sampai berminggu2 tk kutip. Kalau ambil pon baju yg nak dipakai. Belom lagi kalo dkt dapur. Lepas masak mesti akan berselerak . Saya paling tk biasa kalau tgok org masak pastu tk kemas balik. Kdg bila saya tengah masak mesti dia akan tengok saya masak pastu cakap dah bubuh itu ke dah bubuh ini ke. Letak la tu sikit letak la ni sikit. Aishhh saya paling tak selesa bila tengah masak org masuk campur. Saya tau la apa yg saya masak. Hmm entah la. Tolong bagi kata kata semangat dekat saya

14 Balas

Takleh bayang sis stay dengan mentua setahun lebih. Lama-lama memang semua benda tak kena di mata mentua. Saya mula-mula kahwin memang stay ngan dorang. Dua kali mengandung jugak lah. Kandungan pertama saya keguguran. Memang dijaga makan minum cuma tak strict sangat lah. Disayangi la jugak masa tu. Mengandung kali kedua saya dah start rimas sebab saya tak selesa kena pergi tandas pakai tudung apa semua. Dahla saya ni kerja asyik termuntah je. Mentua pulak pesen suka beli nasi bungkus dan panggil saya makan. Saya tengah alahan memang tak lalu dengan nasi. Mak mentua bebel dia takde alahan dia telan je apa yang orang hidang. Saya terasa betul. Tapi saya sabar lagi la. Sampai kandungan dah 5 bulan, husband cari rumah sewa tapi rumah sewa tu biasa2 je tak selesa la untuk saya berpantang. Saya tak berminat nak pantang kat rumah mentua atau nenek husband jadi saya nekad beli rumah sendiri, saya nak berpantang sana. Walaupun dah tak duk sekali, saya tetap tak kena di mata mak mentua. Duk bebel-bebel pasal rumah baru saya, bebel cara saya berpantang (saya tak berpantang sangat sebab cuaca panas, stokin tak pakai hari-hari), bebel cara urus anak, tanya kenapa tak bagi minum air masak lah, tak bagi pakai bedak lah.. saya serabut.. saya geram nak mengungkit "ini rumah saya, anak saya, saya punya suka nak ajar dia macam mana" tapi saya malas bergaduh saya simpan dalam hati.. cadangan saya sis carilah tempat tinggal berasingan.. Mungkin mentua sis tak macam mentua saya yang suka sibuk2 walaupun anak dia dah ada tanggungjawab sendiri..

7mo ago

Ya allah mesti banyak sangat tangisan dari gembira. Saya faham perasaan sis. Buat masa ni saya tak boleh nak cari rumah sewa sbb suami saya nk buat rumah sendiri . Lagipon dengan keadaan kewangan sekarang tak mampu nak sewa rumah sebab suami je yg bekerja saya suri rumah je. Tu pon cukup2 makan sampai hujung bulan. Saya pon tahun lepas berpantang dengan mentua sebab mak saya dah meninggal so mentua la jaga saya dalam pantang. Tu pon saya banyak makan hati jugak 🥲 dah la emosi tgh tak stabil pastu sebok bandingkan anak saya dengan cucu nya yg lain. Anak saya masa sebulan masih lgi pakai sarung tgn sebab dia suka cakar. Pastu mil cakap la cucunya sorang lagi seminggu je pakai pastu tk pakai dah. Memang la kata kata dia nampak biasa tapi tidak bagi kita

Awak dgn mil,sye dgn mak sye sndiri kene mcmtu,sama lah perangai dgn mak sye,dah masak selerak ya allah sye ni paling geli tgok dapur mcmtu yelah tu kn tmpt mkn tmpt setan pun ye kalau dh penuh dgn sampah,nak tknk sye bersihkn juga kdang kdang ngadu dkt husb smpai nangis nangis sbb penat yg dduk dlm rmh ni cuma ank sye je 2 orng budak yg lain semua dah tua tkkn benda basic mcmtu pn tk thu,skrng ni tgh sarat husb tak kasi lansung sye buat apa apa kerja rmh ni,ank ank pun dduk je dlm bilik dgn sye tkde main dkt depan ke ape.Memang mental sye down sgt dpt keluarga yg tk faham kita ni,so nasihat sye sis buat kerja sis je,baju mil sis tu kalau dia tk basuh sis keluar kn letak je tepi tk prlu kita nk penatkn diri untk org lain,kmas rmh bila kita nk guna je tk prlu nak jadikn diri kita ni bibik untk org lain,sebab apa?sebab dia mcm ni “alah biar la nnti menantu aku buat la tu” sbb kita biasakn dia dgn kita bantu dia tapi dia tk hargai malah buat kita ni mcm bibik ambil kesempatan,sye dgn husb pun tgh usaha nk pndah rumah sendiri,jadi sis kalau ada rezeki lbih cuba mohon ppr ke atau rmh yg sis dgn husb mampu untk bayar lbih baik dduk rmh sendiri selesa dia allah je la yg thu biarlah rumah kecik skli pun

saya pun duduk rumah mertua. bagi saya, tak kisah lah atas sebab apa, tapi bila kita duduk menumpang rumah mak/mertua ni, jadi tanggungjawab kita untuk jaga rumah tu mcm kita jaga rumah sendiri juga. cuma mungkin ada batas lah. bila bersepah, kemaskan, tapi bukan alih2 perabot dia sesuka hati, mcm tu. kalau ada adik2 ipar, buat je perangai kakak2, kalau rasa perlu tegur/bebel, tegur/bebel je. bab baju tu mungkin boleh biar je dia handle sendiri asalkan tak ganggu awak sebab kira personal item. tapi dapur kira public space, jadi bila rasa mampu, sekali sekala kemaskan. at least bila kita nak guna lah. kita sendiri mesti tak selesa nak memasak bila dapur bersepah kan. jadi kemaskan sebelum guna, and pastikan lepas kita guna, bersih. bila duduk dengan orang baru ni memang banyak benda kena biasakan diri sebab values masing2 tak sama. buat apa yg kita mampu, jangan ambil hati sangat, lama2 okay lah tu.

mm bagi saya susah lah sis. haha, saya faham, pernah stay rumah mil juga, sebab cara, pemikiran berbeza kan kadang tu stress jugak lah. tapi saya, jarang buat kerja diorang. maksudnya, saya buat kerja saya je. mungkin saya agak keras, cth kalau saya rajin saya tolong la jugak basuh kuali apa semua, kalau tak saya angkat letak ketepi. beringat sendiri la 😅 sama juga pinggan mangkuk, yang saya geram anak2 yang lain besar panjang dah tapi hmm 🥹 saya cakap je dekat suami, dia pun kadang tegur je apa yang patut. tapi tulah, kadang jadi kadang tak. suami saya pun sebelum kahwin, duduk rumah sendiri. dia pun kadang2 ada rasa rimas. 😂 bagi saya, susah sikit nak ubah perangai @ habit orang. semoga yang baik baik sahaja untuk awak ye. 😊

sy paham sis, sy tahun ni dh 10tahun duduk dgn MIL n kluarga suami, mcm2 dh sy hadap sis. smpai skrang pn mgkin sy tk prnah elok dimata kluarga mil, sbb sy 'brkira' bak kata mil. yela sy masak skit untk ank n husband sy je. sy sapu n kemas bilik sy je. sbb sy dh penat. dulu mase awal2 kawin mcm2 sy buat. sy masak bnyk. sy kemas rumah sy buat itu ini tp sy dh penat. ank makin ramai. so skrang sy buat hal sy je, masak pn untk husband n anak sy je. dgn ipar duai pn tk cakap mane. lantak la. Inshaallah tahun depan ade rezeki sy akan pindah. sy doakan awk dapat pindah dan dimurahkan rezeki, doakan sy juga ye sis ❤

7mo ago

terlalu bnyk sis, trlalu bnyk menda jadi. mcm2.klau cerita mmg tk hbis. keluarga mertua pn bnyk jgk sabar dgn sy sbb sy ni jenis melawan +baran+ kasar. org mcm sy ni tk boleh duduk sekali dgn mertua akan jd perang sbb sy bkn jenis diam. tp sy ni pikir husband. die tk sihat. skrang die dh sihat sy mmg mntk nk pindah je. tk dpt menda lain tkpe. nk pindah saje

buat kerja awak je sis, bnde yg privacy jgn sentuh kalau macam baju keluarga in-law awak. pastu kalau cara kita salah dimata dorang dan kena kata (walaupun benda tu betul) ambil langkah mudah, buat² tak dengar je, sbb kita bukan buat salah pun. Kalau dapur , time kita guna kita bersihkan, selain drpd tu tak perlu la kot saya rasa. Ruang tamu pun sama, time kita ada kat situ, kemas lah, tp kalau kita takda tak payah la. Buat camtu je, buat mana yg mmapu, tak perlu la semua kita buat, kita ni khidmat dgn suami ja. bukan nak berkira, tp kalau kita buat semua benda, kita yg letih nnt kita stress huhu

hmmmm... fhm sgt la klu bab duduk dgn mentua ni. serba tak kena. buat ini salah, buat itu salah. nak susun atur brg dlm rumah pun tak bebas. lain lagi yg berat sebelah. menantu lambat sikit bangun, Sana la mulut pot pet. tapi anak² perempuan dia bangun jam 8 pagi, tak bising pula. syukur skrg dah duduk rumah sendiri walaupun rumah kecil ja tapi at least tak sama² dgn singa betina🤭😂 skrg aman damai. tak berjiran dgn mentua. semoga sis juga dipermudahkan utk dpt rezeki lebih supaya dpt rumah sendiri. Amin 🙏

mcm sy mil memerhati dlm diam.cuma tgk tapi x pernah tegur apa² sy buat.bab bj kat ampaian tu kdng² pernah jgk terjadi time sy nak jemur bj tak ada tmpt nak sidai so nak x nak sy tlg angkt kan jgk la.bab kemas dapo plak ya sy akan kemas sbb sy pun x bole tgk dapo mcm tu.sm jgk time singki penuh.die mcmni tau bkn kite nak tunjuk baik.tapi sebenarye kite ni pikir yg kite ni hidup menumpang.

Hidup menumpang adatlah. Api air beras minyak sabun dan segala-galanya sis beli sendiri ke tumpang pakai je? Duk rumah org ada sampah buang, ada habuk sapu, ada kotor bersihkan. Sape suruh menumpang. Sewa lah rumah kat luar biarlah besar kotak sekalipun sebab org2 tua dah pesan. Dekat bau taik jauh bau wangi

7mo ago

mngkin dia blum mmpu kluar dri rumah. xdak spa sruh pun dduk skli. stiap psangan nk dduk rumah sdri

lps kwen memg kmi suami istri mnyewa luar memg sye xde pngalamn duduk ngn mntua.. jd x tw la nsihat nie bguna ke x.. just buat ape yg awak nk buat je.. klu rse tpaksa nk tlg, x payah.. nant awak yg penat.. usahakn la utk mnyewa kt lua, utk mental health awak..

7mo ago

btul sis, sye dlu pun sblom kawen dh ckp dgn husb, mmg xnk dduk umah mil or umah parents sendiri. ssh mcm mne pun biar kite dduk luar so ade bnyk privacy.