Spotting 10 weeks

Dah hampir seminggu saya ada spotting. Mula2 1 titik je spotting pinkish. Hari yg sama juga pergi check baby. Baby ok je. Ada heartbeat. Doc bagi mc dua hari dengan ubat kuat rahim (duphaston). Hari kedua tak keluar apa2 discharge. Keluar keputihan biasa je. Saya ingat dah ok. Hari ketiga saya masuk kerja tiba2 keluar lagi spotting pinkish dan darah merah fresh. Saya terus balik rumah. Bed rest tak buat apa2 kerja. Still ada spotting sikit2 warna merah. Saya pergi klinik lagi sekali. Nak make sure baby ok ke tak. Doc dah scan. Doc cakap baby ok. Ada heartbeat. Kantung masih elok. Masih jauh dari pintu rahim. Tak nampak ada tanda2 nak jatuh. Hari ni masih keluar discharge warna brown macam dah nak hujung period. Risau sangat2. Saya belum buka buku pink. Doc cakap belum ada due date yg tepat sebab saya irregular period. Size baby beza 3 minggu dari tarikh LMP. Means kalau ikut scan baby baru 7 weeks. Yg ni second pregnancy. Yg first dulu pernah gugur 10 weeks🥹 rasa trauma sangat2 bila jadi macam ni. Jadi sekarang saya tak tahu apa lagi yg perlu saya buat untuk hentikan spotting ni. Saya dah bed rest banyak. Tak buat apa2 kerja selain mandi dan solat. Ada ke mommy2 yg pernah jadi macam ni? Ada tak mommy yg selamat juga bersalin walaupun ada spotting atau bleeding masa awal pregnant?

5 Balas

mcm saya sis straight spotting waktu dia bagi ubat tu tapi check baby ok tapi darah coklat doktor kata normal. skrg dah tak keluar dah spoting. cuma awak jgn skip ubat yg duphaston je. ikut nasihat doktor. banyak rehat

Don't worry sis. Sis teruskan sja bed rest Sementara waktu ni. Sis ikut je nasihat doc makan ubat kuat rahim tu.

semoga Allah permudahkn urusan awak

Doc xde bg ubt kuat rahim?

Sis ada cramp perut tak?

2mo ago

Tak ada sis. Saya dah pergi PAC. Baby saya dah tak ada heartbeat🥹 doc bagi masa 2 minggu baby turun sendiri.