CEPAT² LAA KELUAR. Mama dah tak larat sayang

Saya berhenti keje masa preggy 6bulan sampai situ je kekuatan. Skrg dah 8bulan due date 27/7. Terasa betul seksanya ye dgn perut tegang selalu, pinggang sakit, jalan mcm penguin, baring kiri kanan melentang semua serba tak kena. Pastu rasa mcm sesak nafas, semput, mcm kena himpit je dada ni sampai kadang rasa nak nangis pastu cakap “mana nafas ni, aku perlukan udara” hahahaha. Alhamdulillah journey yg akan saya kenang sampai saya mati. Tapi ni last la, tanak dah lepas ni cukup la satu 😭 Pengalaman mommies yg mommy paling tak suka apa? Haa cer komen. Boleh la saya baca untuk isi masa lapang hehe Mcm saya masuk third trim ni malas sungguh nak masak. Segala bau bawang ke apa benci hiduuu. Sapa² nak makan suruh masak sendiri 🤣

15 Balas

sy 13/7 ..hehe betul sis xsabar oo nk jumpa ank sendiri.. msa tu sy bru kawen, 2 bulan lps tu mngandung, sy brenti keje msa awal2 preggy dulu..alahan terlampau teruk.. msa 1st cek upt negative laki punya senyum smpai telinga,siap ckp xpa nnt ada rezeki kita.. last2 hujung bulan yg sma period lewat 2 hari..cek2 positive..sy dh menangis dlm bilik air..xsangka aq otw jd mk..seronok semua.. tunjuk dkt laki, laki buat muka meluat serta termenung panjang seolah2 aduh asal lekat pulak..jauh beza reaksi dr keputusan yg negative tu..kecik hati allah ja yg tahu.. laki xtlg cari pon makanan mngidam msa mula2 tu.. teringin mkn tembikai.. haha ckp kt dy,dy boleh msuk bilik tdo..dy ckp kedai ttp esk ja la.. esk Sy yg beli sendiri..lega sngt2 dpt tembikai..sakit pinggang mnx tlg picitkan, dy dgn berdengus stop game trus tkan bahagian pinggang dgn kuat smpai sy menjerit adoi mmg x ikhlas langsung.. n mcm2 lg la dy buat waktu sy terlantar xleh bngun alahan teruk..bab bilik tido sy xnk bukak..tp serious rasa trauma smpai skrg.. alhamdulillah sy d beri mk yg betul2 baik.. sy bekeras nk ddk dgn mk.. dr situ sikit2 kesihatan sy mkin elok dr kandungan 8w smpai la skrg tunggu msa nk bersalin,.. biasa sesak nafas sampai oxygen drop g klinik kna neb la.. sakit celah kangkang sejak masuk trim 2 lg.. tp akhir2 ni xsakit pulak..alhamdulillah.. sy dgn laki pjj..dlm masa yg sma tempoh kami tnggu masa utk bercerai saja.. dlm waktu pjj ni sja la ckp kita ni mngadu sakit, nk mnx duit sikit la buat g klinik, laki ckp dy xboleh buat apa2 dh dan biarkan sy begitu saja dlm kesakitan..xde eh kot2 nk bank in 50 ke buat pegang g check.terasa mcm sy ni dr sahkan nk mati ja dgn ayt 'xboleh buat apa2 dh' tu...mngidam pizza pon sma dy kata apa pesan ja la food panda 15 minit ja sampai.. sy bkn bodoh, cuma kdg kita nk tgk amek berat ke x..pon sma xde ye tlg orderkan ke apa..mk n ayh la belikan utk sy.. sdgkan dgn family mertua masuk campur & suka mengarah..ada 1 thp melampau tu family laki boleh bergurau ank yg sy kandung ni ank luar nikah, dan bapak mertua ckp lahir bulan 4 5 6 xelok bulan 7 tu boleh2 la..hahaa allah jd semua hari n bulan tu baik2.. ank yg keluar tu suci x kira bulan atau hari.kalau la org dgr psl gurauan kasar tu.. mesti org ada tanggapan yg slh serta maruah sy n keluarga sy d pijak2.. nk bersalin smpai lg beberapa minggu ja lg nk due duit laki x tinggal langsung..serta skrg diam menyepi tanpa berita.. semua sy uruskan sendiri.. sy tau dlm ruangan komen ni, ada mommies akn pertikai buka aib suami bagai..tp percayalah bukan nk buka aib, sekadar meluahkan, beruntung kalau suami amek berat, happy dgn kehadiran ank yg bkl d lahir,family yg support n memahami serta hormat menantu..tp kdg rsa diri ni jatuh tersungkur patah liuk,. tah kenapa lah sy boleh kawen dgn dy..sblom kawen bkn main lg, haha lps kawen allah mcm neraka rasa.. setiap org lain cerita, xsangka cerita sy mcm ni..kdg tnya layak ke ank dlm kandungan ni rsa mcm ni dugaannya..tp sy tau ank sy kuat..allah x uji kalau kita x mampu.. mohon mommies2 dlm ni doakan sy, baby dan mk ayh sy kuat tau..biarlah sy bersalin semua slmt n dpermudahkan segalanya.. semoga allah balas budi baik mommies semua.. aminn..

1y ago

menangis sy baca komen awk..semoga ini asbab sy mkin kuat utk ank n mk ayh sy... amin2 yarabbal alamin...terima kasih bnyk..semoga allah permudahkan urusan serta murahkan rezeki awk sekeluarga..

sy due date 18/7. pngalaman yg pling behrga masa prggy ni... x smua org dpat merasa pnglaman ni...wlaupon smua org tringin nk merasa .. mcm adk sy... dy tringin sgt nk preggy... lewat priod skit je.. dy akn ws sy bgtw... tp cek je blm ada rzki .. smpai dy down n fedup.... rzki sy kwin... lpas 4 bln mcm tu.. lekat....alhamdulillah.. hjung2 ni... kerap btl skit blkng... n krap rasa ngntok... bru bngun tdo pon ... ngntok lg😂😂😂... rsa nk smbung tdo lg.. udah ler klau nk bngun dri ktil tu skit pny ssah ....husbnd ckp prut bsar sgt😅😅😅.. fil plak ngejek pnggil sy org perut berat... sy spnjng mngndung ni kerap kncing .. kjap3 g toilet... tmbh3 lg... klau brjalan²... klau g mall tu.... slap² 4-5 kli g tndas kencing... klau kuar ngn mil n fil... rsa malu je .. kjp3 g tndas..rsa mcm aish... potong btl la..kjp3 kncing. . wlaupon sbnrnya diorg fhm je .. stu lg bla muntah... ni pling spoil..wlaupon dh 36w ... still ada munth2 lg.... bla muntah je... sy cpat koyak..lpas muntah... lentok kt husband n ngis je ... smpi husbnd ckp.... ala mntah je kn... jgn la ngis... bkn dy mrah ke pe pon .. knp nk ngis.... klau dy mrah ke logik la nk ngis... bla fkir.. btl la jgk... knp nk ngis bla muntah.... tp sygnya smpi skrg msih blm dpt jwapan.. ttap ngis bila muntah😂😂😂

Meh nak share. Saya EDD 5/7/23. Tapi pagi 23/6 dah turun lendir darah jadi ke hospital sebab risau ada GBS kan. Kena warded 3hari, igtkan nak beranak dah, tapi bukaan masih 2cm je, so request nak balik raya dulu alhamdulillah doktor bagi. Walaupun bukaan dah ada, contractions pun ada, rasa mcm fragile sgt rahim sbb dah ada bukaan, jalan sikit pun dah rasa nyilu, kaki pun kerap cramp, sakit belakang jangan cerita la, tapi gagahkan diri untuk sambung bekerja sambil tunggu serah diri 4/7 ni. sebab kalau aktif inshaAllah jalan terbuka cepat. Dari 37weeks lagi kena scam dengan body sbb igt body ready nak bersalin dah tapi still standing strong until due kot ni inshaAllah. semoga dipermudahkan urusan kita ye, lesson yang saya belajar, jangan serah diri selagi tak contractions yang kerap 🤣 ataupun ketuban pecah. sbb kalau turun lendir je, Lambert lagi jalan nak terbuka for anak first. bukan apa, bosan juga duduk hospital lama2 🤣

saya pun selalu kena mcm tu..tapi yang x boleh tahan kalau dia mai sakit lakang..bila hbaq dekat suami..suami tak tolong urut pun😌 katanya takut bukannya saya suruh dia urut kuat ii slow ii ja..dengan kaki bengkak..time nak tidur time tulah baby nak aktif kdng x leh tahan dia tendang dekat kita punya rahim..sakit sangat ii mengeras perut time tu..tapi paling sakit dia mai sakit dada hanya allah je tahu perasaan kita time tu..saya pun harap anak keluaq awai selepas raya haji ka apa🥺..dute saya bulan 29/7..tak sabar nak tengok anak sendiri walaupun mcm ii kena hadap masa mengandung..tetap bersyukur diberi amanah oleh allah untuk menjaga zuriat ni..hadiah yang tak ternilai dalam hidup hnya orang tentu sahaja dapat amanah nih awal🥰..apa pun semoga urusan kita semua dipermudahkan dan lahir dalam keadaan normal 🤲✨

1y ago

iyaa betul tu mintak keluar awai dari tarikh nak salin pun x pa dah..mintak dipermudahkan urusan bersalin dan bersalin dalam keadaan normal pun dah cukup rahmat😊🤲..Aamin

Apa yg awk rase tu semua syg tgh rase. Lagi pula kali ni baby boy so berat dia lain mcm skit. Pengalaman yg sye tak dpt lupa untk preggy kalini 1st trim alahan agak teruk smpai tak boleh nak masak, tp nak tak nak kena juga masak sbb ada anak kecil nak dijaga😢 start 3rd trim pula every weeks bleeding and masuk hosp smpai warded and every weeks la sakitnya kena jolok pakai speculum, 😌 33w gbs pula, hm ujian sungguh preggy kalini. Now dh 37w, harap bby keluar la 2 3 hari lagi. Scan bby 36w haritu bby dh 3.2kg Tp sblum masuk umur 30, kalau boleh nak lagi baby. Hehe manalah tahu ada rezeki Allah nak kurniakan rezeki baby lg😂tak serik pun nak preggy lg, sbb lg 2 3 thun ini moment2 yg akan kita rindu, ada baby dlm tummy tak semua wanita dpt merasa🥰 May Allah swt ease everything for us mommies🫰🏼

Due kita sama. Tapi saya masih bekerja lagi. Rasa malas sgt2 nak pergi kerja 😭 Samalah apa kita rasa lagi lagi bila bangun tidur sakit habis satu badan sampai ke kaki lenguh2. Pinggang sakit, nak bangun nak alih posisi kiri kanan pun sakit. Bila berjalan rasa sakit kat celah kangkang, asyik nk terkencing. Setiap hari counting days nak beranakk hahaha. Nervous jugak tapi perasaan excited nak jumpa baby tu lebih lagii. Semoga kita sama sama kuat yaaa mommies demi lahirkan zuriat kita n suami 💪🏼

sy fhm perasaan sis..due date sy pn lbh kurg sis 26/7.rs x sbr nk jmpa baby.dlu ms mngandung ank pertama mmg mulut asyk ckp nk merancang lama2 tp bila asyk tgk kwn2 n org trdekat bersalin,rindu sgt nk bau baby lg.tup2 lekat yg kedua ni ha..so x mustahil lps bersalin sis pn akn rs nk mengandung lg😄

pengalaman kan.. rasa nak suruh duk je la dlm rahim 🤣 senang lagi banding bila dah lahir kan.. hahaha. penat macam2 nak besarkan seorang manusia ni 💪🏿💪🏿💪🏿💪🏿 stay strong mommy.. selalu luah dekat husband tau. biar dia faham

Due date kita sama. Tapi sekarang sy ok lagi lah. Maybe sebab baby kecik. Semua macam biasa je lagi. Paling mencabar mestilah fasa alahan. Sampai warded. Tapi untuk geng2 ttc semua sanggup je tanggung. 6 tahun tunggu nak dapat ni. 2 kali gugur

due kite sme.. sy pulak makin malas.. cepat penat.. gerakan anak pon da xskuat mcm sblom neh.. misi pling bising bile nk cek perot.. sbb perot sy tebal.. ini anak ptame.. Alhamdulillah xde pape alahan..