Minta pendapat

Saya baru 5 weeks. Nak tanya ibu2 di sini berkenaan makanan yg saya ambil waktu sahur. Sebelum makan nasi, saya makan folic acid dalam keadaan perut kosong. Kemudian makan buah, nasi berlauk dan sayur, makan kurma, minum susu full cream dutch lady 200ml dan air kosong 1 gelas. Adakah makanan2 yg saya makan tu dapat serap pada janin yg baru mula nak terbentuk ya. Tambahan pula, dalam keadaan berpuasa. Maaf kalau soalan saya agak complicated. Saya first time mom to be.

17 Balas

First trimester mcm bahaya nak puasa, sbb baby yang nak terbentuk masih raw. Placenta pun belum sepenuhnya develop utk pass nutrient ke baby. takut ada masalah. Saya 2022 puasa sampai hari ke 11, bbrp hari sebelum tu bila nak scan baby ms 8 minggu, fetal heart tiada. Pastu dah tak puasa. then bbrp hari gugur sblum date appointment dgn doctor.

Saya pun baru 5 weeks Dan first time mom to be, boleh Tak ibu² yang ada Pengalaman sharing kat sini... Dengan keadaan kandungan 5 weeks ni adakah boleh terus untuk berpuasa sbb macam Saya Tiada alahan yang kuat Hanya akan muntah Selepas Makan sahur dn Selepas berbuka hny waktu tu sahaja..

3mo ago

Jika risau dengan keadaan kandungan, haruslah berbuka. Please jangan paksa untuk berpuasa

Tengok pemakanan tu okay & In Sha Allah boleh serap. Saya 5w pun puasa full sbb time tu tak perasan tgh pregnant. Asbab berpuasa kita niat yg baik2 minta Allah swt jagakan kandungan kita sampai melahirkan. Apa2 pun kena puasa dulu sebab tu wajib, dah tak tahan sgt baru buka

3mo ago

betul setuju. kita wajib usaha untuk puasa (niat, bangun sahur) dan harus berbuka jika keadaan tak mengizinkan utk berpuasa. mksdnya tak boleh terus tak puasa. kena usaha juga dan berbuka bila perlu

sy baru 7wk..tp tkleh puasa..spnjg hari pening n mual, n tk brmaya..tkrasa nk mkn tp pksa jgk mkn wlau sikit sbb janin msh prlukan zat yg spttnya dari apa yg sy mkn..ksian dia klu sy tkmkn..sy 8taun ttc.rmdhn ni baru Allah bagi,Alhmdllh.doakan sy

bila berpuasa kita reset sistem penghadaman kita, jadi sebenarnya lagi senang badan kita nak serap nutrient dari apa yg kita makan. rasanya elok dah apa yg sis makan tu, cukup protein, fiber & lemak supaya kenyang tahan lama. selamat berpuasa 🌹

Saya rasa pemakanan sis okay dan In shaa allah apa yang sis ambil tu cukup untuk perkembangan baby. Saya pun 5w dan berpuasa, sebab belum mula alahan. Kita samasama doa ya moga allah jaga kandungan kita sebaiknya.

folic acid sebaiknya ambil dgn vit c. contoh air limau suam untuk tambah penyerapan. lps ambil folic acid jarakkan 2jam/3jam dgn mkanan atau minuman yg ade calcium. sbb calcium kurangkan penyerapan folic acid.

Better jgn puasa skarang sbb 1st trimester ni kita perlu berhati2 dlm tiap benda yg kita buat kita ni x boleh biarkan janin dlm rahim kita ni berada dalam keadaan lapar

InshaaAllah dapat je serap tu.. lagipun kalo difikirkan bila dtg alahan setiap kali mkn muntah, baby ok je membesar hihihi.. kuasa Allah.. InshaaAllah baby awak ok je 🤗

Risau pulak baca sebab baru 5 weeks. Kalau dh besar sikit boleh rasa baby gerak ke tak bila dh lapar. I would suggest to skip because kandungan masih kecil