missed misscariage? again? ? yaallah sedih tk terkata

Salam mommy semua, tk tahu dah nak nangis ke nak sedih ke nak meraung.. Masa scan 7 weeks bby ada nampak heartbeat dah. Smua mcm biasa, sy pun msh rasa morning sickness breast sakit ,etc. Then masa scan 9 weeks. (26/12) Heartbeat bby tkde dah.. Mula* sy pkir maybe dia menyorok, tp dh pergi swasta dh rujuk hospital, result still sama. Tkde heartbeat dh. Hospital bagi sy surat untuk dtg buat tvs next weeknya (2/1) tp masa tu sy tgh kt cameron dan balik lmbat so tk jd la prgi hospital. Smlm sy rasa mntak suami sy prgi klinik mna* la tgok baby ni ade lg ke tk. Walaupun dlm hati sy sy yakin dan positiv ianya masih ada sbb sy pun masih mabok loya dan pening mcm biasa breast pun msh rsa sakit jgk.. Malah sblm prgi klinik sy smpat buat check upt dan masih naik double line terang. Tkde rasa sakit perut / tanda nak gugur. Tp bila doc mulai scan perut sy , risau tu dtg sbb nmpak muka doc dh lain. Betul je, dia ckp baby tkde heartbeat. Then smestinya dh 10 weeks , tp dia still 9 weeks. Dia bagi surat sy untuk pgi ke hspital. Dlm surat tu ada tulis missed misscariage. Kt situ sy rasa dunia sy runtuh.. Dlm setahun 2 kali sy rsa bnda yg sm .. Yaallah ?. Masa keluar dr bilik rawatan suami sy tnya, ok tak? Sy dh tk boleh jawab. Trmenung diam. Dh smpai kete suami tnya balik, sy dh tk boleh tahan air mata. Sy nangis sejadi-jadinya. Trfikir nak balik indonesia pun ada. Sy tknak susahkan suami sy, tknak nnti FIL mengata. Mil mungkin akan faham . tp org lain ? Sy trfikir mcm mna kalau dorang trtnya asal setahun dh 2 kali jd bnde sama. Sy tk siap untuk hadap smua ni. Sy cuma nak jadi ibu yaallah.. ? hilang smngat sy kalau mcm ni ? suami sy kata yela mybe blm ada rezeki kita. tp sedih tu tk trkata. Suami nk bagitahu mil, tp sy tk sanggup sy tknak dorang tahu dulu. Dia kata jgn pdulikan org lain, dia tk tahu perasaan sy tgh hancur tk sanggup kalau ada org lain juga menambahkan luka dlm hati sy. Tolong bagi la semngat kt sy, apa sy patut buat skrg? Sy tk prgi hospital lg. Sy buntu. Rasa nak mengurung diri pun ada. ??

1 Balas

Think positive sis. Mostly kandungan yg gugur/tak dpt berkembang ni ada masalah genetic. Kalau hidup pn mungkin ada byk komplikasi/ataupun hidup tak lama. Just fikir la aturan Tuhan tu dah sangat bagus. Mungkin Dia tahu kita tak berapa kuat kalau la janin tu survive. So bykkan bersabar, bersangka baik dgn Tuhan ok? Pasal orang tu biar jela..mulut org x boleh nak tutup. Bkn dosa besar pun kalau asyik gugur. And kalau kerap sgt puan/suami blh dptkan kaunseling dr doktor setiap kali detect hamil. Mungkin perlu rest, jgn travel2. Dapatkan nasihat pakar utk pregnancy stereusnye. Kena monitor elok2. Semoga kuat dan tabah