Second child (Luahan)

Saja nak tulis sini sebab takde tempat nak luah.. Aku housewife ada anak sorang umur 2 tahun. Baru² ni aku gaduh dgn husband sbb dia dah mintak nak tambah anak...katanya anak sulong dah besar dah elok tambah lagi. Tapi aku tak sedia lagi sebab memikirkan aku sorang yang kena jaga. Husband? Masa dalam pantang dulu kadang2 ada la jgk basuh kencing berak anak tgh malam..anak dah besar sikit ni tugas dia cuma mandikan anak waktu petang..tapi kadang² ada jgk aku take over. Cuma itu yang dia buat selama ni. Takde nak main dgn anak, suap makan, bagi tido..takde semua tu. Aku kadang² kesian dgn anak aku mcm takde spend time dgn bapak dia, macam tak dapat perhatian dari bapak. Bukan anak je, aku pun rasa tak dapat perhatian dan kasih sayang dari husband 🥲 Husband aku hidup dia dgn kerja je. Dia ada kerja hakiki. Kerja pagi balik petang, lepastu dia sambung buat kerja tepi. Hadap laptop dlm bilik kerja dari petang sampai tengah malam. Kalau hari cuti dari pagi sampai tengah malam duk dalam bilik kerja. Keluar bila nak mandi, makan, solat. Itu je rutin husband aku hari² Aku penat jaga anak dan urus rumah sorang². Bila aku suarakan pasal ni, katanya "nak buat macam mana lagi, saya dah kerja, dah mandikan anak tu ok la" Hiba hati aku dengar. Bila dia dah kerja memang tak boleh tolong aku ke korang? 😭 Aku penat tapi aku tak boleh mintak tolong. So aku serba salah nak pregnant lagi..rindu rasa nak pegang baby tapi memikirkan nak pantang, nak menyusu, nak jaga baby, dan jaga anak sulong aku rasa burn out. Tolong bagi sepatah dua kata korang kalau nampak posting aku ni. Aku rasa lonely sangat. Rasa bebannya dalam hati bila duk pendam selama ni 😔

34 Balas

Satu je awak, kenapa ada yg ramai lg anak mampu jaga semua sorang2 buat kje sorang. Kita yg baru dpt sorang dh ckp itu ini. Bersyukur seadanya ada suami yg sediakan keperluan asas kerja cari duit untuk anak bini. Ramai lg yg x mampu buat semua tu, nk mkn pun susah. Takut nnt terbanyak sgt keluhan dr kita sebagai isteri jd punca masuk nya org ke3 kalau suami jenis yg mampu kerja stable sng sgt nk grab. Kalau ada mami yg kje cari duit mana nk jaga nak urus rumah tgga lg kalau blk kje tu mcm mana? Awak x fikir ke mcm mana penatnya mereka, kje double tu kje kita ni housewife jaga nak urus rumah je awak. Kalau dpt laki yg jenis kje skjp ada skjp xde lg kesian, dah lah x tlg jagakan anak, dia jugalah nk cari nafkah, dia jugalah nk uruskan anak n rumah tangga. brapa byk kje dia nk kena buat. Hidup ni awak patut byk bersyukur, mengadu pada Allah lebih baik drpd mengadu kpd umum.