Anak lasak

Salam mummy , cmne ye nk hadap anak lasak anak baru setahun tpi dh bnyk kli jtuh sejak dia pndai bergolek kerap jtuh, kadang main ats katil mesti terhantuk dinding ... Jatuh katil pon banyak kali ade safety gate untuk katil pon cmtu jgk kadang kite terleka tk tutup skjp msti ade je jdi .. pernah sekali jtuh n benjol, dh monitor 24 jam alhamdulillah takde ape .. tapi risau saye tinggi bile dh kerap jtuh ni .. pikir bukan2 dh skang ?

2 Balas

Cadangan saya sis kena ajar katil adalah tempat tidur. Hanya waktu malam je dibenarkan berada dalam bilik tidur. Anak saya 11 bulan tidur dalam katil budak yg ada safety gate (letak bersebelahan katil induk). Safety gate hanya dibuka waktu malam bila nak tidur. Apabila rutin setiap hari macam tu, anak saya dah boleh tahu, bila tiba waktu malam adalah waktu dia tidur, secara automatik, anak saya dengan sendirinya akan pergi ke katil dia..tapi selagi saya tak buka safety gate..memang tak boleh masuk ? Waktu siang boleh masuk bilik tidur kejap² je. Selalu anak saya tengok saya touch up muka, bersiap nak keluar rumah bawa dia ke playground ?

Awak set childproof playing area anak awak. Buat sementara waktu tak perlu tidur atas katil. Tidur kat bawah beralaskan toto. Saya buat macam tu.