minuman berkafein

Salam. Hai semua.. nak tanya, betul ke masa 1st trimester xboleh minum kaffein? saya sgt suka minum milo & air teh? xboleh ke saya minum sehari secawan je? sy baru 8w

19 Balas

Sebenarnya bukan effect pada hb je tapi caffeine boleh tembus lapisan yang protect baby tu . Sama macam kalau ibu stress , hormon kot yang dilepas kan kesan dari stress tu boleh tembus ke lapisan tu menyebabkan gangguan tumbesaran baby . Cuma doc cakap masih tak de kajian lagi yang dapat membuktikan caffein memberi kesan buruk pada baby atau janin tu . So persetujuaan dibuat untuk limitkan pengambilan , kalau tak silap sehari 390ml kot