Masih terasa hati

Saya faham hobi suami main game. Tapi saya tak expect dia akan main game dengan perempuan, yang jauh lagi muda daripada saya. Mula-mula takpelah saya tengok dia chat pun macam main game dengan lelaki je. Tapi keadaan jadi parah bila suami saya bagi nombor phone dia kat perempuan tu dan siap chat di whatsapp! Berbual kosong (pasal game) pulak tu. Macam penting sangat lah perempuan tu? Saya bagi peluang dia teruskan hobi dia tapi ni yang saya dapat? Suami dah minta maaf dan delete semua lepas saya menangis teresak-esak. Tapi saya masih terasa hati dan makin curiga kat dia. Jadi overthinking. Kalau saya tak check phone tu macam mana? Menangis la saya. Saya tahu saya tak cantik dah lepas beranak, diri sendiri macam tak terurus sebab penat urus semua. Duit nak cantikkan diri pun takde sebab saya habiskan untuk bayar hutang dan beli barang anak. Entahlah. Saya dah macam hilang kepercayaan kat suami sendiri. Yang paling menyakitkan hati, DIA BOLEH TERFIKIR NAK BUAT MACAM TU DI SAAT BINI DIA URUS ANAK UNTUK BAGI DIA MAIN GAME?!!!? Ya Allah... penting ke main game dengan perempuan lain di saat bini keletihan? Saya punya la menjaga ikhtilat. Saya main game pun sorang, tak berinteraksi dengan lelaki sembarangan, takde chat kosong dengan bukan mahram, mekap tak pakai kalau pergi kerja, INI BALASAN SAYA? Saya bertahan sebab saya masih ingat dan hargai kebaikan dia selama kami kahwin. Dia berkeras dia tak curang sebab dia borak biasa je. Saya kata itu satu bentuk kecurangan, awak buka peluang dekat orang lain. Bini orang ok lagi ni anak dara. Bila saya ungkit perbuatan dia tu berubah air muka dia. Entah lah nyah. Normal ke masih terasa hati macam ni.. ke saya ni overreacting je

10 Balas

Secara jujurnya kan, org2 game ni even sesama lelaki pun diorg ckp je pasal porn, tunjuk gmbr prmpuan bogel, cite pasal benda2 lucah directly tnpa lapit, like mcm benda tu normal. Ha dri situ la, yg tk pernh2 tgk porn, gi tgk. Tk pernh nk suka about sex suka. Dari situla mula la try2 perempuan dlm game. Mula2 mmg la ckp pasal game, yela nk rsa lebih dkt. Nnti dh rapat, mula la hntr selfie sikit, minta selfie sikit. Then nnti mlm2 chat, klu mlm2 dh chat nnti mula la masuk bab sex. Bls2 gmbr nude, bls2 chat lucah. Ni pengalaman saya ye, saya sendiri buka fon En H. Sbb mcm pelik asal depan saya je fon mesti telangkup, tk nk letak muka screen kat atas. Pastu bila saya ckp nk pinjm fon jap, nk tgk ig jap. Dia gelabah tk tentu hala. Pastu mcm tgk2 kita tekan apa kat fon dia. Dri situ mmg dh overthinking dh. Then, tiba masa yg dia tk bawa fon , tgh charge ke. Saya cpt2 gi buka fon dia. Last2 tgk noh, punah hancur hati ni . Chat perempuan tah sape2 mcm stranger ckp pasal benda lucah. Pastu chat kwn ckp "makin cantik la". Pastu gi tgk kat tele pula, Ya Allah ada video kwn uni dia sendiri tgh nudes. Video tu ada org sebarkan ke semua kwn2 lelaki yg lain juga ya. Pastu ada group chat porn kat tele. Kwn2 dia sendiri hntr link video lucah dlm group. Masa tu saya rsa mcm, Ya Allah knpa aku baru dpt thu skrg. after that saya mmg jujur depan dia. Saya ckp, siapa nama perempuan "sekian2". Muka dia dh cuak, saya direct ckp sya tgk fon awk. Saya mmg cerita dari A-Z apa yg saya baca, apa yg saya tgk. Saya tnya kenapa buat mcm tu? nk test market ke?. Dia diam membisu sambil tunduk. Mmg saya ckp panjg lebar, akhir kata saya kat dia. Klu awk blh cari perempuan lain , knpa tidak saya? saya pun nk cari lelaki yg boleh bahagia kan saya, setia dgn saya dan jaga saya dgn baik. Awak ingat sebelum awk, tkde org nk saya ke? ramai je nk saya. Time ni mmg marah + sedih. Pastu dia nngis minta maaf semua. Saya ckp dgn minta maaf tkde guna klu tkde bukti. Bukti kat dulu baru saya blh maafkn. Then start dri situ, saya mmg dh tk check dh fon dia. berbulan juga la. Then, ada satu time tu, saya terasa nk tgk. Saya gi check, tgk semua tu dh tkde, gmbr2 video yang di sharekan oleh kwn2, group2 lucah semua dh tkde. Mmg mostly gmbr saya je dlm fon dia. Saya check juga setiap inchi app yg dia guna, message semua. Tkde dh. Alhamdulillah. Skrg saya lagi alhamdulillah sbb PC dia rosak, tk boleh main game. Saya doa supaya hati dia tk tergerak untuk btl kan PC dia aminnnn. So, conclusionnya, pengaruh rakan juga mempengaruhi seseorg untuk cuba2. Pastu klu dlm member yang jenis "ala isteri ko bukan tahu pun, try jela" ha yg tu mmg member dri neraka org panggil. Eeee geram btl klu ada member yg jenis suruh buat benda yg trg2 salah. Apa2 pun sis, mmg patut pun overthinking sbb iya melibatkan berlainan jantina, lagi2 dh kahwin. Bukan fikir negatif, tpi dunia skrg ni dh teruk sgt sis. Minta jauh la dri perkara yg memberi kesan buruk kepada kita. Kita as perempuan jgn lemah tau sis, jgn iyakan je apa suami kita ckp klu benda tu membuat kita tk tenteram/menganggu kita. Saya doa kan sis dipermudahkan segala urusan, apa2 fikir diri sis dulu okay. /virtual hug/

Mula2 main game, chat whatsapp borak psal game dan mula lah melalut psal seks pulak. Suami saya pernah mcm tu sis. Alasan tiada apa. Lepastu senyap2 tgok porn, onani sorang2, tgok aurat perempuan lain dlm video. Tegur sekali, ckp tak buat dah. Bila saya balik berpantang rumah mak, makin menjadi jadi perangai. Pakej pernah curang mse awl mengandung dulu sbb perempuan tempat kerja. Sedih sgt sis suami yg kita percaya dia sayang dan setia buat mcm tu. Bila ckp soal kwn perempuan dia tu mula lah buat muka melenting bagai. Kita ni yg halal dah tak pandang, yg haram jugak nmpk sedap nak cari siap whatsapp lucah bagai. Kita ni mula lah overthinking, yg overthinking tu lah jadi kenyataan. Last2 saya angkat kaki sis. Org mcm buat penat je ubah dia kalau dia sendiri taknak ubah. Lagi tambah dosa dlm perkahwinan. Kita pun jadi buat dosa bila dah smpi tahap bergaduh sbb nak ubah dia. Saya jadikan semua ni pengajaran hidup. Apa2 sis cuba bincang dulu, dari hati ke hati. Kalau dia ckp nak ubah, buktikan. Kalau masih tak berubah, libatkan pejabat agama dapatkan kaunseling. Kalau masih lagi sama, sis buat lah pilihan yg terbaik utk diri sis dan anak.

sy sebagai ex- gamers pulak rasa benda tu biasa je. sy pernah main game yg dominasi nya player lelaki, join team full lelaki. ada yg jnis buat group wassap utk bincang 'tactic' gaming, sbb sometimes dlm game kan ada pertandingan dgn team lain. so kitorang share apa2 tips atau tactic sblm pertandingan tu... sy main game sy tunjuk je phone sy dkt suami, dia ada full accesss ngan phone sy jd kami xpernah ada masalah. n lg satu, kalau sy bg no utk join group wassap dorang tu, sy xpernah share hal peribadi n even nama betul. nickname dlm game. thats all.. sgt jarang actly sy share no phone real utk game ni.. biasanya gamers akan pakai apps 'discord'. for me mmg kalau org yg bukan gamers xkn faham passion gamers bila main game. cuma kalau suami puan start mesej diam2, ltk password yg puan xtau... chat perkara luar game.. share selfie ke apa real life photo.. boleh la kot nk curiga..

10h ago

Saya kenal suami pun melalui game yang sama. Dulu hari-hari kami main sekali. Cuma lepas kawin saya jarang main la sebab sibuk urus anak urus rumah lagi. Saya bagi peluang suami je la main sebab dia dah banyak tolong saya. Tapi tu lah? Bila bagi main, ambik peluang pulak. Kalau chat dalam game takpelah ni sampai whatsapp nak set timing nk main sama-sama. Kecewa bhai tengok suami mesra dengan perempuan lain belakang kita. Taktau la sampai bila saya boleh pura-pura ok.

laki jenis macam ni memang ada . dia rasa benda tu macam takde apa pun tapi dia tak sedar yang dia dah sakitkan hati bini dia . suami saya jugak penah macam tu . saya dah penat urus anak , tengah susukan anak , dia boleh pulak gurau tunjuk vtt pompuan cantik tengah gunting rambut . lepastu dia gurau cakap "rambut dah panjang rasa nak gunting rambutlahh" sambil tunjuk vid tu dekat saya . kita ni dahla tengah penat , mana tak mendidih darah masatu . lepastu dia boleh pulak cakap gurau jee . tahu lah kita ni dah tak lawa lepas beranak . tapi kita jadi macam ni sebab dia jugak . sebab ngandungkan zuriat dia . tu pun tak reti nak sedar jugak . sis sound je dia sis . lelaki selalu rasa dia betul sebab takde istilah "SUAMI DERHAKA KPD ISTERI" tapi dia tak sedar pun yang dia tengah "DERHAKA KEPADA ALLAH" sebab sakitkan hati isteri . entahlah lelaki 🤷🏻‍♀️

Normal lah terasa hati perempuan lain chat personal dgn suami. Seharusnya suami dgn Bini orang lah lagi kita takut drpd berkomunikasi dgn anak dara. Tapi kena tegas lah jika tak nak laki terbabas dlm pergaulan. So, ambil no. Tel budak perempuan tu, beri amaran. Cakap je kat budak tu, komunikasi dia dan suami secara personal telah menyakiti hati puan even sekadar hobi. Pandai lah ceramah kat dia. Sebab perkara yg mereka chat ni hobi. Bukan hal rasmi. So, berhati-hati lah.

Normal je puan terasa hati tu. suami sy pun mcm tu. Dah bincang tak buat sekejap tapi yela sekali dah kena mmg kita maafkan tapi akan ingat sampai bila2. Suami pun ada kantoi tgk porn, dah bincang dah nangis esak2 tapi tulah lama2 buat balik perangai dia. Sy just mampu doa je semoga dia berubah sebab dia mmg bertanggungjawab cuma perangai tu jelah. Ikutkan hati mmg nk cerai tapi fikir anak kecik lagi. Sy doakan puan kuat ya doa banyak2

16h ago

Susah betul saya nak lupakan benda tu. Sebab saya tak diizinkan main dengan lelaki walaupun sekadar kawan dalam game. So saya expect dia tak buat lah benda yg sama. Apooo bukan setakat chat dalam game, sampai ke whatsapp, siap set nak main sekali bila. Payah betul nak move on.

awk blh bincang dgn suami..btau dia apa yg dia buat buat awk terasa hati...ape yg dia buat hanyalah membuka 1 peluang....suami sy pomen kereta..before ni mmg dia jwb call perempuan mcm terlalu baik....sy dah tegur dan suami rasa benda tu normal sbb tu dia buat.tp lps dah btau itu xok utk sy..dia da mula buat 1 batasan utk cust perempuan.bincang dlu ok

kalau sye, sye bagi skali je peluang. if dia still repeat bnde yg sama, sye angkt kaki. yes, bnde tu akan triggered untk jadi curang. tkut mula2 borak pasal game, lama2 borak psal bnde lain. sis fikir apa yg terbaik untk sis n anak2.

ni umum tau. sentiasa punca rumah tangga kacau; bila ada masa kosong, ada duit lebih. punca terasa; buat sesuatu utk org. cepat sama2 ubah utk selamatkan masjid kita ❤️🤲🏾

8h ago

jgn pura2.. berterus terang je. simpan dalam hati tu mcm api dalam sekam.

try bincang dlu