SURAT BERANAK ANAK

Salam hai ibu2 smua....tk thu la nk luahkan kt siapa....dh tkde tmpat nk meluahkan jdi sye nk meluahkan kt sini ape yg sye rse...sye dri awal bersalin dan sampai la berpantang dan dh pun hbis pantang smpi skrg tk buat2 lg surat beranak ank sye....suami sye asyik hold nk buat surat beranak ank...bila sye tnye byk kli bila nk g buat surat beranak ank...suami sye ckp sye tk memahami dia dan ckp sye punca pendek rezeki....hri rabu lepas suami call ckp dgn sye klu hari rabu tk sempat...mungkin esk atau lusa(khamis atau jumaat)...sbb dia nk selesaikan kje2 dia tu....sye bnci dah ckp tp tak jdi g daftar surat beranak ank....asyik2 dia nk delay je....ikutkn kpala batu sye ni mmg sye panjat pagar uma tp tula ada baby jdi sye tk blh nk buat....klu sye ada kenderaan sndiri dh lme dh sye g buat daftarkn surat beranak ank....kunci uma pun suami pegang...kunci spare suami hilangkn tggal la kunci yg utk sye pegang tu je...tp kunci tu kt suami....nk kuar pn tk blh sbb pagar kunci...sye blh je g jln kaki buat surat beranak ank sye tu....tp tula kunci suami pegang jdi susah sye nk bergerak.....sye asyik gaduh benda yg sama...dri sye berpantang emosi sye suami tk jaga....ckp ikut sedap mulut dia je....kehadiran ank sye adalah suprise mmg suprise smpi sye tk thu pun yg sye mengandung...sbb sye tkde alahan langsung pun....tp ayat suami buat sye terasa sgt...suami sye ckp mcmni ko nk sgt kn rse mengandung....ko nk sgt rse ada ank kn skrg ko rse la....org nk mengandung ko sibuk nk mengandung....org ada ank ko sibuk nk ada ank 😭😭😭sye mmg mkn hati dgn suami sye tu....sye nk cri kje pun suami tk bg sbb baby tkde sape yg nk jaga...dah la kt uma ni tkde satu pun barang dapur....dah lme suami tk bli barang dapur selalu beli makan kt luar....sye nk kje utk cri duit sye sndiri...nk beli ape yg sye nk smua blh....bila minta duit kt suami slalu sgt dia berkira2....cth klu bli mkn suami akn ckp mahal lpastu ckp la bli mkn ni pun dh rm41 ringgit klu sye ada duit sendiri blh bli brg2 dpur sikit...bila sye ckp dgn suami brg dpur tkde sye nk mkn ape....suami marah sye dan suami ckp cmni ko thu nak ada je...bkn ko thu pun yg aku ni ada duit ke tk....sye sedih sgt2...dan pagi ni sye whatsapp suami sye dan sye tnye bila nk g daftar surat beranak ank...suami ckp jgn cari hal pagi2 ni pastu suami sye blok sye😔blh tk sye thu buat surat beranak ada tempoh dia kan....tkpe ke klu sye buat lambat dan berapa ye klu denda😔....maaf ye sye cuma nk luahkan je...jgn kecam sye ye #firstmom #bantusharing

32 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

kekdg kan suami ni xde duit, kite pon xtau. sbb suami ni jenis x bercerita. settle kan one by one dulu. kalau semua awk hentam selepuk atas kepala dia, mau x dia naik angin. 1st mntk dulu brg dapur yg basic, beras, gula garam ikan bilis kentang bwg telur ayam(boleh la buat masak 3 4 kali kalau sekali masak dlm 4 5 ketul, jgn pulak ayam tu buat potong 6, buat potong 14 ke 16) jadi byk dpt, tepung 1pek, cili sikit ke. settle bab makan. ckp elok2 dgn suami, crik maklumat dulu, kalau lmbt dftr kena byr ke ape kee. boleh pi google benda nii. kalau susah nak google pi je call jpn. xde mslh pon. mkn sampai rm41 kalau masa xda duit mmg rasa la mahal nyeee. even rm10 pon kalau masa tgh xde duit, terasa jugakk mahal die. sye mkn nasi campur 2org kekdg sampai rm30 pon rasa mahal kalau time2 xde duit. tpi skng dh mmg hrga mcm tuu kalau mkn luar, xde rm30 xyah la pi mkn luar. masak jela ape yg ade dkt rumah. kalau teringin tapi nak jimat pi google resepi buat sendiri. byk boleh dpt. and costing nak ade anak sebenarnya sgt2 besar, kena make sure ckup semua. baju pampers susu sakit pening . nnti dh besar sikit nk kena bgi makan education lagi. tu semua tanggungjawab and wajib bagi. mmg rezeki anak ade tapii bukan semua dlm bentuk duit. dpt anak yg x byk ragam pon rezeki. dpt anak yg jrg sakit pon rezeki. awk nak kerja, anak kena hantar bby sitter, tau x hrga bby sitter skng mahal? 300 ke 500 utk sorg anak. rasa2 300 tu dpt jimat x kalau awk duduk rumah? boleh je awk kerja dri rumah, crik laa yg open dropship ke agent ke skng ni byk je yg x perlu modal. susah2 sgt buat je servis lipat baru dri rumah. zero cost. buat iklan dkt group taman group kwsn berdekatan. jgn ingt nak keluar dari rumah je bru dpt kerja, nowadays duduk rumah pon boleh dpt kje. antara kita nak or x je.

Baca lagi
2mo ago

wali dia xmampu mksud saya..xmmbntu sis ni lngsung . sbb sis ni kata dpn wali dia lki dia baik je.. blkng wali.. hnye sis ni yg hdap.. suami talam

Pendaftaran kelahiran anak kini boleh dilakukan secara dalam talian dengan mengikuti langkah-langkah berikut: 1. Baca semua maklumat di laman web JPN di alamat https://www.jpn.gov.my/my/perkhidmatan/kelahiran 2. Klik pada pautan “Permohonan Pendaftaran Kelahiran Dalam Talian” Pengguna akan dibawa ke halaman https://osdftrlhr.jpn.gov.my/indexi.php 3. Pengguna perlu “Allow” atau membenarkan popup daripada tetapan pelayar internet anda 4. Klik butang “Daftar Pengguna Baru” 5. Lengkapkan pendaftaran 6. Kemudian, kllik butang “Log Masuk” 7. Setelah melengkapkan semua maklumat, notifikasi “Permohonan Anda Telah Berjaya” 8. Klik butang “Cetak Slip Permohonan” 9. Bawa slip permohonan tersebut ke pejabat JPN berdekatan dalam tempoh 60 hari Jangan lupa screen shot Slip Permohonan. Lepas tu, masa nak pergi hospital nanti, singgah kejap JPN dalam tempoh 60 hari selepas register online. Tentang rezeki tu, kita sebenarnya kalau nak rezeki berkat kena jaga hubungan dengan Allah dan makhluk sekeliling. Apa-apa pun, kita sebagai isteri yang kena buat dulu. Buat sungguh-sungguh. Cari ilmu agama. Banyak dah online sekarang. InsyaaAllah, lambat laun suami akan menyusul. Yakin Allah dengar dan makbulkan doa kita. 🌹Sebab saya teringat hadith ni. Nabi SAW bersabda : مَنْ سَرَّهُ أَنْ ‌يُبْسَطَ ‌لَهُ ‌فِي ‌رِزْقِهِ، أَوْ يُنْسَأَ لَهُ فِي أَثَرِهِ، فَلْيَصِلْ رَحِمَهُ Maksudnya : “Barangsiapa yang suka untuk diluaskan rezekinya dan ditambah hidupnya, maka sambunglah hubungan kekeluargaan.” Saya doakan keluarga puan dibawah lindungan rahmat Allah dan dipermudahkan urusan.

Baca lagi
2mo ago

https://youtube.com/c/GhulamAlDakwah Ilmu Agama Percuma setiap hari💗

saya share info yg saya tahu berkenaan surat beranak, jika buat sewaktu tenpoh berpantang itu bagus sebaik keluar hosp, tp barangkali kdg situasi tak membenarkan, usah risau mengikut undang2 kerajaan, masin blh buat free of charge jika tak melebihi 60 hari. Jika terlebih, blh buat bayaran denda sebanyak rm20-50 je..tp msh blh buat walaupun terlambat asalkan ada bukti anak warga negara..cuma bila kita gi KK utk check up mereka akan tanya mykad anak dan jika tiada mereka suruh bayar rm80 baru baru ni mgkn setengah branch kut..tp kerajaan dah pun beri masa dlm anggaran 60 hari blh lagi percuma..mmg perkara penting dan perlu didahulukan tp mgkn setiap pasangan ada masalah yg perlu disettle terlebih dulu kan...makan masa.. Hal nak kerja utk cari duit keperluan perlu izin dan kerjasama dari suami juga sbb dia ketua rumah sis..no komen..mgkn ada faktor yg dia lbh prefer sbg suri rumah..jika x blh kerja luar rumah mgkn sis blh kerja dari dlm rumah mcm berniaga... usah gado sis, berdoa dan perkara ni blh berunding semula bila mood suami baik. Jika suami x dpt nak ikut ke JPN maka sis sendiri blh bawa anak utk register juga naik grab atau minta ahli keluarga tolong teman. Mgkn tak menganggu waktu kerja suami tp pastikan inforn suami. Duk berbincang dgn cara elok dan penuh kesabaran.

Baca lagi
2mo ago

Sye mmg tknk gaduh pun dgn suami sye...mcmne sye nk pergi atau keluar uma sis pintu pagar uma sye pun berkunci...dan kunci uma sye ada kt suami....perkara yg sis ckp tu dh pun sye bincang baik2 dgn suami sye....masih jg delay2 hri ke hri sye tggu utk buat surat beranak ank.....dan soal keje dri rumah dh pun sye cari tp suami downkn sye...tkde masa dgn ank dan tkde masa dgn suami...tu yg suami sye pikir....

Sye boleh nmpk sis ni seorang yg pintar sebenarnye, tpi knpe boleh terikut kata2 suami yg tak pintar pula ye.. Kalau dia kate dia lebih tua, dia dah makan byk garam dari awk, mane bukti tu? Buktinya kena ada depan mata..suami dah sediakan keperluan2 basic dlu. Baru boleh ckp dia tahu semua. Melalui ape yg sye baca, dia cuma byk alasan je. Lepastu tuduh awk pula utk menutupi kekurangan dia. Dia tak nak awk lebih dari dia nanti dia rasa malu sendiri tak dpt jaga awk jadinya semua dia tak bagi awk buat. Ini tak boleh itu tak boleh. Tinggallah awk stuck kat situuu2 je. Ckp betul ni, kalau awk dah start career sendiri, awk jauh boleh maju dari dia. Ini bukan psl nak tutup aib dia. Akan ada masa di mna awk kena buat keputusan sendiri demi kebaikan awk dan anak. Takde guna nak bawa bincang dgn suami yg berfikiran mcm tu. Kalau dia betul2 ambil berat ttg awk, dia akn pastikan awk menjaga anak dgn senang, makanan cukup, dia akan support awk utk bekerja. Sya hrp awk akn buat keputusan yg terbaik utk awak. Nampaknya sis kenala yg pergi buat surat beranak tu..mcm ni dia tak akn pergi sampai bila2. Dah 9 tahun sis bertahan, adakah sis dpt bertahan 9 tahun lagi? Ini cuma pendapat sye, maaf jika agak keterlaluan

Baca lagi
2mo ago

Tula tp sye sabar demi ank klu tk dh lme dh sye tinggl kn suami sye tu...klu dlu blh lg lari rumah kwn tp skrg ada baby susah sye nk buat mcm dlu

maaflah saya nak tanya , sebelum ni kan masa mula2 kahwin puan taktau ke perangai dia macam mana ? kalau puan taktau maybe ini bukan salah puan tapi kalau puan tau dia macam tu .. kenapa puan bagi pregnant dulu , saya tau pregnant ni satu anugerah Allah rezeki Allah tapi bagi pendapat saya kalau puan dah tau perangai suami puan macam tu kenapa ye ? tapi kalau dah Allah bagi rezeki macam ni pada puan , seeloknya slow talk dulu tanya suami ada masalah ke apa sampai dia emosi sangat ! kalau cara slow talk tak jalan juga saya rasa better puan minta tolong pada keluarga ataupun adik beradik hantarkan .. saya tau isteri yang baik adalah isteri yang ikut cakap suami tapi kalau ye pun janganlah sampai macam tu sekali , suami atau seorang bapak kepada anak2 yang layak kita sanjungi adalah suami/bapa yang menjalankan kewajipannya dalam rumah tangga tapi dari segi puan bercerita pun saya tengok suami macam pentingkan diri sendiri dan ego tinggi .. sampaikan kunci rumah pun dia bawak macam kurungkan bini , adeii taktaulah kalau puan masih positifkan diri kalau saya maybe dah menjerit minta tolong kat orang hahaha biar padan muka dia .. macam melampau pun ada saya tengok 😣 saya pulak yang sakit hati ..

Baca lagi
2mo ago

Sye serah segalanye pada allah agar ada jawapan buat sye....😔

susah ada suami yg berkira ni, ksian anak n isteri. . rezeki sempit ssh nak masuk. . tp betul beza sgt bila suami isteri bekerja n bila suami sorg je bekerja, sya akui dlu msa dua² kerja, anything nak beli apa dapat org kata mmg mudah sgt, smpai kan nak pergi honeymoon aje wlupn tgh pregnant. . tp beza bila suami sorg je kerja, mmg cukup² mkn je, kais pagi mkn pagi, kais ptg mkn ptg. . smpaikan kdg sya terpaksa skip breakfast, n mlm pula kdg² je mkn. . tp alhamdulillah sya cuba faham situasi suami wlupn dlu mula² mmg xfaham duit tu pergi mana. . janji anak dlu utamakan susu n Pampers. . tp alhamdulillah msa pregnant yg kdua ni, bila teringin nak mkn kan cuba minta dgn suami. . klu suami kata xde duit cuba sabar n redha. . jujur ckp Allah bg rezeki xsangka². . pergi mkn kt kedai ada org belanja, susu anak ada yg sponsor pdahal xprnh meminta² pn dgn org. . tp Allah jumpakan org² yg baik. . hopefully sis kuat ya. . Tapi sis bleh je tuntut kt family dia, sbb dia xmampu nak jalankan tanggungjawab dgn sempurna n nafkah pn tenggelam timbul ..

Baca lagi
2mo ago

Terima kasih sis...sye cuba sabar dan kuat demi ank sye je....sye yakin dgn rezeki yg allah bg utk sye dan suami....

Allahuakbar. Berat ujian sis. Macam mana sis boleh jadi sesabar tu? Sungguh sy xkuat nk hadap kalau suami mcm tu. Berkira, bertanggungjawab, takde rasa sifat belas ihsan, tak layan anak isteri sebaiknya. Walau takde duit sekalipun, kenapa xkongsi msalah atau ckap dgn isteri tu baik2😢 sedihnya bila diperlakukan mcm tu. Mcm saya sendiri, kami suami isteri cukup2 makan je nk sampai ke gaji tp saya sentiasa pesan kat suami kita susah sekalipun jgn sampai pendam atau beremosi dgn pasangan. Even mmg fitrah org laki jenis xbercerita, tp jgn jadikan tu tiket utk layan anak bini endah xendah. Moga Allah permudahkan urusan sis. Kalau sis Muslim, doa setiap hari tau biar Allah bagi suami sis kesedaran, petunjuk, lembutkan hati dia utk layan anak bini sebaiknya. Sy tkthu nk bgi pandangan mcm mana. Skrg sy pun mngndung, Alhamdulillah dikurniakan suami yg sangat penyayang saat ni. Sentiasa rasa bersyukur walaupun skrg ni duit cukup2 makan2, tp tersentuh dan sedih bila baca kisah2 anak bini terabai, dilayan mcm tkde makna😢

Baca lagi

25/10 ni nanti puan pergi check up dengan siapa? kalau dengan laki puan ckp dgn dia lepas habis checkup dropkan kt jpn sekejap. biar puan je naik jpn dgn baby buat pendaftaran. kalau dia suruh puan pergi sendiri, time ni puan setelkan lah sendiri semua urusan. terpaksa lah berpenat dgn anak. kalau masih ad emas di tangan, cuba lah buat pajakan di arrahnu ke untuk backup. (tapi ni makesure jgn brth laki puan) dan untuk barang dapur, puan ckp je dgn suami puan nak rm50 je. pandai puan nak cukupkan barang dgn rm50 tu. minta tolong jiran dan kenalan belikan dgn nilai rm50 tu. sy tgk di ninso tu bnyak juga barang2 dapur kering dgn harga rm2.40. boleh dpt bnyk juga brngnya. cari business online dropship yg xperlu pegang stok. ad banyak sekarang, saya bagi contoh: supercube, ikhlas oil dan lain2. cuba research lebih sikit. semoga dipermudahkan urusan puan, semoga puan dimurahkan rezeki dan semoga anak puan kuat dan sihat untuk temankan perjuangan puan ni.

Baca lagi
2mo ago

25/10 ni sye bawa ank g checkup kt hospital dgn suami sye sis...mmg tu pun plan sye...mmg sye nk suami drop sye kt jpn biar sye buat sndiri....sye tknk harap kn sgt laki sye tu...smua bnda sye kne blajar...tknk nnti smua bnda nk hrp kn dia...kita tgk je....dri skrg sye kne berdikari...tp tu la klu dh g hospital mmg lama nk kne tggu...nk tgk jg nnti progress tu...smoga allah permudahkn urusan sye nnti

VIP Member

pndapat saya...sis ade wali.. wali sis.. bapa,adik beradik llki.. datuk . bapa saudara .tp.. make sure...sume sbelah sis.. ape guna adenye wali klu sis xamek peluang tu...jika semua usaha sis sia²...?? wali adelah penyelesaian terakhir.. jngn biarkn . hdup sis mcm tu.. klu.dh hbis usaha bncang semua.. hdup zaman mncabar ni.. klu fikir nk lari.. nk tggal kn suami.. nk mntak pisah dn sebgainye...dngn ank kecil...tnpa kje.. kne pikir sejuta kali sis.. kiter bukan hidup dia awal tahun 2000.. skng ni.. sume dh mahal.. kos sara hidup sndri dn bby lg.. bincang elok²...jika xberjaya.. cari wali.. hal surat beranak...ade limit.. leoas tmpoh masa akn kne dnda.. sis kne cri tahu.. knapa suami jd begitu.. adekh disebbkn diri sis atau mmng sifatnye atau ade pngaruh org ketiga.. org ketiga ni...bukn bermksud perempuan lain sahaja.. kdang family dia...kwan² dia.. sedara mara dia pn bleh jd org ketiga

Baca lagi
2mo ago

Baikla sis...terima kasih ye sis sbb bg kata2 semangat kt sye😌

first of all, i cadangkan tinggalkan je la suami perangai macam tu. anak tu datang dari benih sape? pastu ade hati nak cakap ‘ko nak sangat mengandung’. dah tahu taknak anak, hengko belikan la perancang untuk bini, dasar laki miskin. anak tu pembawa rezeki, hengko pendek rezeki sebab layan anak bini macam tu, dasar laki setan. kedekut berkira dengan bini, keje la siang malam pon, memang kau rasa takkan cukup, sempit rezeki. apa bodo laki macam ni. tak layak jadi bapak, tak layak jadi suami. sis cuba la cari punca rezeki lain, tak perlu bergantung ngan suami. usaha buat lesen memandu, beli kete secondhand. senang sis nak pi sana sini. kita ni pompuan, takleh lemah, takleh kalah kalau laki buli kita. tunjuk kat dia, sis boleh survive sendiri.

Baca lagi
2mo ago

Sye dh mnta suami buat kunci pendua tp alasan suami bg tkur sye buat blakang dia...surat branak ank sye akn uruskn hri isnin ni...dh mnta tlg kwn satu tpt kje dlu....