Second child (Luahan)

Saja nak tulis sini sebab takde tempat nak luah.. Aku housewife ada anak sorang umur 2 tahun. Baru² ni aku gaduh dgn husband sbb dia dah mintak nak tambah anak...katanya anak sulong dah besar dah elok tambah lagi. Tapi aku tak sedia lagi sebab memikirkan aku sorang yang kena jaga. Husband? Masa dalam pantang dulu kadang2 ada la jgk basuh kencing berak anak tgh malam..anak dah besar sikit ni tugas dia cuma mandikan anak waktu petang..tapi kadang² ada jgk aku take over. Cuma itu yang dia buat selama ni. Takde nak main dgn anak, suap makan, bagi tido..takde semua tu. Aku kadang² kesian dgn anak aku mcm takde spend time dgn bapak dia, macam tak dapat perhatian dari bapak. Bukan anak je, aku pun rasa tak dapat perhatian dan kasih sayang dari husband 🥲 Husband aku hidup dia dgn kerja je. Dia ada kerja hakiki. Kerja pagi balik petang, lepastu dia sambung buat kerja tepi. Hadap laptop dlm bilik kerja dari petang sampai tengah malam. Kalau hari cuti dari pagi sampai tengah malam duk dalam bilik kerja. Keluar bila nak mandi, makan, solat. Itu je rutin husband aku hari² Aku penat jaga anak dan urus rumah sorang². Bila aku suarakan pasal ni, katanya "nak buat macam mana lagi, saya dah kerja, dah mandikan anak tu ok la" Hiba hati aku dengar. Bila dia dah kerja memang tak boleh tolong aku ke korang? 😭 Aku penat tapi aku tak boleh mintak tolong. So aku serba salah nak pregnant lagi..rindu rasa nak pegang baby tapi memikirkan nak pantang, nak menyusu, nak jaga baby, dan jaga anak sulong aku rasa burn out. Tolong bagi sepatah dua kata korang kalau nampak posting aku ni. Aku rasa lonely sangat. Rasa bebannya dalam hati bila duk pendam selama ni 😔

34 Balas

sama laa sy sis.. tak terasa nak tambah anak ke 2.. masa anak sulung berpantang sendiri dan tak sempat pon nk berpantang mcm org lain, suami ade laa tolong tu pon masa awal2 je.. bila dia kena kerja semua benda sy buat sendiri.. suami bila kerja jarang laa ade kat rumah.. kalau time dia kena kerja 24jam lgi laa susah dia nak duk rumah.. anak dari A sampai Z sy sorg2.. duk rumah selalu rasa lonely sbb sy family semua jauh2, kdg2 stress sorg2, kdg2 nangis sorg2 sbb penat takde mase utk diri sdri.. bila tgok anak kesian pon ade sbb masa anak dgn suami tu kurang.. sampai klau suami mintak nk bersama sy ckp sy penat belom rehat lgi jaga anak padahal sy takot termengandung lgi 😭