Kembung perut gastrik ketika hamil

Salam n hi semua . Saya nak tanya , sy baru 5weeks . Belum cek klinik lagi cuma buat upt je hari tu . Tp perut kerap masuk angin mcm hampir gastrik . Saya x berani nk makan ubat yg selalu sy makan . Sbb mmg sy ade gastrik . Mcm mana ibu² handle situasi cmni..

2 Balas

Saya ada gastrik, tp tak teruk sgt la. Saya cuma minum air halia suam, kadang tea o halia suam. Membantu juga utk kurangkan angin dan loya2 semasa pregnant. Tp bila pergi klinik masa nak double confirm pregnant lepas buat upt, memang doktor ada bg ubat angin/loya sekali. Sekarang ni mmg spare gaviscon utk makan sbb kadang tu sampai pedih ulu hati, tak boleh nak baring, sbb bila baring jd makin pedih. Membantu juga gaviscon tu.

2y ago

gaviscon ya. ok2 tq..