Dilema puasa ke tak

Ramai yang bertanya saya boleh puasa ke kalau saya pening, muntah, tak larat dan sebagainya. Ada yang lagi parah, siap muntah darah, pening sampai nak pitam, perut kerap mengeras, baby tak gerak. Ibu ibu sekalian, kalau ibu ibu rasa kalau ibu ibu puasa tapi boleh mendatangkan kesan buruk untuk anak dalam kandungan, ibu ibu boleh je berbuka puasa. Ikut badan sendiri, tak perlu tanya pendapat orang lain. Kalau orang lain jawab, "takpe ibu teruskan je puasa, benda tu normal etc", ibu pun teruskan jela puasa walaupun ibu rasa tak sedap hati dengan kandungan. Bagus untuk ibu ibu yang boleh puasa seharian tanpa ada masalah. Ada jugak ibu ibu yang paksa untuk berpuasa walaupun sedar diri tu tak berapa larat sampai pening, muntah. Ya Allah ibu??!! Kenapa nak berpuasa sampai paksa diri tu. Nak tunjuk hebat ke? Ibu ibu kesian la dengan baby dalam kandungan ibu. Islam itu memudahkan. Puasa boleh diganti, baby dalam kandungan tu tak boleh diganti. Baru hari kedua puasa, dah ramai bertanya benda yang sama. Agaknya sampai habis puasa la kan ibu ibu ni akan bertanya 😅 walaupun dah tau jawapan tu sendiri. Tak marah pun, teguran sikit je tanda sayang. Selamat berpuasa ibu ibu !

16 Balas

Ya betul. Bukan kita memudahkan, mmg dh diberi kemudahan. Tak kira trimester ke berapa. Pemakanan ibu akan ada kesan pada bayi. Islam dah bagi rukhsah. Rukhsah tu hadiah. Jangan tamak dalam ibadah dan sombong dengan hadiah.