minuman berkafein

Salam. Hai semua.. nak tanya, betul ke masa 1st trimester xboleh minum kaffein? saya sgt suka minum milo & air teh? xboleh ke saya minum sehari secawan je? sy baru 8w

19 Balas

Sebenarnya bukan effect pada hb je tapi caffeine boleh tembus lapisan yang protect baby tu . Sama macam kalau ibu stress , hormon kot yang dilepas kan kesan dari stress tu boleh tembus ke lapisan tu menyebabkan gangguan tumbesaran baby . Cuma doc cakap masih tak de kajian lagi yang dapat membuktikan caffein memberi kesan buruk pada baby atau janin tu . So persetujuaan dibuat untuk limitkan pengambilan , kalau tak silap sehari 390ml kot

Wslm.. boleh minum secawan sehari kalau xde mslh low hb.. sy pn hantu cafein, nak² nescafe lagi² bila oncall mlm mmg wajib minum.. dr awal prgnant smpai dh nk bersalin, boleh kata tiap pagi minum neslo / teh ais / teh o ais n nescafe bila keje mlm.. alhamdulillah hb atas 11..

Kalau sygkn baby stop la sementara.. sesekali jew minum lps gian.. sy seorg coffee addict.. setiap Kali check up hb low.. air kencing tak cantik.. sekali sy kne bleeding..kesian kat baby.. doc bg mcm2 ubt utk cover..fkr balik nyesal nasib baby sy kuat

Samalah .. nurse kk pn mmg pesan elakkan dlu amek kafeine sb sy hb low .. then bila dh 7 8 bulan,hb dh stabil baru sy minum balik kopi teh milo suma tu tp brsederhana je lah .. haha . Berperang dgn perasaan jgk lah time tu . Sob3x

Klu secawan ok lg.. Tp klu blh try kurangkan ya.. Sy pon kaki coffe.. Lps bleeding Dr suruh stop dlu semua minuman yg ada caffein. Tkot efek pd kandungan. Tp semua tu bgantung pd badan sis & hanya mnum secawan sehari.

5y ago

Orait👌

Saya hari2 minum milo.. xminum milo sye minum teh o... Kdg2 tu kopi.. alhamdullilah okay je.. tp sis jgn amik kuantiti bnyak.. ckuplah sehari sekli.. hb sye okay. Gula sye pun okay.. 19w dah sihat je ..

Yke air tea xblh.. Sy tau kaffein xd glakkan awl ngndung. Tp sy dri awl ngndung smpai skrg..asyk mnum tea je sb suami ske, join skli la.. Milo kurg sb smbelit nt.. Seksa prut kmbung 2 3ari.

Saya semua bedal🤣sampai sekrg da 5 bulan suka la nk minum pe tpi saya mmg tk de masalah kesihatan pe la bila cekup bby dalam perut ok jika de sis ada masalah mmg tk boleh la

boleh je sis nak minum cume khasiat zat makanan yg kite mkan tu cafien akn serat so xsmpai ke bby sb tu x digalakkan ambik minuman ber cafien spnjang hamil

Waalaikumsalam. Bkn 1st trimester je. Sepanjang pregnant perlu elakkan kaffien. Sbb nnti hb low. Buat rasa2 kat lidah dah la. Jnji x teringin teruk.