Minta pandangan jangan kecam

Rasenya dekat sini je boleh luahkan. Sy baru prgnant nk masuk trimester 2. Sy stress dengan adik sy. Setiap bulan dia akn pinjam duit dr sy. Sy xbekerja tapi suami bg nafkah utk diri sndri mmg agak bnyk. Setiap bulan sy akan simpan separuh dr duit tu. Tapi adik sy selalu pinjam. sy akan bg pinjam dr duit simpanan setiap bulan sy tu. Bayangkan skrg ni hampir setiap bulan adik sy pinjam 80% dr duit yg sepatutnya sy simpan. hari gaji byar hanya 50 ke 60% selepas 4hari gaji mula meminjam semula. Begitulah rutin dia utk tahun ni. Dia & isteri dia kerja kerajaan. Isteri dia gred tinggi sama suami sy. Tp adik sy ni gred biase je. dia jenis dah abis byar komitmen tinggal berapa je dekat tangan. Isteri dia baik tp adik jenis belagak xnk bgtau isteri dia yg dia xcukup duit. Yg jadi mangsanya sy. Tp sy stress la sbb setiap bulan sy kena hadap kalau xbg pinjam adik sy msti marah lepastu xbertegur dgn sy. Adik sndrikn kalau xbg pinjam kite kesian tp sampai bile xde kesudahan. Serupa je dia xpyh bg wife dia kerja jadi adik sy jimat xpyh bayar pengasuh. Ank dia dua org. Pengasuh je sebulan dah rm900. Jd kalau isteri dia xkerja adik ade lebihan rm900 utk buat berlanja keluarga dia kn.Skrg sy mmg marah dekat adik sy,sbb bulan ni dia hanya bayar 40% dr hutang dia. Makin lama makin sikit smp sy ckp dgn dia kalau dia xsettle hutang, sy xnk bg dia berhutang lagik. Agakny sy kejam x? Berdosa x sy kalau x tolong adik sy sndri. Bende ni buat sy xblh tidur.

1 Balas

tak kejam pon. lagi pon bukan tugas awak tuk bg dia duit. tmbh dia laki. kalo dia tau dia tak cukup patot dia kena tau tuk jimat n cermat tuk tiap perkara.. dia ketua keluarga kena tau benda tu semua. awak terlalu manjakan dia. tu dia naik lemak. tak salah bg pinjam kalo betoi mmg terdesak. tp ni dah jadi kebiasaan. jadi biarkan saja adek awak tu. awak simpan je duit awak spt biasa. kalo dia nak merajuk biakan. awak pon ada keluarga awak sendiri. awak simpan pon tuk dri sndri n masa depan. jd simpan je. kalo toi nk bg awk tntukan berapa jumlah n wjib byr spt yg dipinjam. kalo tak xde tolak ansur dah