sedih

saja nk luahh kat sini , xtahu nk luah kat sape . suami cuti 3hari , sebelum tu suami dgn abg sy plan nk ke sungai naik bot , sy pun bagilah kan sehari je . ingat balik rumah mak sy je , rupanya dlm diam si suami apply cuti al sehari , 2hari sy kat rumah mak sy , 2hari kat rumah mak mertua . sehari yelah dia kat sungai 1sehari lagi sy tak kemana mana pun . xde nk melayan sy ke , bawak sy kemana sy teringin nk mandi manda dah masuk 20 weeks pun layan sy mcm sy ni xde laki . habis kalau balik rumah mak dia pun macam tu lah sy tersadai je , taktahu nk buat ape rasa stress lah kalau nk balik rumah mak mertua sbb rase terkonkong . sy balik rumah mak sy sendiri pun time sarat mcm ni xde mak sy suruh masak , mak yg masak , kalau balik rumah mak mertua ada je nk suruh sy buat . tapi bila dh buat semua nk ikut cara dia . baik dia sendiri buat je . buat ape nk rasa air tangan menantu . asal balik kg je mesti nk bertekak gaduh . penatlah . sy ni dah mengandung mestilah nk famly sendiri lagi selesa . kdg kita duk rumah mertua bukan boleh landing sana sini semua kena jaga . bila si suami buat semua boleh abis kite ni dh tercongokk je . sy pening xthu nk buat ape apa patut sy buat ... ada nasihat atau cadangan tak. sy nk je duduk sini buat hal sy je . sy dh penat dah ..

6 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Kena bincang elok elok dgn suami. Fahamkan dgn suami yg sis rasa tgh sarat mcm ni lg selesa utk berehat kt rumah sendiri (jgn la ckp rumah parents sendiri tk apa, ni mmg cari gaduh la. Family belah suami bkn org luar dah lepas kahwin) ckp tk larat utk aktif sgt, sakit kaki ke sakit pinggang ke. Apa pun communicate dgn suami. Tkpun blh sembang elok elok dgn mak mertua. Tp klu jenis mak mertua dr neraka then minta suami faham dan tolak ansur sementara sis tgh pregnant ni.

Baca lagi

bincang dgn suami..ap yg sis luah kt sini, bg tau suami..selagi pendam xkan setel masalah..org laki dia xkan faham maksd trsirat org pmpn..kena ckp direct, biar la sakit hati sb kna explain pn, jnji dia faham..byk brdoa, istighfar sb ni urusan rumahtangga..kta mkn telur goreng pn jgn crita kat org..mengadu la dgn allah..mtk allah lembutkan hati..sis sarat xelok fikir bkn2..ibu stress, baby pn stress..sentiasa pikir +ve..insyaallah semua akan ok

Baca lagi

Sabar ye sis. Jangan stress2, nanti baby pun terasa jugak stress kita. Tarik nafas dalam dalam, hembus, senyum. Fikir Allah ada dengan kita. In shaa Allah, selepas hujan akan ada pelangi. Bab suami tu, sis berbincang lah dengan suami sis tu. Kita isteri ni, ada masa kita boleh cakap berlembut, ada masa kita kena tegas. Bagi dia faham tanggungjawab dia.

Baca lagi

saya pula time pregnant anak sulung Smpai ank ke2 ni apa nk diidamkan susah suami nk dptkn. .selalu nya mak ayah Sya sndri yg tlg crikn utk Sya. . kalau mengadu sakit kaki kadang ok kadang snyap ja dia buat bodoh. . menyakitkan hati ja. .kalau dia nk mkn apa ii senang ja dpt. . ni ngidam set talam dh nk bersalin blm lgi dpt mersa sedih sgt. .

Baca lagi

sama..smnjk preggy ni, sya dh x kisah apa org mhu kecam dn sindir sya..kerja2 mlibatkan sya smua suami y buat..sya xda buat lngsung...syukur, suami faham🙂

VIP Member

kalau saya, baik x payah balik rumah MIL, lepak sensorang lagi best tak sakit hati..btw, ni dh brp tahun kawin dan baby no brp?.