Anxiety 26weeks 3days

Salam, doc sahkan saya anxiety stage 4. Pada mulanya stage 2 je. Makin lama main teruk sampai saya tak tidur berhari hari. Saya tgh consume ubat time malam sbb time malam confirm akan panic attack. Berdebar menggigil menangis. Baby ikut gerak sangat kuat. Malam boleh makan ubat dan akan tenang dan ubat tu buat tertidur. Tapi siang saya tak de ida nk tangani. Saya sampai tahap stress dah. Saya ksiankan baby 🥺 saya tak dapat control 😭 ni pregnancy pertama dan saya 24tahun

2 Balas

sy pun ada anxiety dan panic attack. sy tk consume ubat sbb dr awal diagnose doktor pun tk suggest, sbb takut bergantung dgn ubat dan jd ketagih. perbanyakkan deep breathing exercise, tarik nafas dlm dlm cuba thn dlm 5-10 saat kemudian hembus nafas perlahan lahan dlm 5-10 saat. ulang sampai rasa dh tenang sikit bila dh rasa nk panic tu cuba Five Senses exercise. yang ni maksudnya start tarik nafas dlm dlm kasi tenang sikit dulu, kemudian fokus pd 5 benda yg kita nmpk. teruskan dgn 4 benda yg kita blh sentuh. sambung dgn 3 benda yg kita sdg dgr, 2 benda yg kita bau, dan 1 benda yg kita rasa (lidah). bila anxiety ni, minda kena plg kuat. mcm sy dh kuasai utk distract diri sendiri dgn alihkan fokus ke perkara lain, sambil tenangkan diri dgn ceramah diri sendiri (ni cara sy). puan kena cari jalan utk alihkan fokus tu. dgr lagu ke, main game ke. mmg susah sbb sy pun ambil masa jgk tp alhamdulillah skrg ni dh semakin terkawal. sy first diagnosed tahun 2014 😊 dan masih bebas ubat sampai skrg. kalau suami ada, kena cuba explain slow-slow kenapa kita rasa panic/anxiety tu. klu bila kita dh start tanda2 nk panic, suami blh tlg utk tenangkan kita. semoga puan beransur pulih. jgn terlalu fokus pada sakit/seksa bila kena anxiety tu. klu sy selalunya akan ckp kt diri sendiri "relax, semua ni punca dr kepala sendiri. bkn benda betul, cuma overthinking melampau." puas convince diri sendiri 🥲

3y ago

Semoga kuat yee. Kena ada support dr suami 😊 klu sorg sorg mmg rasa nk give up. Sy dulu pun selalu rasa mcm elok mati sbb teruk sgt bila panic tu dtg, tp sy cuba jgk lawan sbb sy pun tknk ambik ubat. Blh bykkan baca atau follow mental health advocate, selalunya akan ada byk tips dr diorg. Sbb lain org lain cara kan.. jgn lemah smgt yee, biasa lah ada satu thp kita akan merasa jgk anxiety/panic ni.