Cara turun kuning baby ?

Salam ibu2 , bagaimana cara paling mujarab utk turun kan kuning baby , ya. Baby sya 203 dah skrg . Hmm tolong share tips2 mandian hilang kan kuning , ibu.

11 Balas

Saya baru je lalu benda ni. Saya darah O, risiko anak kena jaundice tinggi. Anak saya hari ke 6, bacaan jaundice 225. Kami buat apa yang terdaya, kalau nak cuba, boleh cuba. Waullahualam, semoga bermanfaat. Tapi pastikan semuanya sesuai untuk baby awak ya. Alhamdulillah, apa yang saya buat semuanya sesuai dengan baby saya. CL saya yang ajar semuanya. Sekarang baby dah 18 hari, jaundice dia dah hilang. Apa yang kami buat, bf sekerap yang mungkin, tapi maybe susu saya tak cukup pekat lagi, jadi kami topup dengan susu Karihome, saya strictly susukan baby sejam sekali. Saya kejutkan anak untuk menyusu sejam sekali walaupun malam. Kalau rasa susu badan saya tak cukup, saya topup dengan fm. Pastu CL suggest mandikan baby guna air teh, repus 2 uncang teh sampai didih, pastu campur dengan air biasa sampai suhu sesuai untuk mandikan baby. Mula mula kami guna mandian herba cina tu, tapi CL kata pengalaman dia, air teh lagi cepat turunkan jaundice. Kemudian pagi pagi kami buka semua tingkap rumah, bagi cahaya pagi masuk. Kami tak jemur baby, tapi bagi baby duduk Terang kena cahaya pagi, dalam jam 7-8 pagi camtu. alhamdulillah jaundice anak dari 225 turun ke 173 masa first check up lepas start ikhtiar, pastu kali ke 3 check up (jarak setiap check up 1-2 hari) jaundice langsung turun sampai 90. Sekarang dah tak ada jaundice. Waullahualam. Kami sekadar cuba, tapi alhamdulillah Allah mudahkan semuanya. Yang penting pastikan baby berak kencing kerap. Anak saya sepanjang jaundice saya make sure dia berak 5 kali sehari. Pastu pastikan jugak kita kerap tukar pempers baby supaya baby tak kena ruam lampin. Be gentle masa bersihkan berak baby sebab takut punggung dia melecet pulak.