Scretch mark

Saya 5 bulan pregnant, normal ke belum rasa gatal² area perut. Scretch mark pun saya takda lagi.? Mohon penjelasan.

18 Balas

I rasa stretchmark tu ikut jenis badan and maybe genetic jgk kot. Kalau your mom pun ada masalah tu, you pun akan more likely utk dpt masalah tu jgk. And sgt beruntung sis takda stretchmark. Ikut my mom punya pengalaman, mmg time pregnant ada stretchmark Tapi xgatal, cuma after delivery stretchmark tu jadi gatal yg amat. I pun dah risau ni entah mcm mana after delivery nnti. Tambah2 takde stretchmark pun, perut kita sememangnya stretch membesar bila pregnant kan.

Scratch mark tuh tak wajib mana pun. Saya ada ank 4 org.. Masa mengandung anam 1st sampai anak no 3 lgsung takde scratch mark.. Scratch mark ni jadi bila perut terlalu besar, bila perut makin besar dan kulit mula tertarik, tuh yang jadi scratch mark.. Ikut pada badan masing2, kalau bayi dalam kndungan 3kg lebih, ibu pulak jenis berbadan kecik mmg akan jadi scratch mark. Macam saya anak2 saya dari 1st sampai no 3 berat taksampai 3kg.

1y ago

betul sis.. sy bdan kcik ja skali ank 3kg mmng scretch mark abiss 😂

Normal sis,sy till 7months takde apa yakin sgt perot cantik xkn ada scretch mark ttbe masok 8 dia start naik 9 bulan lg la merata dah kesannya pdhl xgaru pon sbb perot sy jenis xgatal😂

1y ago

betul sis . sy pun tak garu tp still ada gk bru susah nakk hilang

Jangan minta sis , nanti dah start ada satu konfirm nyesal sebab gatal tu boleh merebak merata 🤣🤣 saya dari satu sekarang dah banyak sebab dok garu pakai kuku. Pakai sikat tak puas

3y ago

Hahhaah oke sis. Saya tak mintak 🤣🤣 just curious nyaa. Ke takut ada benda lain ke kan.

normal sis perut rasa gatal sb dia makin menengang.. jgn garu pakai kuku.. gatal gosok n sapu lotion bagi lembab kurg sikit rasa gatal tu.. jgn diminta stretch mark tu.. buruk😂😂

3y ago

Jangan diminta? 👍 Alright. So far memang saya takda garu² laa. Sebab takda gatal².

saya gatal tp xde pon kesan stretchmark tu area perut cuma area payudara ada kesan strechmark. xgaru pon tp dia timbul. memang gatal tp gosok2 je laa

3y ago

sy gosok2 je. sapu minyak zaitun kat area tu

Jgn mtk ada strechmark.. Nt buruk berakar. Tine perut besar mmg lawa he sbb nmpk putih. Bila baby dh klua dia itam mcam akar pokok 😂

2y ago

betul tu sis.. sya ada skrg nak hilang kan makan masa

Sy dh tggu hari. No stretch mark 😘 Kulit gatal tu normal sbb dia meregang. Jgn garu. Gosok2 manja je.

3y ago

Oke sis. Baik. Terima kasih atas info nya 👍😁

bukan semua ibu preggy akan ade strechmark pon sis...alhamdulillah perot sy pon xde strechmark..bersih je

3y ago

Ouhh bukan semua ibu ada ye. Saya ingat kn semua akan kena. Alhamdullilah.

sy pregnant ank no.2 ni xd plk gatal² ke ap..cuma parut scretch mark ank ptama je y timbul ..

3y ago

best xd scretch mark ..sbb sy pakai mcm² losyen utk hilangkan smpai skrg xhilang² akhirnya redha jela nk wat cmne kn..