Beza dua minggu dari last period.

Normal ke klw ikut kiraan last period saya sepatutnya 8minggu. Tapi bila scan tadi usia kandungan baru 6minggu dan belum nmpk heartbeat lagi. Apa patut saya buat . Risau la.. Doktor minta saya datang lagi 2 minggu utk repeat scan.#seriusnanya #firstmom #firstbaby

12 Balas

saya pun mcm tu, ikutkan apps patutnya dh 8 weeks tp bila scan baru 6 weeks. lepastu doc sruh repeat scan after 2 weeks. tengok2 dh 9 weeks nk masuk 10. dah sama mcm dalam apps. if beza 2 minggu dari sepatutnya normal je. ni berdasarkan apa yg doc cakap dekat saya. saya pun tk sure. tp mummy doa je yg baik2 untuk baby inshaaallah tkde apa baby sihat2 je 🫶🏻😍 amin

2y ago

okayy 🙆 thanks again yaa

Jgn risau mommy. Normal je tu. Persenyawaan x semestinya berlaku lepas dari last period. Kita x tau bila proses tu jd. Ikut scan biasanya lagi accurate. Ikut kiraan LMP tu hanyalah anggaran utk tau due date tapi biasanya doc akan ikut anggaran due date daripada scan. 6w masih awal utk tgk heartbeat. Heartbeat biasanya dpt detect paling cepat pun 7-8w.

2y ago

Aamiin insyaAllah... scan haritu tgk kantung Dan janin dlm rahim pun lega dh sikit.. cuma dia kecil sikit drpd pengiraan HPHT tiba² jd overthinking . Terima kasih yaa awak . Tolong doakan dia membesar dengan baik ya.

saya macam awak. awalnya doktor ckp mungkin persenyawaan lambat berlaku. setelah repeat scan after 2 weeks, still takde perubahan. then doctor ckp saya blighted ovum n missed miscarriage.. kena tunggu 2 minggu untuk kantung keluar sendiri kalau x, kena serah diri kt hospital.😭

2y ago

semoga yg baik² je untuk awakk aamiin

sma mcm sya sis ikutkan kiraan aps 9w6d.. bila scan tdi doktor kta 7w6d..doktor kta bulan depan mai lain scan nk konfem tarikh due..sbb lari bnyk date las period 15/7.alhamdulillah scan tdi denyutan jantung bby ok semua ok.cuma doktor suruh sya mkn ubt tambah darah iberet.

normal je . nnti doc akan kira edd mengikut ukuran scan . sama mcm sy kalau ikut tarikh period skarang dah 16w tp ikut scan baru 13w3d . no worries mommy nnti repeat scan lg . biasnya 6w belum nampak lg nnti 8w dah nampak baby dan boleh dengar heartbeat dh

tak ada masalah sis, dok akan refer EDD mengikut saiz kantung. Asalkan saiz kantung semakin berkembang tu tandanya kandungan tak ada masalah. Sama macam saya sepatutnya EDD 21/4/23 tapi ikut tarikh bacaan period EDD 11/4/23.

Sama lah mcm saya, ikut apps dah 8minggu . Bila scan baru 6 minggu, Alhamdulillah dah boleh dengar heartbeat & nampak janin dalam kantung. 🤗

Sama sy ikut lmp dah 11w, bila. Scan bru 9w4d. 2w lg repeat scan. Doakan sy, moga ada rezeki buat saya

Sama saya pun macam tu, dalam apps 8 bukan tapi scan baru 6 weeks. Nanti tunggu 2 minggu lagi untuk scan..

2y ago

Dah

sy plak scan 6 minggu nmpk kantung tapi size kntung besar 7minggu.. normal ke?