Pergi ke klinik tau tak?

Salam ibu2. Nak tanye last period sy 19/12/2021 and pada 19/1/2022 sy test upt result positf. Kalau dikira kandugan sy brusia 4weeks baru. Patut ke sy g klinik? Atau tnggu beberapa weeks lagi?

12 Balas

Mcm kes sy, sbb sy berisiko; ada spotting & umur 41, saya terus je ke klinik swasta utk pengesahan awal kehamilan. Lps dah scan, consult semua, doc advised saya buka buku pink cepat sbb advanced age of maternity. Bnyk risiko bg ibu hamil yg umur 35 tahun ke atas. Dua2 klinik swasta dan KK (buka buku pink) scan dan sahkan saya hamil 4w masa tu) . kat KK terus buat full blood test urine test. Terus dpt result hb rendah. on zincofer pun awal sbb hb rendah, minum air gula pun awal .. 😊 So, siapa ada risiko : penyakit kronik, kencing manis, umur 35++ , jngn tangguh cek ok. utk kebaikan kita dan kandungan juga

Sy last period 18/12 beza sehari. Alhamdulillah hari ni dah 4 weeks 6 days. Belum scan lagi sebab pengalaman anak sulung sebelum ni scan 5 weeks plus tak nampak rahim je tebal. Tp sy ada sejarah gugur 8 weeks awal tahun 2021. Entahlah, perlu ke tidak pergi scan 4 weeks ni. Plus anak sulung 3 thn still breastfeed tp waktu malam nak tido jela.. so far, makan folic asid & susu jela. Alhamdulillah, alahan belum ada harap sama macam anak first.

2y ago

date Kita last period Sama.. kandungan Pon Sama. sy Pon pernah gugur anak ke tahun 2021 .

Scan masa 7/8 minggu jer nnti. Boleh nampak kantung,baby skali jantung bby. Sy scan 4 week x nmpak apa2 pon , tp jumpe cyst pulak 😂, scan lagi 8 week bru nmpak semua bby n dengar jantung skali. Awal2 nnti awak akan rasa risau sbb x nmpak pape or just nmpak kntung jer. Jadi overthingking mcm sye 😂 nk tunggu sampai 8 week rasa mcm berthun.

2y ago

Hahahah tu lah. Mcm ank sulung tu sy g scan 7week npk kantung 9@10 mcm tu bru ada heartbeat. Ni igt nk tggu 2minggu lagi tpi sies mmg lame gile. Sy pn amal asid folid. semoga baby baik2 aje.

Kalau saya ..saya terus g kkia buat pengesahan pregnant. Kalu dh sah dorg akan bg tarikh utk appointment buku pink masa 8 minggu nnti. Pastu sblm nk buka buku tu nnti..g la scan ms 7 minggu tu. Tgk kantung duduk kat dlm atau luar.mesti kena tau juga. Kdg2 7 minggu pun dh ada jantung. 4 minggu ni x yahlah scan

2y ago

Ok baik sis. Sy fikir mcm tu jgk tnggu 7minggu g klinik, skrg 4minggu. Sy mkn asid folid jgk.

utk berisiko mcm pernah gugur ada masalah kesihatan, boleh je pergi check. xsalah pun scan awal. cuma nampak xnampak je. tp bg sy, personally, better sgt check awal dan apa2 boleh jaga dari awal. sy dapat tahu je positif terus pergi scan.. rezeki sy, nampak dh kantung masa 4w..

mcm saya. semalam saya dpt thu positif. esoknya terus pergi check doc pengesahan ngadung ke tak. terus dia bagi tarikh appoiment bukak buku pink bulan 2 hehehe

2y ago

Klu kk kt tempat sy mula2 kene gi scan swasta dulu. Sbb dia xlayan.. Hahaha lepas tu call kk bookinh tarikh buka buku pink.

haah biasanye kena g scan swasta dlu pastikn ad kandung atau x..nnt dh pasti bru g kk bukak buku....tp bole je try call kk dlu tnye kan tuk kepastian...

Sy dpt tau pregnant masa 4w5d terus p klinik utk check sbb sy diabetes. Kantung taknampak lg tp dinding rahim tebal. Doktor suh dtg scan lg 2w.

2y ago

sama kita sis...☺️☺️☺️

better pergi klinik , utk pengesahan awak pregnant . smoga dpermudahkan sgala urusan. jgn lasak2 n buat keje berat. tc

2y ago

Baik. Trima kasih. Insyaallah ameen 😊

Sis boleh tunggu 2 ke 3 minggu lagi untuk scan. Kalau scan awal sangat mungkin tak nampak lagi.