Ubat 4serangkai atau obimin?

saya 12minggu. sekarang makan ubat 4serangkai (folic asid, vitamin C, vitamin B complex, iron tablet) yang kk bagi. Bagi saya ubat ni agak berbau. tapi masih boley makan la walaupon rsa terpaksa telan juga. Disebabkan saya masih muntah2. Baru2 ni saya p kk doktor nak tukar ubat kepada obimin. Tapi doktor suruh saya buat pilihan nk makan yg mana? saya tak tahu untuk saya ok tak ambik obimin. Nak mintak pandangan sapa yang pernah makan ubat 4serangkai & obimin. bagi korang yg mana lagi bagus? yang mana mudah telan? mana yg lagi senang ambik? atau mana lagi better?

16 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
VIP Member

Mcm sy ms preggy dlu... Memula mkn folic acid..then bile chck hb xbpe nk cntik..doc tmbh ubt tuk sy..suh mkn vitamin b complex..vitamin c.. folic acid dgn zincofer...sbb zincofer sy xleh nk amik asyk muntah2.. sy mkn obimin plus.. tp aftr 2 wik doc chck drh hb kurang bacaan jd 10.7 maka doc tuka an sy nye ubt pd iberet folic shj..dos nya 2 bj...sebiji pagi..sebiji mlm sblm tdo...pas mkn iberet alhamdulillah.. hb maintain 11 ke atas... Smpai due..😘😉✌

Baca lagi
3y ago

ok sis 😊 insyaallah harap naik la. takot plk hb asyik rendah jew.

Kalau masih boleh mkn, mkn je.. kalau dh tk tahan bru mintak nurse tukar.. tp kalau sy, mcm tk sanggup nk mkn 4biji setiap hari.. sebiji pn payah 🤣 tp nasib baik ok mkn obimin..

3y ago

doktor nk tukarkan obimin. sya takot tak boley telan. saya mintak mkn 4serangkai dlu. sya ckp balik nanty sya pikir dlu. next dtg sya akan bagitau nk tukar obimin ke tk 😂

VIP Member

Saya tak boleh dengan ubat 4serangkai tu. Tekak terus jadi kembang even baru terbau ubat tu. Tukar kepada obimin. Alhamdulillah. Okeyy. Tekak boleh terima. Hb pon cantik je.

3y ago

alamak. obimin besar ya. takot plk tak boley telan besar2 tu

saya nurse bg zincofer.. kira dlm tu smua ada tp besar dan panjang la ubat nya.. nk bg elak mual loya saya mnum dgn air twister tu.. trus okey xd mual

klu you calculate dia punya kandungan obimim dengan 4 serangkai, serious talk 4 serangkai much better, tk percaya cer tanya misi betul ke tak

3y ago

indeed! 😘😘

sy mkn obimin pun muntah juga..doc suggest maltofer..smpai skrg dah 32 week beli yg tu je..isap perasa coklat..lengkap semua dalam tu.

3y ago

Maltofer tu vitamin ke?? Kat mna nak beli ye

Obimin ok. Sbb semua ada dalam tu. Lagi 1, lps bersalin boleh teruskan consume untuk penyusuan susu ibu.

mula2 sy amik obimin tp dsebbkan mual sentiasa sy tukar ke 4 serangkai ..alhamdulillah mual tu dh xde🤗

Sy makan 4 serangkai ja. Senang nak telan. Teringin nak cuba ubat lain tapi dah sesuai dgn ubat ni

3y ago

Sama la. Sy pgl 4sekawan.. Keci2 je ubat tu.. Tak terasa pn masuk tekak😆

VIP Member

Da nurse bagi 4srngkai Tu... Sy telan je ...