aku stress sumpah

Sape kt sini mommies ada pngalaman duduk rumah mentua,, dpan mnantu pijak semut tkmati blakang menantu ckp macam ii,, kata menantu pmalas la tkpndai jaga laki uruskan laki,,, tpi aku sehidup semati lahirkan cucu diee,, tidur tkckup mnngiss mse pantang sbbkan mulutt family belah laki aku,,, dgn family aku pun toxicc tkpenh backup aku,, smua aku cite kt adik akuu,,, aku pnatt pertahankan rumah tngga aku yg bakal trlerai,, ye laki aku tkpernah salahkan aku sbb aku lmbtt mandikan anak,, tpi die slalu gduh ngn aku sbb mulut kakk n mak diaa, aku terasaa smpai aku tknk balik sanaa,,tpi laki aku tkfhm tkjaga perasaan aku,, sbb family dorg tksound dpann aku,, tpi ckp blkg ada mse bnyk bunyi jgk dpan ii,,, ya allah aku give up dgn hidup aku,, aku rse nk bawak anak aku lari jauh iii,, biar hilang dari pndangan orgg,, aku nk besarkan ank aku sorg ii,, laki aku tkfhm aku,, backup mk n family die lbih dari aku,, die tktau aku hampir mental sbb ikut pantang petua mak dia yg bodoh tuu,,, mse pantang aku kena judges,, msak sndiri,, sdgkan aku czer,, aku dikata pemlas,, tkreti mandikan ank,, aku ni urut makan jamu pun takk,,, smuaa tkpedulikan aku tpi sibuk komplen kata aku tkreti jaga anak,, kenapa smua org selfieshh,,hati aku sape nak jaga,, aku ni tkde harta,, aku nk keje besarkan ank aku,,, aku rse tkde harapan utk besama suami aku klu die still backup family die jgk,, soryy meluah sbb aku tkde tmpat luah..#firstmom #ingintahu

17 Balas

I selalu gaduh dengan husb pasal mertua jugak , mertua i sebiji mertua you , i sekarang more to buat hal sendiri , nak jumpa mertua pun taknak , save no pun taknak , masuk family gp pun taknak , husb memahami sekarang , kalau dulu mulutnya asyik suruh bersabar sekali i meletup , sampai sekarang dia menangkan i sampai cakap dengan mak dia kenapa asyik burukkan i dekat orang , husband selalu ajak balik rumah mertua but kalau sekali i cakap taknak , dia akan faham i memang tak akan berubah fikiran , better jaga mental health i daripada hadap orang toxic tak kisah la keluarga sendiri ke in law ( ni apa yang i cakap dekat husband i ) , i sendiri cakap depan muka dia , family dia toxic , and i pernah main phone husband and i terbaca dia pernah chat mak dia , i tak macam apa yang mak dia fikir but sampai sekarang husband tak tau yang i tau dia backup i , dia pantang dah kalau orang burukkan i , i bengang dengan family husband , asyik tak berhenti minta duit , yang abang nya minta beribu pastu bila minta balik , menghilang sampai sekarang taknak bayar , jenis muka tak tau malu , i sampai cakap dengan husband lagi sekali dia bagi pinjam duit kat family , i bawak anak lari , tuntut cerai , mula ii boleh diam yang familynya nak hidup mewah pakai duit husband , pinjam tak berhenti bila nak minta tak habis ii takde duit la belum gaji la tapi mampu vacation , pergi mall , beli itu ini , makan mewah ii , siap minta husband punya ic semua nak beli motor la , memang lagi la i decide dah , i tak kisah tunggang terbalik ke , anak takde susu pampers ke , i dah tak kisah alasan apa dah diorang cakap kalau nak pinjam , macam i dengan anak ii ni takde nak pakai duit langsung je haih , much better buat hal sendiri , fahamkan husband perasaan you , apa yang you rasa kalau tak lama ii boleh meroyan macam i bila asyik bersabar

dlu aq pernh jugak duduk dengan mntua.. masa tu aq sarat.. mak die MCM cerita bab bilik air berlumut.. aq pulak Rabun 400 dua2 mata,, MMG xnmpak berlumut ke apa ke.. Jadi Bila aq dengar aq sedih laa.. xkan aq sarat nk basuh bilik air . aq cerita elok2 kat suami.. die faham dan basuh bilik air.. biasa la.. duduk dengan mntua.. Kan.. mesti Ada bunyi.. baik sis bincang cri rumah duduk asing, jangan tggalkan suami, rumah kecik xpe lah.. jnji bebas dri mentua, bukan Kita je, die Bebel.. anak2 die pon, die Bebel,, sbb xkena di mata dia, die ckap sis mcm2 pekakkan aje telinga,.. buat Bodo,, Bila die bising ke apa,, zikir kuat2 subahanallah, walhamdulillah, walaillahaillaah, Allahu Akbar.. mesti die diam.. pastu sis buat apa2 yang patut.. Mandi Anak ke apa ke.. zikir kuat2 hahaha lama2 die yg Jadi baik nga sis, nk kutuk sis je.. xjadi nk kutuk je xjadi.. sabar je sis.. doa banyak2 mngadu lah pada Allah,, sesungguhnya.. Allah yang boleh ubah mak mentua sis..

sy pernah duk gn mentua setahun mse awal kawin dulu tapi taktau lah dia pernah cakap buruk ke tak sbb depan Kita mmg baik. tapi smpai sekarang terkilan dgn mentua sbb suka body shaming padahal bfr kawin dgn anak dia mmg Kita jaga badan kot . pastu suka cerita pasal bekas awek adik ipar ni smpai kdg terslh panggil Kita dgn nama dia. Mula ok lagi tapi Bila asyik cakap je pasal pompuan tu terus rse cam meluat hm. padahal Kita ni menantu n buat macam2 kot. Anak dia da ade gf baru pun dia tak suka gf tu sbb NK anak dia kawin dgn pompuan tu . takdapat bayang kalau dia betul Jadi menantu . kalau suami ajak balik rse malas je sbb da kecik hati😅

Lepas kahwin saya sempat duduk 3 hari jaa, tupun sebab parentnya paksa duduk katanya nak sambut menantu kononnya, lepastu saya terus balik rumah sendiri. Dalam masa 3 hari tu macam macam saya kena kata. Sikap mentua sama, pijak semut tak mati. Sampai bila dikeluhkan dekat suami, suami sendiri tak percaya dan menangkan mak dan keluarga sendiri. Mentua kalau jenis berkata kata pedas atau mengata orang lain sesedap rasa. Percayalah, siapalah sangat kita orang baru yang sentiasa salah dimata dia. Bertabahla kak … kuatkan hati yaa. Semangat kak ! Sorry saya pula terluah.

Wey gais, sabar gais, klau bole elak, elak kan je la jumpa prang toxic tu, xpe , baik xjumpa dari jumpa lagi menyakitkan hati, laki kau ajak kau balik uma mak dia, kau cakap je kau xnak, takut terasa hati , kalau laki kau pun x faham jugak, xtahu la nonnn , susah jugak dapat metua yg bebal ni. Cucu nya tu, hasil non dengan laki non, laki non pulak anak dia, kenapa dia nak salahkan non sorang je, hbis anak dia, xyah nak mndi kan bby tu? Bebal bebal macam ni, jngn layan la non, buat sakit otak je, non da jadi nenek nnti, jangan perangai macam tu ye, minx dijauhkan, 😘

sis, better jgn duk rumah mertua atau family sendiri, better hidup sendiri. sbb mcm ni la . kalau husband sayang awak , anak n rumahtangga ni amik keputusan keluar. biar la awal susah ,janji time ni takda toksik, negatif, org ketiga. mental emosi pun terjaga. atau awak bawa laki tuh basuh otak dia ke kaunseling kot dia tamau ikut . lagipun mertua still ada adik brdik yg jaga kan, kalau ni nak balik ziarah pun takpa . janji keluar la .

Luahkan aje... Kena bincang elok2 yg puan nak keluar daripada rumah tu. Sebelum cakap dgn suami nak keluar daripada rumah tu, puan dah buat plan A to Z apa g puan akan hadapi selepas keluar daripada rumah tu dan kena bersedia apa2 kemungkinan. Mudahan Allah kurniakan kemudahan puan keluar daripada ketidakselesaan.

Its okay sis Luah jaa Ramai ibu2 disini boleh mendengar… Kalau sis mampu sis kena keluar dari kelompok negative macam tu… biar circle kita kecik takpa tapi biar positive jangan kita duduk dalam circle besar tapi banyak negative nya… Sis kena cakap dengan suami sis mungkin itu jalan terbaik…

Gerak je lah kak …. Payah dpt laki mental & mil & family mental ni …… kita hidup nak bahagia … bukan derita….. skrg baby dh brp bulan? Boleh dh start cari kerja … pasal Laki kak tu fikir lh apa yg terbaik buat kak dn anak ….. Semoga dipermudahkan segala urusan ye☺️

its ok .kalau dgn cara meluahkn dkt sni dpt buat puan rs ok dan tenang..blh je..puan luahkan je k..kami sntiasa ada dkt sini tuk support puan ..doa sy utk puan .mg puan kuat smgt..dan mg smuanya baik2 shj dan dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin ..with big hug🫂

Post reply imageGIF