Hamil luar nikah

Saya berumur 23 tahun, baru keguguran, kandungan 6 minggu. Hamil luar nikah. Pihak hospital ugut report polis, kena contact keluarga terdekat utk prosedur masuk bilik OT. Sebelum discharge pihak hospital ada bagitahu akan di contact oleh ustaz dah kaunseling. Saya ingat hal pesakit adalah privasi. Seminggu lebih discharge, tapi masih belum ada apa2 panggilan kecuali dari pihak klinik untuk follow up. Pasangan saya pula bukan Islam. #ingintahu #pleasehelp

15 Balas

Hi sis, sy tau awak 23 tahun dah dan tidak setuju dgn tindakan hospital. Tapi apa mereka buat tu cuma ikut prosedur hospital 😊 And yes awak perlukan kaunseling juga dari Ustaz supaya awak tidak akan ulang kesilapan lagi iaitu hamil di luar nikah. Dalam islam pun ada cakap seks sebelum nikah adalah salah. Betul tak? Agama sy pun ckp benda tu salah. maaf ya kalau benda ni sensitif. Tapi, bagi sy. Seks ni benda natural utk manusia. Tapi seks = pregnancy. Sorry ya kalau ada yg tak setuju dgn komen sy. If you want to have sex. Boleh. Tapi kena amalkan safe sex. 😊 Partner awak mesti pakai condom semasa bersama. Kaedah pancut luar is not recommended 🙅‍♀️ High likely awak akan pregnant. Lepas tu, condom tu sekali guna je. Jgn pakai balik. Kalau dah cum tapi masih mau lagi, pakai condom yang baru. Dan awak pun mesti ambil tau, bila masa awak subur. Kalau time tu awak subur, elakkan bersama 🙅‍♀️🙅‍♀️ Kalau partner awak tidak mau dgr. Tak nak pakai condom. Nak seks ikut suka dia & tak kisah pun kalau awak pregnant balik. Basically, doesnt know his boundary. Please leave him. You deserve someone better. You deserve someone that will respect you. Kalau awak rancang nak nikah dgn dia. Pls fikir betul-betul ya. Sy nmpk komen awak yg dia pernah naik tangan, sy jadi risau pula dgn awak 😅 Orang tidak akan "tidak sengaja" pukul sampai lebam dan bengkak. Takde istilah tidak sengaja kalau sampai tahap begitu. Lagipun dia berkeras juga nak hamilkan awak. Sis.. not to be judgy.. that's a HUGE red flag 🚩🚩🚩Sayangi diri dulu sis. Awak masih muda lagi.

1y ago

terima kasih🙂